Бoрисов за скандала с ЧЕЗ: Оставки този път няма да има, пак опитват да ме свалят от власт

Останах с впечатление, че сделката е приключила, а това което ми праща премиерът на Чехия, са "писма за комфорт" от банки, казва премиерът

Чешкият премиер Андрей Бабиш беше в София на работна среща с премиера Бойко Борисов в края на януари
Чешкият премиер Андрей Бабиш беше в София на работна среща с премиера Бойко Борисов в края на януари    ©  Николай Дойчинов
Чешкият премиер Андрей Бабиш беше в София на работна среща с премиера Бойко Борисов в края на януари
Чешкият премиер Андрей Бабиш беше в София на работна среща с премиера Бойко Борисов в края на януари    ©  Николай Дойчинов

Премиерът заподозря, че скандалът около сделката за активите на ЧЕЗ е акция да бъде свален от власт, подобно на февруарските събития от 2013 г., но "по друг сценарий, със същите изпълнители - пак ЧЕЗ, ток и популистки изказвания. Но този път оставки няма да има, обещавам на тези хора да ги разнищя докрай". От изказването му става ясно, че визира както самия ЧЕЗ, така и политическата опозиция.

Ето какво друго каза премиерът на брифинг в Народното събрание Борисов за сделката за закупуване на ЧЕЗ, цитиран от агенция "Фокус":

"Като разгледах изпратеното от премиера на Чехия, виждам руско-грузински офшорки, руски банки, български, и то от тези, които и преди по някаква причина са имали проблеми. Законът за банките е много строг и ще им спестя имената. В медийното пространство излиза, че сделката е приключила. Поне аз с такова впечатление оставам. Това, което ми праща днес премиерът на Чехия чрез неговия зам. финансов министър, излиза, че всъщност тези банки са изпратили писмо за комфорт, писма за намерения, хвърчащи листи, които във финансово-правния мир не означават абсолютно нищо. Може да пратиш каквито искаш писма. Говорих и със Стоян Мавродиев (изпълнителен директор на ББР, за която се твърди, че също има роля в сделката, но тя вече отрече - бел. ред.) току-що. Преди няколко месеца някой ги питал, че евентуално, ако нещо стане, биха ли финансирали или рефинансирали. Нито са пращали писма, нито са поемали ангажимент, нито каквото и да било. И на практика излиза, че български банки, държавна банка едва ли не е финансирала, приключила сделка, в която пише към този час писмо за комфорт... Излиза, че въпросната госпожа ще има по-малко от 10%", обясни Бойко Борисов и добавя: "Няма как да знаем как един частен субект на кой ще реши да си продаде акциите. Няма как да знаем, нито е редно", уточни той.

"Поемам ангажимент с финансовия министър и с БНБ да видим тези банки и какво значи писмо на комфорт. Този комфорт на нас ни създаде огромен дискомфорт. Ще замоля шефа на БНБ веднага да види какви са тези писма и банките, които са ги изпращали. Много интересно - изцяло отричат, а в същото време чехът ми праща, че го има. Банковият ни надзор да се намеси с всички сили, като видим резултатите, ще ви информираме", каза още премиерът.

Той също каза, че ще поиска банковият надзор в БНБ да се намеси заради информацията, че български банки участват в сделката за продажба на ЧЕЗ. "Няма да им дам да ни петнят репутацията, с подобни игрички да излиза, че някъде витаем зад подобно нещо. Тези хора един път са ме сваляли от власт, сега искат да направят същото - няма да стане", заяви Борисов.

"Подценихме обстановката от последните дни. Действително сделката за ЧЕЗ е проведена между две частни компании, дотук нищо лошо. Наблюдавайки последните дни как беше градирана атаката срещу нас, поисках разговор с премиера Бабиш и настоях, тъй като няма как да знаем какво се е случило, да получа информацията, която има в тяхното министерство.

Сега се насажда усещането, и то много планирано и точно, че Гинка от Пазарджик прави сделка, като някой от нас стои зад нея. Това не е истина и цели други последствия", заяви Бойко Борисов.

И продължи: "Това е доста добре скалъпено, доста майсторски, много добър сценарий. Чак като започнах във "Фейсбук" да виждам как се настройват хората към мен, едва ли не, че ние сме направили тази глупост. Това са хора, които сме им завеждали дела, прокурорите са проверявали, карали сме се със стария чешки премиер заради тях", посочи той. "Този път ще ги гоня подред докрай, искам хората да го знаят. Господ ми е свидетел - нищо, как може някой да си помисли, че точно на нас ще продадат ЧЕЗ", заяви премиерът.

Относно факта, че Петкова познава собственичката на "Инерком", Борисов каза: "Всеки може да има приятел, Теменужка Петкова беше достатъчно доблестна да каже - "Да, познавам, я" и си подаде оставката. Днес, като разговарях с Валери Симеонов, Волен Сидеров и Красимир Каракачанов, и те казаха, че не е нужно, не е правилно да се взима оставката, преди да проверим всичко, което е станало", коментира Бойко Борисов.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


5 коментара
 • 1
  vaticana avatar :-|
  vaticana

  Овъртял си се до ушите, Боко! Ходи си с мир!

 • 2
  objective avatar :-P
  objective

  На утрешната дата - 28 февруари през 1870 година султанското правителство издава ферман, с който узаконява обособяването на българска черковна йерархия, наречена „Екзархия”. По силата на султанския ферман и екзархийския устав, изработен от църковно-народния събор, свикан в Цариград през 1871 г., Българската екзархия е призната за ОФИЦИАЛЕН ПРЕДСТАВИТЕЛ НА БЪЛГАРСКАТА НАЦИЯ в Османската империя. Борбите за Екзархията са един от най-чистите и възвишени моменти в българската история ! Тя е дело не на отделни смелчаци, а на хиляди и хиляди българи, които доброволно и страстно отделят от залъка си и рискуват здравето и живота си, за да строят и поддържат свои църкви и училища. В редовете на Екзархията българите се учат на демокрация, като избират епитропи и училищни настоятели.
  Затова, зедно с нашите македонски братя, както по линия на църквата, така и по линия на държавата, ние сме морално задължени пред паметта на дедите ни да чествяме официално утрешната дата като голям и всеобщ празник !

 • 3
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Добре, хайде, от мен да мине, вярвам! Хора, Бойко е искрен! Само че другите 1001 корупционни сделки, калинки, овладяна съдебна система, Цацаров, Пеевски, суджуци и прочие, как да си затворя очите за тях? Бойко сам си е виновен. Имаше пълните шансове и възможност да промени системата. Сам падна в нея.

 • 4
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Г-н Борисов е съвършен психолог. Владее пинизите да внушава доверие сред народонесалението - с народняшко говорене, с мекането, с шекането, със системата от полуистини и мачовското бърчене на веждичките. Но като всеки самоук талант, пропуска еднин съществен детайл: публиката макар и за кратко, ама помни. Помни какво е говорил в петък, какво е говорил вчера, какво е говорил преди час. И сега чува с убедителен апломб Борисов да говори точно обратното.

  И не е въпросът на въпросите откъде Гинка ще намери пари да финансира купуването на ЧЕЗ България. Банките са затова - да кредитират. Същественият въпрос е, каква ще е цената на това кредитиране, защото кредитът върви с лихвите. А половин млрд. лв. кредит върви с няколко десетки млн. лв. лихви годишно. Тези пари Гинка откъде ще ги плаща? От увеличение на цената на тока. И ако КЕВР одобри и цената на Гинкиното енерго стане по-висока от тази на другите две, при либерализирания пазар и аз ще се прехвърля в Енерго Про, например. С вдигането на цените клиентите изтичат и приходите намаляват - аксиома. Защо не пробвате във вашия магазин да продавате сирене по 40 лв, или да оферирате лепене на плочки по 500 лв/м?

  Борисовците зинаха, но срещу мно-о-ого голям залък...

 • evpetra

  Няма да има оставки ли? Кой го казва това? Бойко Борисов, който сутрин говори едно, на обяд друго, а вечерта прави трето. Досадно е даже да го слуша човек, а се налага - премиер, все пак. Пфу!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход