Щастливата история на Елена фон Месинг

Или как Комисията за отнемане на незаконно имущество и Пламен Георгиев се опитаха да подарят 23 млн. лв. на руската мафия

Елизабета Елена фон Месинг е обявена за издирване от съда в София и в Санкт Петербург
Елизабета Елена фон Месинг е обявена за издирване от съда в София и в Санкт Петербург    ©  24часа/Десислава Кулелиева
Елизабета Елена фон Месинг е обявена за издирване от съда в София и в Санкт Петербург
Елизабета Елена фон Месинг е обявена за издирване от съда в София и в Санкт Петербург    ©  24часа/Десислава Кулелиева

Петък, 13 юни 2008 г., е тежък ден за руската мафия, оперираща в Испания. Испанската прокуратура за борба с корупцията и организираната престъпност провежда операция "Тройка", насочена срещу представители на Тамбовска групировка. Това е престъпна банда от Санкт Петербург, основана в началото на перестройката и близка до президента на Русия Владимир Путин. Задържани са 20 души. Разследването застига високопоставени руски политици, а едно от основните дела влезе в съда миналата седмица.

Като ефекта на пеперудата това ювелирно за испанските власти разследване ще доведе до най-голямото дело за пране на пари в България - на 1.6 млрд. лева, минали от Санкт Петербург през София, за да стигнат до различни точки по целия свят, или до Естония, откъдето били теглени в кеш, за да бъдат контрабандирани обратно в Русия.

Само привидно историята може да остави усещане за победа на доброто и справедливото. Победа може да има, но не и в България. Тук сюжетът показва, че при малко повече късмет сблъсъкът с правоохранителните и правоприлагащите институции в България може да не е толкова болезнен. Дори някой да бъде предаден на съд за прането на 1.6 млрд. лева, да са блокирани 23 млн. лв. от сметките на фирмата му от Комисията за незаконно имущество, да е осъден на 10 години затвор на първа инстанция и да е задържан под стража, той все пак може да си получи и парите, и свободата.

И да изчезне.

Това е историята на 50-годишната рускиня с финландски паспорт Елизабет Елена фон Месинг. Тя е големият късметлия от поредното теглене на тиража "Правосъдие в България" и има защо да благодари на трима апелативни съдии и вероятният бъдещ председател на антикорупционната комисия Пламен Георгиев.

Разследването

Месец преди реализацията на операция "Тройка" от испанските служби българските власти провеждат операция, пряко свързана с тази в Испания. Полицията влиза в офис до НДК, ползван от "Оптима Ка". Това е фирма, учреденa от свързания с ВИС Красимир Атанасов. През 2007 г. тя е прехвърлена на Елизабет Елена фон Месинг, която открива сметки на дружеството в Първа инвестиционна банка и си прави електронно банкиране.

В края на 2008 г. следовател от Национална следствена служба привлича Месинг и партньора й Димитър Абрамкин по обвинение за пране на пари. Според разследващите от май 2007 г. до май 2008 г. по сметките на фирмата пристигат 441 превода от Русия в евро и долари на обща стойност 1.614 млрд. лв. През същия период от тях са направени 3376 превода до сметки в цял свят на същата стойност. Основанието за изходящите преводи са търговски сделки, базирани на фактури за фиктивни доставки. Голяма част от парите са теглени в брой в Естония и внасяни в Русия. Според разследването от края на март до края на май 2007 г. на Московската железопътна гара в Санкт Петербург по указания на Абрамкин най-малко 20 пъти куфари с налични рубли са пристигали с влака от Москва.

Тезата на прокуратурата е, че Димитър Абрамкин, три години по-млад от Месинг, е организирал схемата от руска страна, а тя - от българска. Според прокуратурата престъплението, от което "парите" са изпрани, е извършване на незаконна банкова дейност в Русия. За това Месинг е обвинена и в Русия, където тя е разследвана именно за участие в организирана престъпна група.

От справка на ДАНС, която е приложена към делото, обаче става ясно, че бившият съпруг на Месинг, Скородумов се е занимавал с канала за пране на пари, но след като той е бил убит, тя е поела организацията, като "имала интимна връзка с ръководителя на Тамбовската групировка Андрей Холоев".

В началото на 2009 г. уведомената от прокуратурата Комисия за незаконно придобито имущество внася искане до Софийски градски съд, което е уважено и с което са блокирани имот, притежаван от сина на Месинг, дяловете и във фирмата "Оптима Ка" и най-важното - сметките на фирмата, в които има малко над 23 млн. лв.

Делото

Делото влиза в Софийски градски съд през 2011 г. Съдията по делото Мариян Марков, който беше уволнен от системата заради забавените от него дела, си прави отвод и процесът започва отначало. Казусът е поет от съдия Величка Цанова. Процесът продължава с години - бави се, защото подсъдимите или пътуват, или са болни.

В крайна сметка през септември 2017 г. и двамата са признати за виновни и са осъдени на десет години затвор и глоба от 628 млн. лв. Месинг е задържана в съдебната зала.

Два месеца по-късно по нейна молба Софийският апелативен съд в състав Стефан Илиев, Веселин Пенгезов и Калина Георгиева изненадващо приема, че задържането на Месинг е било изначално неоснователно и я освобождава от ареста срещу гаранция от 5 хил. лв.

През януари чрез адвоката си тя пуска молба до съда, с която иска да бъде вдигната и забраната ѝ да напуска страната. Представя бележка от германски лекари, които казват, че тя се нуждае от спешно лечение. Получавайки искането, съдия Цанова се обръща за помощ към службата за сътрудничество по наказателни дела в ЕС Eurojust, откъдето отговарят, че един от лекарите всъщност е починал около година преди да може да подпише представеното от Месинг удостоверение.

Съдът насрочва заседание по искането ѝ. Месинг не се явява, а адвокатът й заявява, че е болна. Съдия Величка Цанова отхвърля искането, разпорежда незабавното ѝ задържане, а на полицията - да я обяви за общодържавно издирване. До ден днешен Месинг е в неизвестност.

Къде са парите

Осъдителната присъда срещу Месинг е червена точка за съдебната система - от работата на следователите до присъдата (мотивите към която са 1480 страници и са написани за по-малко от три месеца). Освобождаването ѝ от ареста, постановено от Софийския апелативен съд, обаче е необяснимо. Не по-малко лишен от рационално обяснение е и сюжетът с блокираните по сметките на фирмата й 23 млн. лв. Те са блокирани от Комисията за незаконно придобито имущество (до 2012 КУИППД, а след това - КОНПИ) през 2009 г. заради наказателното дело срещу нея.

Според документи, с които "Капитал" разполага, през август 2015 г. Елизабет Елена фон Месинг представя пред КОНПИ решение на Следствения комитет на Русия, от което става ясно, че производството срещу нея за участие в престъпна група за незаконни операции е прекратено. Преводът на решението не е заверен. На свое заседание през ноември 2015 г. КОНПИ прекратява производството срещу Месинг и възлага да бъдат вдигнати всички обезпечения срещу нея. Под решението, дълго три странички, са се подписали председателят на комисията Пламен Георгиев, неговият заместник Иво Иванов и членовете Антоанета Цонкова и Стоянка Николакова. В него е застъпена тезата, че няма как от пране на пари да бъдат генерирани престъпни средства, а щом разследването за престъплението, от което са били изпрани парите, е било прекратено, то няма как да продължи и производството за отнемане на имущество.

В решението на КОНПИ се цитират справки от всякакви секретни регистри за това дали срещу Месинг има дела, но няма нито буква за това, че тя е подсъдима за пране на пари. В крайна сметка ръководената от Пламен Георгиев комисия взима решение да подаде искане за вдигане на всички обезпечения - това се случва през декември 2015 г.

В този момент служители на КОНПИ подават сигнал за казуса в ДАНС, които успяват да поискат през прокуратурата обезпечения на сметките по реда на Закона за мерките срещу изпиране на пари и го получават.

А докато четете този текст

Абрамкин е в Софийския централен затвор и няма никакво желание да излиза на свобода.

МВР издирва Месинг, вероятно без да взима предвид, че Смоланският съд в Санкт Петербург я е обявил за издирване месец по-рано.

По информация на "Капитал" делото срещу Месинг и Абрамкин ще влезе от СГС в апелативния съд до няколко седмици, тъй като е забавено заради превода на руски на дългите близо 1500 страници мотиви.

Какво точно се е случило с делото срещу Месинг в КОНПИ не успяхме да разберем. Председател на комисията и кандидат на управляващите да оглави новата антикорупционна комисия Пламен Георгиев не отговори на въпросите за преписката.