Здравната каса призна за дълговете, но няма да ги плаща

Плочев се оказа прав, обаче актуализация на бюджета няма да има

Оказа се, че управителят на здравната каса е прав за размера на задълженията й към останалите европейски каси. Вероятно, обаче, касата ще плати само половината и ще продължи да е длъжник.
Оказа се, че управителят на здравната каса е прав за размера на задълженията й към останалите европейски каси. Вероятно, обаче, касата ще плати само половината и ще продължи да е длъжник.
Оказа се, че управителят на здравната каса е прав за размера на задълженията й към останалите европейски каси. Вероятно, обаче, касата ще плати само половината и ще продължи да е длъжник.    ©  Велко Ангелов
Оказа се, че управителят на здравната каса е прав за размера на задълженията й към останалите европейски каси. Вероятно, обаче, касата ще плати само половината и ще продължи да е длъжник.    ©  Велко Ангелов

Дефектна логика

Има ясна дефиниция за това кога възниква едно задължение и смяната на дефиницията вече не означава, че то не възниква по този начин. Някакъв срок тече от момента на издаване на фактура. Дори и здравната каса да смени дефиницията на това кога счита едно задължение за възникнало, това не означава, че останалият икономически свят променя начина, по който работи. Още повече че става въпрос не за някой участник в българската икономика, а за всички останали европейски здравни каси. По същата логика кредитополучателите, абонатите на мобилните оператори могат да кажат, че задължението не възниква на датата, на която му е издадена фактурата, а на датата, на която той получава заплата примерно, коментира Калоян Стайков, икономист в Института за пазарна икономика.

Дълговете на здравната каса към европейските здравни фондове наистина се оказаха 271 млн. лв., както алармира управителят й проф. д-р Камен Плочев през последните седмици. Това стана ясно след днешното второ поред заседание на надзорния съвет на НЗОК по тази тема, насрочено за последно уточняване колко наистина са задълженията й за лечение в чужбина на български граждани. И макар сумата за дълговете да беше потвърдена, в крайна сметка е взето решение, че няма да се прави актуализация на бюджета, за да бъдат платени те, което означава, че няма да се погасяват редовно. Другият вариант е парите за тях ще бъдат взети от перото за лечение в България, което засега се отрича като възможност.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
9 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  kdo52372883 avatar :-?
  kdo52372883
  • + 16

  Признава, но няма да плаща. Т.е.?! Ще ги платим ние, данъкоплатците, когато европейските здравни каси осъдят НЗОК в европейски съдилища! Абе тия "горе" с какво точно се друсат?! На Запад няма #Сотир и #Г.Колев, дето да ви решат делата по "правилния" начин. Трябва ли пак да развяват некадърността и неадекватността на държавата по съдилища в чужбина, за да им дойде акълът на тукашните тиквеници?! Що ли задавам и аз риторични въпроси...

  Нередност?
 • 2
  odysey avatar :-(
  тракиец
  • + 8

  Какво ще се случи нататък? Почти сигурно е ,че нашите мекерета няма да платят всичко/щото паре нема, откраднатите не се броят, те са си "техни", а не "общи", пък и си купиха чезче/.
  Следва осъждане до дупка и спиране признаването на българските европейски здравни карти/ иначе казано -лекуват ви в Европа само срещу кеш/.
  Едно балканско светило рони сълзи, кърши пръсти и плаща от "общите" пари / виж КТБ/. Народеца умилено се радва на спасителя в бостана...

  Нередност?
 • 3
  gavrilov avatar :-|
  gavrilov
  • + 2

  Абе защо никой не си задава въпроса, защо хората вече не могат да се лекуват в България? Защо докторите емигрират в чужбина? Толкова ли е трудно да го смелите? Вие се подигравата на докторите, те пък ви сега си го връщат... Няма страшно, казват, че в Турция медицинското обслужване е на отлично ниво, пък и не е толкова скъпо. Ще се лекуваме там.

  Нередност?
 • 4
  plc1490297565520267 avatar :-|
  Aldi Mitov
  • + 6

  Аз от години се осигурявам на минумума (еоод).
  Просто няма смисъл от здравните осигуровки, за последните 4 пъти , в които съм имал нужда от здравни услуги абсолютно във всичките случаи 'не се покриваше от здравната каса' и плащах не малки суми. След като така и така ще си плащам, то поне да не наливам допълнително пари в бездънната здравна каса, която освен пломби явно друго не покрива.

  Нередност?
 • 5
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев
  • - 2
  • + 4

  При положение, че парите са се трупали толкова дълго време, а само за 1 година се погасява около 25% от тях, не разбирам къде е проблема. Няма такъв филм някъде институция да си плати 100% дълговете наведнъж. Напълно резонно е да се разплатим разсрочено.

  За съжаление, правителството едва ли ще направи точно това. Вероятно се отлага актуализацията за последното тримесечие на годината, колкото да запазят позиция от управлението. Най-лошото е споменатото отлагане на отчетността. Ще се изгради голяма финансова бомба за в бъдеще...

  Нередност?
 • nogica
  • - 2

  Касата не иска да поема задълженията на гражданите си в чужбина,защото не иска да признае нежеланието за реформа.голяма част от гражданите си плаща здравните вноски,но работи в чужбина и ползва там услугите. Болниците в БГ не се интересуват от пациентите и какво се случва с тяхното здраве само гледат да си изпълнят дните по пътеката и да разкарат пациента от болницата и не ги интересува какво е е здравословното му състояние,дали има нужда от друго лечение правят се някакви консулти между отделенията и се отписват и те местят между етажи(отделения) и нищо.Всеки те прехвърля и се моли да умреш извън болницата. Пациентите който имат възможност се насочват в чужбина доплащат за да получат адекватно лечение,положението страшно. Концентрацията в областните центрове на огромни болници + частни ги прави свръх заети т.е. пациенти ще има=пари какво се случва все едно. Касата има фиктивни представители в болниците но никакъв контрол не се осъществява. Въобще пълен батак и дупки за точене на пари.Не осигурените в спешните центрове от там в общинските болници и там пътеката изпълнена парите ще дойдат. Превърнаха хората в добитък и когато отидат в чужбина да се лекуват скачат едни доценти,професори,лекари и ни обясняват как те могат да свършат тази работа и затова не е правилно да се ходи в чужбина.
  Държавата да си плати парите за държавните служители,военни,полицай,съдии деца и тогава да се сърди на народа си.

  Нередност?
 • 7
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • - 1
  • + 15

  Чета, че има абсурдно неразбиране как са натрупани задълженията за лечение на български граждани в чужбина. Става въпрос само за два казуса:
  1. Оказване на спешна помощ в ЕС на български граждани, разполагащи с Европейска здравна карта. Оценката какво е спешна помощ е според тълкуванието на местното законодателство. В Англия с тежка фрактура можете да чакате със седмици;
  2. Одобрени от български агенции граждани с тежки и редки заболявания, които са изпратени на лечение в конкретни клиники от ЕС с протокол S 2.

  Ако вие поиската да си оправите хемороидите някъде на запад, това не е проблем на НЗОК и не й причинява разходи.

  Нередност?
 • 8
  edin131 avatar :-|
  Nikoi
  • - 8

  касата е права да не плаща дълговете в чужбина ,това трябва да правят пациентите ,които се лекуват там ,а това са предимно пенсионери ,които са при близките си там или хора ,които работят там нелегално ,неосигурени са там и ползват българската осигуровка от 20 лв ,която им осигурява европейска карта и скъпоструващо лечение на запад ,след което пак ние ,данъкоплатците да им покриваме и тези разходи ,този достъп трябва да се ограничи и всеки да си плаща разходите ,а след това той да кандидатства за възстановяване пред НЗОК на сумите за лечението му , само че да се прави и проверка на нивото на осигуреност , ако е на 20 лв ,да му се плаща малка чяст от същото ,ако е пенсионер или държавен служител да му се отказва възстановяване на сумите ,той не плаща нищо тук .

  Нередност?
 • 9
  mul1426175987394222 avatar :-|
  Milen Stefanov
  • + 4


  До коментар [#8] от "
  edin drug
  ":
  Явно пак не разбра как се формират тези задължения. Основно са от редки заболявания за които се дава формуляр S2 за лечение в чужбина ( а те са обикновенно доста скъпи).

  Нередност?
Нов коментар