Вечерни новини: Първа медийна поява на Гинка Върбакова, снегът парализира Балканите, а здравната касата потвърди милионните си дългове

И още: Убийство на словашки журналист разтресе Европа; Компанията на Харви Уайнстийн ще обяви фалит; Китайският президент е на път да си осигури оставане на власт и след 2022 г.

Гинка Върбакова
Гинка Върбакова    ©  "Инерком"
Гинка Върбакова
Гинка Върбакова    ©  "Инерком"

За пореден ден темата в България бе как компанията на Гинка Върбакова може да купи десетки пъти по-големия бизнес на CEZ в страната. Извън общото говорене на политици и експерти против сделката в понеделник беше и първата медийна поява на Върбакова. По "Нова тв" тя обясни, че последните години се занимава със соларни паркове, затова има опит в енергийния сектор, и че тя, а не подставено лице, е купувач. От отговора на въпросите не се разбра коя е банката, която ще осигури основната част от цената и колко собствено финансиране дава "Инерком" за цената от 320 млн. евро. Тук е ключовият въпрос - тъй като "Инерком" няма съпоставим бизнес и активи, то кой, как и срещу какво ще предостави средствата. Засега липсата на тези детайли се обяснява с договор за конфиденциалност. Другата опция е финансирането още да не е осигурено. Чешката медия Lidove noviny потвърди съобщаваното от месеци от "Капитал": че "Инерком" е разговаряла с доскорошните руско-грузински собственици на мол Paradise в търсене на финансиране и дори е посочила техни фирми като предоставящи кредити за над половината от цената. Повече по темата в седмичния "Капитал".

Премиерът Бойко Борисов пък обяви на инвестиционния форум на ЕБВР за Западните Балкани в Лондон, че тази сутрин му хрумнала "нова" идея за изграждането на АЕЦ "Белене" - централата да стане общобалкански проект, който да се финансира от Европа. "Новата" идея обаче е много стара и е лансирана от експрезидента Първанов още докато бе на поста.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Още от Капитал

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата