Три плажа край Варна ще бъдат отдадени на концесия за 15 години

Правителството стартира процедури за ивици в Слънчев ден и Св. св. Константин и Елена

   ©  Георги Кожухаров
   ©  Георги Кожухаров

За три плажа във Варненска област - два в курорта Св. св. Константин и Елена и един в Слънчев ден, ще започнат процедури за концесиониране. Такова решение взе на днешното си заседание правителството. Конкурсите предстои да бъдат организирани от министерството на туризма и ще бъдат за срок от 15 години.

Това е втората порция плажове, за които се обявяват такива процедури през тази година. През януари туристическото ведомство даде началото на конкурси за плажове в Несебър, Слънчев бряг, Св. Влас и Росенец, като към момента няма публична информация дали има избрани стопани.

Какво се предлага

Две от ивиците са в курорта Св. св. Константин и Елена - малък плаж и северен плаж, за които началните цени са съответно над 21 хил. лв. и над 57 хил. лв. без ДДС годишно. Процедура предстои да започне и за плажа в курорта Слънчев ден, където е заложена минимална цена от над 294 хил. лв. без ДДС годишно.

Всеки от плажовете, които са с изтичащи договори за концесиониране, се предлага за срок от 15 години, като оттук нататък предстои да бъде обявен конкурс за всяка отделна ивица.

За още четири плажа се търсят концесионери

От началото на година туристическото министерство е започнало още четири процедури за концесия на плажове, които също са със срок от 15 години. Става въпрос за ивиците "Несебър-юг", "Слънчев бряг-север", "Св. Влас-болницата" и "Росенец-север". При тях най-висока начална цена беше обявена за плажа в Слънчев бряг - 1.37 млн. лв. без ДДС на година, а най-малка - за ивицата "Росенец-север" - 8975 лв. На този етап няма публична информация дали има подадени оферти в конкурсите, които се състояха в първата половина на февруари.