Сметната палата е отказала да завери последния отчет на Държавния резерв и на три общини
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Сметната палата е отказала да завери последния отчет на Държавния резерв и на три общини

Сметната палата е отказала да завери последния отчет на Държавния резерв и на три общини

Коригираните грешки в документите на ведомства, университети и общини са за 3.6 млрд. лв. и растат с 42% на годишна база

Вера Денизова
5317 прочитания

© Цветелина Белутова


Освен на Софийския университет Сметната палата е отказала да завери годишните финансови отчети за 2016 г. и на още няколко институции на бюджетна издръжка. Това са Държавна агенция "Държавен резерв и военновременни запаси", общините Лозница, Омуртаг и Братя Даскалови. Причината е множество неточности в счетоводното отчитане, в резултат на които пък финансовите им отчети не дават вярна представа за финансовото състояние и имуществото на тези бюджетни организации. Това е равносметката от годишния доклад на палатата за резултатите от финансовите одити, осъществени през 2017 г. , който обобщава изводите и становищата със заключения за заверките на годишните финансови отчети на министерства, ведомства, държавни висши училища и общини за 2016 г.

Отчетите на 19 други ведомства и кметства са заверени с резерви. Коригираните отклонения при извършените одити на всички ведомства възлизат общо на 3.6 млрд. лв. Това е с 42% повече в сравнение с 2015 г., твърдят от палатата.

За отказа да завери финансовия отчет на Софийския университет "Свети Климент Охридски" за 2016 г. Сметната палата обяви още в средата на м.г., което се случва за трети път за последните пет години. Причините са липсата на адекватни контролни процедури, които да предотвратят и разкриват извършването на финансови и счетоводни нарушения, неспазването на реда за отчитане на операциите в системата за бюджетни разплащания СЕБРА, сериозни разминавания между отделните данни в отчета, драстично нарушаване на ограниченията за разплащане в брой, както и незадоволително представяне в изпълнението на предишни препоръки за подобряване на финансовото управление на публичните средства на ректора на СУ.

Четири министерства – с резерви

С резерви са заверени годишните финансови отчети на двете силови ведомства - на отбраната и на вътрешните работи, както и на здравното и социалното министерство.

От доклада за МВР се разбира, че издадените от ведомството актове за установяване на административни нарушения, наказателни постановления и фишове не се начисляват текущо при налагането и влизането им в сила, а при получаване на плащанията по банковата сметка на министерството. Проблемът идва отам, че информация за Автоматизирана информационна система "Управление на наложени глоби по наказателни постановления и извършване на плащания по тях през интернет, SMS и WAP" може да се генерира и предоставя само от доразработчика "Мусала софт". "МВР не може да извлече информация от автоматизираната система и същевременно отказва да подпише такава, извлечена от "Мусала софт", се посочва в доклада. Това обаче не позволява да се засекат и съпоставят наложените санкции и събраните суми.

Отделно от това на 15 общини финансовите отчети също са заверени с резерви. Става въпрос за Самоков, Пазарджик, Сопот, Ивайловград, Белоградчик, Дряново, Долна Митрополия, Кубрат, Завет, Хайредин, Елин Пелин, Крумовград, Стамболово, Хисаря и Неделино.

Най-честите грешки

Една от най-често срещаните грешки, които засичат одиторите, е неправилно осчетоводяване на получените средства от ЕС. Не се отчитат задбалансово поетите и реализирани ангажименти и възникналите нови ангажименти за разходи, условни вземания и задължения от ведомствата.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK