Премиерът сдобри лекарите, здравния министър и касата за рамковия договор
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Премиерът сдобри лекарите, здравния министър и касата за рамковия договор

Премиерът сдобри лекарите, здравния министър и касата за рамковия договор

Бойко Борисов лично убедил колебаещите се представители на държавата да подпишат споразумението без актуализация на бюджета на здравния фонд

Десислава Николова
3944 прочитания

© Юлия Лазарова


Премиерът Бойко Борисов в сряда се намеси лично и в договаряне, за което по закон няма преки пълномощия. Той стана гарант за подписването на Национален рамков договор между здравната каса и Българския лекарски съюз за цените и обемите на медицинските услуги, които ще бъдат платени от 1 април до следващата година. Подписването се случва в последния възможен ден по закон – 28 февруари, в 17 часа. Лекарите заплашиха с протести, ако това не се случи, а надзорният съвет на здравната каса и здравният министър трябваше да обясняват защо не искат да увеличат цените за прегледите, както и цените на половината клинични пътеки за лечение в болница, които не са увеличавани от 11 години. Без този договор здравната каса щеше да продължи да изплаща медицинските услуги в болниците по досегашните цени.

Самата държава не искаше договора

Рамковият договор до последния ден беше под въпрос и премиерът извика при себе си на разговор финансовия и здравния министър, а след това към тях се присъединиха и председателите на лекарския и зъболекарския съюз. Причината договорът да виси на косъм беше, че дълговете на здравната каса наистина се оказаха 271 млн. лв., както предупреди управителят на касата проф. Камен Плочев. В същото време в бюджета на институцията не са предвидени достатъчно средства, които да покрият и дълговете, и увеличението на цените на клиничните пътеки и прегледите, които пък бяха договорени с лекарския съюз. Така в понеделник петима от членовете на надзорния съвет на касата гласуваха "въздържал се" от общо девет гласа, като между въздържалите се беше и председателят на съвета – заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева. Причината за колебанието дали да има договор е, че ако се платят напълно дълговете към европейските каси, може да се наложи актуализация на бюджета на здравната каса или пък да се окаже, че парите за медицински услуги в България отново не достигат. В същото време в бюджета на касата за пръв път бе заложена значително по-голяма сума от миналата година - 400 млн. лв., и премиерът многократно е намеквал, че и лекарите, и пациентите трябва да оценят това.

Здравният министър Кирил Ананиев и екипът му обаче, които идват от финансовото министерство, са противници на всякакви промени във вече одобрения бюджет на институцията. Тяхна идея, именно заради необходимостта да се пестят средства, беше и мораториумът върху новите болници и отделения, който остана в сила, и отмененият от парламента след скандал мораториум върху новите лекарства. Заради скандалите около тях популярността на увеличения бюджет се стопи още при гласуването му.

Междувременно лекарският съюз беше поставен в изключително некоректна ситуация да не знае до последния момент дали ще има рамков договор, при положение че БЛС е преговарял два месеца с касата по всички подробности, организирал е събор и лекарите са одобрили предложените от НЗОК увеличения на цените и възможните обеми.

Според присъствали на днешната среща с премиера председателят на лекарския съюз д-р Венцислав Грозев е заявил пред Борисов, че Българският лекарски съюз си е свършил работата по преговорите и министър-председателят трябва да потърси повода и решението на напрежението при "своите хора". В надзорния съвет на касата има четирима представители на държавата – двама заместник-министри на здравеопазването, един на финансите и директорът на НАП, както и петима представители на работодателите, синдикатите и пациентите.

От видеозаписа от срещата се вижда само обръщението на Борисов към лекарите.

"Подписването на договор с вас е успокояващо и даващо въздух за системата. В същото време искам да ви помоля да сме един отбор в борбата с кражбите. Не може 407 млн. повече да влизат тази година в здравеопазването и още февруари месец да излезе, че с 270 млн. сме назад", казва Борисов на лекарите. След това той отбелязва, че има преразход за лекарства през първите месеци на годината, и съобщава, че за новите молекули ще се платят не 40 млн., каквито са първоначалните прогнози, а 60 милиона лева. "А за догодина са подготвили 80 нови молекули", ужасява се Борисов, явно бъркайки броя на лекарствата с очакваната сума за нови лекарства, които ще бъдат регистрирани следващата година.

След това той прави бележка на лекарите, че не може България да плаща милиони на чуждите каси, при положение че разполага с най-модерната апаратура в Европа и най-добрите специалисти във всяка сфера.

Сумата за лечение в чужбина е за спешни случаи и за болести, които не могат да се лекуват в България, и то става с разрешение на българските лекари, здравната каса и министерството. Сумата набъбна до сегашния си размер, тъй като здравната каса с години не се разплаща редовно.

