Валери Симеонов: Времето ми в политиката е кратко
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Валери Симеонов: Времето ми в политиката е кратко

"В крайна сметка отговорност носим всички. Затова съм безкомпромисен към кадрови грешки - да се знае, че с някои назначения не съм съгласен."

Валери Симеонов: Времето ми в политиката е кратко

Лидерът на НФСБ е единственият в управлението, който си позволява открито да отправя упреци към премиера Борисов

Велина Господинова
21506 прочитания

"В крайна сметка отговорност носим всички. Затова съм безкомпромисен към кадрови грешки - да се знае, че с някои назначения не съм съгласен."

© Надежда Чипева


В сегашната конфигурация на властта изразът "поразяващата уста" до голяма степен е приложим за вицепремиера и лидер на НФСБ Валери Симеонов. Той е и единственият, който си позволява открито и засега безнаказано да отправя упреци към премиера Бойко Борисов. "Голямата грешка на Борисов е, че продължава да се държи в политиката като властелин, като едноличен лидер", каза Симеонов през ноември, когато тогавашният председател на парламента Димитър Главчев подаде оставка, възмутен, че решението не е съгласувано с "Обединените патриоти". Малко преди това разкритикува кадровата политика на ГЕРБ, като нарече назначенията в администрацията "партизански", "партийни", "на калинки".

Всъщност още седмица след парламентарните избори Симеонов заяви, че лидерът на ГЕРБ не трябва да е премиер. "Борисов има и някои положителни качества, но обстоятелството, че два пъти си прекратява сам мандата, е показателно. Няма гаранция, че ако отново се газира по някаква причина, няма пак да хвърли оставка", посочи Симеонов пред бургаския сайт "Флагман".

"Скалповете" на стената

На прицела му са се оказвали партньорите му от "Обединени патриоти", лидерът на БСП Корнелия Нинова, главният прокурор Сотир Цацаров и дори шоуменът Слави Трифонов.

"На тази жена не й мигна окото да излъже, че два пъти съм ходил в нейния кабинет. Аз не знам въобще има ли кабинет, но два пъти излъга пред медиите", беше присъдата му над Нинова. Заради идеята за референдум за гей браковете обяви ВМРО за "истерясали", а на лидера им Каракачанов постави диагноза "звездна болест". След репортаж в "Шоуто на Слави" за хотела в Малко Търново, собственост на фирмата "СКАТ" ООД, в която Симеонов е съдружник, се закани "да вземе скалпа" на шоумена и "да го закачи на стената". Нарече го и "чалгар". Неотдавна се изпокара с трите големи телевизии - след скандални реплики към водещия в "Нова телевизия" Виктор Николаев

По време на кампанията за евроизборите през 2014 г. отправи остри думи и срещу главния прокурор Сотир Цацаров заради отказа му да вземе отношение по сигналите му за злоупотреби на Волен Сидеров, който тогава подкрепяше правителството на Пламен Орешарски. Нарече главния прокурор "човек, който мига с невинните си очички зад очилцата и се прави, че няма нищо... Въобще никакво доверие нито в Цацаров, нито в прокуратурата", заключи той пред радио К2.

Последно гневът му се стовари и върху евродепутата Ска Келер - заради подкрепата й на протестите срещу решението на правителството, даващо зелена светлина за строителство в голяма част от Пирин. В издържана във вулгарен стил декларация Симеонов и заместниците му в НФСБ призоваха да бъде експулсирана Келер с камионетка в Капъкуле.

"Никога не съм си позволявал да атакувам някого първи и без основания. Обикновено винаги реагирам, когато по някакъв начин ми се пречи да си свърша работата. За мен най-важното е да постигна поставената цел и когато ми се пречи, няма как да не реагирам. Аз съм тук, за да свърша някаква работа. Моето време в политиката е кратко. В живота също, защото съм все пак човек на сериозна възраст. Затова нямам време за губене", обяснява политическата си и житейска философия вицепремиерът пред "Капитал".

Ядове с малката коалиция

Напоследък Симеонов видя основание да атакува партньора си от "Обединените патриоти" Красимир Каракачанов и партията му ВМРО заради желанието им да се изявяват в медиите за сметка на останалите две партии от националистическото обединение - НФСБ и "Атака". Подозрението му е, че причината за тази "медийна хиперактивност" на ВМРО, както я нарече, е свързана с предстоящите евроизбори догодина и евентуалното неявяване заедно на вота. Така Симеонов се постави в центъра на буря, която сам предизвика и която създаде впечатление за сериозно напрежение в по-малкия коалиционен партньор в управлението.

В продължение на две седмици Симеонов, Каракачанов и Сидеров си изясняваха отношенията чрез медиите. А след съвместното им заседание тази седмица стана ясно, че проблемите помежду им все още не са изчистени. "В една парламентарна група трябва да има нормални работни взаимоотношения. Не може представителите на една партия да се опитват да изиграят колегите си чрез многобройни медийни участия. На заседанието в понеделник те си признаха, че всъщност си правят кампания за налагане на техните лица като една гаранция за отделно явяване на изборите", каза Симеонов.

"На пръв поглед изглежда маловажен този въпрос, но когато пиарката на една партия си позволява квалификации по адрес на депутатите от другите партии, това е грозно. Или трябва да се вземат мерки, или ще стигнем до по-сериозни конфликти", добави той. Той не вижда особен проблем, ако трите формации участват в евроизборите поотделно, но при добри отношения в обединението естествено е да участват в този формат и на други избори.

Депутати от "Обединените патриоти" отдават реакцията му към Каракачанов на неговата мнителност и подозрения, че колегата му работи с министъра на туризма Николина Ангелкова, чиято оставка вицепремиерът иска още от лятото. Другото обяснение е, че Симеонов е завел дела срещу част от националните телевизии и по тази причина те избягват да го канят за участия. "Не става въпрос за конкретни хора. Проблемът е, че не получавам подкрепа от Каракачанов по отношение на моите каузи, която очаквам от него като партньор. От друга страна, какво мога да направя...", обяснява Симеонов.

И с голямата

Лидерът на НФСБ определя като най-критичен момент в настоящото управление приемането на плана за управление на Национален парк "Пирин" в края на декември. Малко преди това той внесе в правителството промяна на договор за ски зоната в Банско с концесионера "Юлен", която премиерът Борисов бламира. "Борисов ме саботира. Не искам да го виждам", заяви тогава вицепремиерът пред телевизия BIT. Според колегите му той първоначално категорично отказвал да присъства на заседанието на МС, на което се гласува решението за промяната на плана за управление на "Пирин". И обидата му била не толкова от отложеното решение, колкото от начина, по който го е направил Борисов - пред другите министри, без да го предупреди за това.

"Аз идвам от бизнеса, с инженерно образование съм и съм човек на действието. Аз когато се захвана с нещо, се стремя да го докарам до финал. Такова поведение не е разпространено много сред политиците, но аз съм си аз и затова съм влязъл в политиката - каквото мога да свърша", обяснява Симеонов.

Посочваните от протестиращите нарушения в концесионния договор за Банско коментари така: "Държавата има достатъчно силни инструменти, за да направи така, че всеки да спазва законите. В това не трябва да имате никакво съмнение. Така, както бяха приложени спрямо мутрите по плажовете с незаконните заведения, които побъркваха целия несебърски залив, по същия начин законът ще бъде приложен лично с моето съдействие, ако концесионерът наруши законите".

Въпреки острите думи към премиера тогава твърди, че отношенията му с Борисов са нормални. "Коалицията не е семейство, завера, клан, нито масонска ложа, тя е политически съюз, създаден за изпълнението на определена програма. Най-важното е програмата и аз се придържам стриктно към нея", посочи той. Смята също, че хората ще преценяват правителството по това, което е свършило.

Сам определям с какво да се занимавам

"Имам достатъчно житейски опит. Решавал съм редица проблеми, свързани с търговската дейност на фирмите, които съм управлявал. Бързо се ориентирам в ситуацията, виждам къде са нерешените проблеми, дайствам бързо и се стремя да бъда ефективен. По тази логика повече от ясно ми е, че в летния туризъм имаме проблеми със сивия сектор и акциите срещу шума бяха само върха на айсберга", казва още Симеонов. Заел се с решаването на проблемите между българи и роми в Асеновград, защото никой в правителството не искал да се занимае с това. Не била негова работа да решава проблема с водата на Калотина, но го направил, защото пак нямало кой. Симеонов се възмущава, че му се подигравали заради снимката, на която открива тоалетна. "При акцията за шума в Слънчев бряг всички ми се подиграваха и след това общественото мнение започна да се преобръща и даже доживях да получа подкрепа и от моите партньори. Понякога получавам подкрепа, друг път не, но има случаи, когато идва по-късно."

Трудност с границата на търпимост

Признава обаче, че трудно може да прецени къде е границата на търпимост, след която ще трябва да напусне коалицията. "Винаги стои въпросът кое е по-важното и дали да преглътнеш някои явни икономически ходове, които не са много чистоплътни, в името на това да продължиш", казва Симеонов.

По отделна линия е напрежението с министъра на туризма Николина Ангелкова. То се появи още лятото, когато двамата се сблъскаха за концесиите за плажовете по Черноморието и Симеонов поиска оставката й. Скандалът беше потушен временно с обещанието от страна на ГЕРБ, че въпросът ще бъде решен през есента, но все още не е. В момента разминаването е дали да има преместваеми обекти в морските курорти и сблъсъкът предстои. Симеонов обаче все още проявява търпение: "Не мога да гледам в бъдещето".

Станах вицепремиер по задължение

Обяснява, че е влязъл в правителството "по задължение": "За това настояха моите партньори Сидеров и Каракачанов, също и от ГЕРБ. Бях решил да не влизам, но разбрах, че искат да имат по-голяма гаранция, че "Обединените патриоти" ще са по-лоялни. Спомняте си случая с Реформаторския блок и Радан Кънев, който не беше в правителството". Парадоксалното обаче е, че освен него няма друг представител на неговата партия в правителството. Той самият е вицепремиер без портфейл. Негови колеги го обясняват със страха на Симеонов да не се получи като с Реформаторския блок, чиито министри и представители в изпълнителната власт в предишното управление на ГЕРБ попаднаха под ударите на прокуратурата.

Симеонов обаче посочва друга причина: "Да назначаваш по партиен признак означава да не те интересуват проблемите на държавата, защото тези хора трябва да служат на България, а не на твоята партия". Дава си сметка обаче, че в крайна сметка отговорност ще носят всички. "Затова съм безкомпромисен към кадрови грешки - за да се знае, че с определени назначения аз не съм съгласен."

В един момент човек съзрява за политиката

Освен за участие във властта Симеонов споделя, че преди години е имал колебания да се занимава изобщо с политика. "Аз имам собствен бизнес. Притежавам една от най-големите телекомуникационни компании извън София - СКАТ, която предлага кабелна телевизия, интернет. Има оптична мрежа от Ахтопол до Обзор и мрежи в Северна България. Но така се развиха нещата, че в един момент виждаш, че нещата не вървят, и си казваш, че стоиш отстрани като сеирджия и стигаш до извода, че човек трябва сам да се жертва и да влезе на едно ново поприще с всичките рискове да бъде обруган и очернен."

Телевизията му СКАТ всъщност може да се похвали с два успешни политически проекта. От нея започна популярността на лидера на "Атака" Волен Сидеров. Въпреки че подкрепяше Сидеров, Симеонов не влезе тогава в голямата политика. Предпочиташе работата си като общински съветник и председател на общинския съвет в Бургас. През 2011 г. обаче основа партията си НФСБ, която бързо набра скорост. Първо участва на президентските избори и кандидатът й Стефан Солаков спечели 84 205 гласа. На парламентарните през 2013 г. НФСБ замалко не влезе в парламента - с резултат 3.7%, само на три стотни под изборния праг.

В сегашната конфигурация на властта изразът "поразяващата уста" до голяма степен е приложим за вицепремиера и лидер на НФСБ Валери Симеонов. Той е и единственият, който си позволява открито и засега безнаказано да отправя упреци към премиера Бойко Борисов. "Голямата грешка на Борисов е, че продължава да се държи в политиката като властелин, като едноличен лидер", каза Симеонов през ноември, когато тогавашният председател на парламента Димитър Главчев подаде оставка, възмутен, че решението не е съгласувано с "Обединените патриоти". Малко преди това разкритикува кадровата политика на ГЕРБ, като нарече назначенията в администрацията "партизански", "партийни", "на калинки".

Всъщност още седмица след парламентарните избори Симеонов заяви, че лидерът на ГЕРБ не трябва да е премиер. "Борисов има и някои положителни качества, но обстоятелството, че два пъти си прекратява сам мандата, е показателно. Няма гаранция, че ако отново се газира по някаква причина, няма пак да хвърли оставка", посочи Симеонов пред бургаския сайт "Флагман".


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

4 коментара
 • 1
  deymus avatar :-|
  deymus

  Еднодневка, а?!

 • 2
  stonio avatar :-|
  stonio

  И ще бъде запомнено с глупотевините ти ..

 • 3
  jappy68 avatar :-|
  jappy68

  Ама защо не дадохте и тази статия на Мария Манолова? Тъкмо й свикнах със стила и мирогледа.

 • 4
  kdo52372883 avatar :-P
  kdo52372883

  Съвсем кратко, да се надяваме! Само #Цеко да плати за помощта за Пирин (и другаде) - и си готов за пенсия! Нали, #Варели?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK