🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ВОЛЯ иска десните и Николай Бареков да нямат представители в ЦИК

Депутатите на Веселин Марешки предлагат излъчване на изборния ден на живо

   ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Автентичните десни партии и формацията на бившият журналист Николай Бареков ще останат без представители в Централната избирателна комисия (ЦИК) и в другите изборни комисии, ако депутатите от ВОЛЯ успеят да прокарат промените в Изборния кодекс, които са депозирали в петък в парламента. Законопроектът предвижда ЦИК и останалите комисии, които провеждат гласуването при различните видове избори (секционни, общински и районни), да се попълват от хора, предложени единствено от парламентарните партии, т.е. от тези, които имат група в Народното събрание. Реформаторският блок и партията на Бареков сега имат по едно място в централната комисия, защото имат евродепутати. Това им дава основание при сформиране на районни, секционни или общински комисии да настояват и там за представителство.

Основният състав на действащата ЦИК започна петгодишния си мандат през март 2014 г. с 19 членове, посочени квотно от парламентарните партии. В годините след това, при следващите избори през 2014 г. - европейски и парламентарни, както и тези от 2017 г. бяха добавяни членове, съобразно резултатите. Така например през м.г. в ЦИК влезе и представител на "Воля" - Кристина Стефанова, както и представител на "Обединени патриоти". Преди това ЦИК бе попълнен с представител на партията на Бареков (тогава "България без цензура") - Катя Иванова. Така от 19 души комисията набъбна на 23-ма. В нея все още има например хора на АБВ и на НДСВ, влезли през 2014 г., въпреки че формациите не са в парламента, нито имат евродепутати, но с изменение в кодекса от 2016 г. бе предвидено съставът на ЦИК само да се попълва до приключване на мандата. Към момента дори ГЕРБ има една свободно място, и то зам.председателско, останало незапълнено, след като Маргарита Златарева напусна комисията през м.г. Това означава, че ГЕРБ няма представител в ръководството на ЦИК.

Мандатът на настоящата ЦИК приключва през март догодина - 2019 г. Според Изборния кодекс президентът трябва да издаде указ за новите членове на ЦИК не по-късно от 60 дни преди изтичане на мандата на предходния, т.е. в края на януари 2019 г. Парламентът трябва да избере председател и зам.-председатели, като всяка парламентарна група има право на едно място в ръководството. Останалите се определят от държавния глава след консултации, като се следва съотношението от последните парламентарни избори, в случая - тези от 2017 г. Новият състав през 2019 г. ще има малко повече от четири месеца да се ориентира в обстановката, защото през май е вотът за Европейски парламент, а през есента - местните избори. Ако поправките, предложени от "Воля" бъдат приети дотогава, просто броят на членовете на комисията ще бъде намален. Шансът за това обаче е твърде минимален, доколкото "Воля" е най-малката парламентарна група, наброяваща 11 народни представители, а никоя от другите парламентарни партии до момента не е подхващала разговор за необходимостта от такава ревизия на състава на ЦИК или на другите изборни комисии. Според експерти порочно е изобщо рекрутирането на ЦИК по партиен признак и настоящата система, в който комисията набъбва до неприемлив размер.

От мотивите към втората идея на депутатите на Марешки - за видеонаблюдение на изборния ден, става ясно, че това нововъведение не се отнася до местния вот, защото се предвижда гласуването и броенето да се гледат на живо през сайтовете на районните избирателни комисии (РИК). Само че в изборите за кметове и общински съветници не участват РИК, а това не е прецизирано в предложението. Тези недоглеждания в текстовете могат да се обяснят с непознаване на материята и писане на коляно. Другата възможност е точно това да не е целта на промените, макар че експерти по изборен процес оценяват като положително точно предложението за видеонаблюдение.

Възможно е проектът на "Воля" да послужи за "отваряне" на Изборния кодекс за ремонт, както неведнъж се е случвало.