В крайна сметка след разговора при премиера здравният министър Кирил Ананиев, който по закон преподписва рамковия договор и е негов гарант, обяви, че договор ще има. "Разбрахме се да работим като партньори и да си помагаме през цялата година при изпълнението на бюджета за 2018 г.", каза Ананиев. Той допълни, че по-късно ще обяви схема как ще бъдат върнати дълговете към европейските здравни каси.

Наистина малко по-късно надзорният съвет на касата гласува с осем гласа "за" подписването на рамков договор, като представителят на КНСБ е отсъствал от заседанието. Това гласуване е просто още едно доказателство, че здравната каса е одържавена и държавата има лостове да влияе върху мнението на представителите на синдикатите, работодателите и пациентите. Министърът пое ангажимент, че ще има договор, при положение че гласовете на държавата са само четири, а за договор са необходими минимум седем гласа "за" от общо девет. В понеделник представителите на държавата, синдикатите и работодателите гласуваха "въздържал се", основно заради дълговете към европейските здравни каси.

Малки промени в последния момент

Според членове на надзорния съвет в последния момент в рамковия договор са допълнени два текста. Единият и досега фигурираше в предишния рамков договор, но го нямаше в проекта - той предвижда на всяко тримесечие да се анализира дали има превишение на средствата, предвидени за болнична помощ. Ако има такова и то е над 3%, надзорът на касата и лекарите трябва да започнат преговори за намаляване на цените на клиничните пътеки.

Другият нов текст задължава онкологичните клиники да организират химиотерапията така, вче да не се изхвърлят ненужно лекарства. За целта болниците и диспансерите ще получават заплащане за онкомедикаментите едва след като здравната каса провери стриктно файловете за приложените дози на пациентите и информацията за остатъчните количества лекарства за деня.

Въпреки подписването на договора според д-р Николай Болтаджиев, председател на Националното сдружение на частните болници, в договора с лекарския съюз има проблемни текстове, които ще затрудняват клиниките и пациентите.

"Лимитите за болнична помощ остават, но освен това към тях се добавят нови лимити за леглодни по брой легла, които няма да се плащат, ако се надхвърлят. В момента министерството подготвя усилено здравната карта, с която да намали броя на леглата, а това значи и по-нисък лимит за работа", коментира д-р Болтаджиев. Той допълва, че с по-високите цени на клиничните пътеки болниците ще достигнат по-бързо лимитите си, които са в стойност. За това помага и умишлено заниженият брой пациенти. Това става, като срокът за прележаване в болница при някои диагнози ненужно е раздут - например пациентът трябва да лежи шест дни задължително при безкръвна операция на коляното, което е абсолютно ненужно. По този начин обаче, след като има и лимит на леглата, болницата ще приема по-малко пациенти.

Не много добър, но успокояващ

Здравният министър Кирил Ананиев обяви след подписването, че договорът може и да не е най-добрият, но ще внесе сигурност в системата. "Аз и моят екип успяхме да убедим ръководството на държавата,че имаме готов план да не изпадне НЗОК във финансови затруднения до края на годината. До 15 май ще направим разсрочване на падежите на задълженията към европейски здравни каси до края на годината в средносрочен план и нашите задължения ще бъдат изпълнени в рамките на 73-те млн. лева", коментира Ананиев.

Новият подуправител на касата, д-р Йорданка Пенкова, назначена в понеделник, се представи пред медиите и също увери, че касата няма проблем да разплати задълженията си.

Премиерът Бойко Борисов в сряда се намеси лично и в договаряне, за което по закон няма преки пълномощия. Той стана гарант за подписването на Национален рамков договор между здравната каса и Българския лекарски съюз за цените и обемите на медицинските услуги, които ще бъдат платени от 1 април до следващата година. Подписването се случва в последния възможен ден по закон – 28 февруари, в 17 часа. Лекарите заплашиха с протести, ако това не се случи, а надзорният съвет на здравната каса и здравният министър трябваше да обясняват защо не искат да увеличат цените за прегледите, както и цените на половината клинични пътеки за лечение в болница, които не са увеличавани от 11 години. Без този договор здравната каса щеше да продължи да изплаща медицинските услуги в болниците по досегашните цени.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Докато продължаваме да възприемаме един елементарен политикан като Дейвид Капърфийлд, ще сме все в тия л@йн@.
  Има Конституция, има закони, има държавни институции и механизми за упражняване на държавните политики. В цивилизования свят няма практики някой си овластен да "сдобрява", да преазпределя по 100 млн ей тъй на, да лъже на корем.
  Бюджетът на здравната каса е издънен от зачатието си, и истинският Копърфийлд няма как да го върже.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK