Гинка Върбакова обвини политиците в интрига, а конкуренти в атака

Детайлите по финансирането на сделката за активите на CEZ отстават тайна

Гинка Върбакова беше изслушана в комисиите по енергетиката и за контрол на службите за сигурност за покупката на бизнеса на ЧЕЗ в България
Гинка Върбакова беше изслушана в комисиите по енергетиката и за контрол на службите за сигурност за покупката на бизнеса на ЧЕЗ в България    ©  Георги Кожухаров
Гинка Върбакова беше изслушана в комисиите по енергетиката и за контрол на службите за сигурност за покупката на бизнеса на ЧЕЗ в България
Гинка Върбакова беше изслушана в комисиите по енергетиката и за контрол на службите за сигурност за покупката на бизнеса на ЧЕЗ в България    ©  Георги Кожухаров

Вместо доскоро слабо известната в публичното пространство Гинка Върбакова да се смути от депутатите в комисиите по енергетика и контрол над службите за сигурност в Народното събрание, се случи точно обратното. Изслушването на собственичката на "Инерком" и купувач на бизнеса на CEZ у нас предизвика бурни реакции и нападки.

"От лидера на една политическа сила (бел.авт. - Корнелия Нинова) беше зададен въпросът как може Гинка от Пазарджик на 43 години да си купи ЧЕЗ? Мога ли и аз да върна въпрос в същия стил? А как може млада дама, от село Крушовица, на 28 години, да си купи "Техноимпекс", каза Върбакова, визирайки именно лидерката на БСП. Това изказване предизвика остри възгласи от страна на червените депутати, но не и конкретни отговори.

"Свидетели сме на един политически и икономически шантаж, целящ спирането на една абсолютно законосъобразна сделка и на груба намеса в инвестиционните намерения на нашата компания", продължи Върбакова. По думите й яростното политизиране на продажбата на дружествата на CEZ е достигнало до степен на сатанизиране. А различни политически сили, фактори и институции са видели в тази сделка единствено и само възможност за повишаване на политическите си рейтинги, за трупане на дивиденти, за раздухване на страхове и съмнения, както и за тиражиране на спекулации.

Наред с това собственичката на "Инерком" заяви, че адвокатите й ще прегледат всички изявления, обидни квалификации, откровени лъжи и инсинуации, които са тиражирани по неин адрес, за да може да потърси правата си в съда. "Няма да допуснем да ни превръщат в марионетка, да тиражират слухове, че сме подставени лица или че участваме в схеми за скрито придобиване на ЧЕЗ. Който твърди подобни неща, ще трябва да ги докаже в съда! Подобни лъжи, волно или неволно, обслужват корпоративните интереси на влиятелни кръгове", категорична е Върбакова.

Тя призна още, че когато преди повече от година "Инерком" е подготвял документацията за участие в процедурата за бизнеса на ЧЕЗ, сериозно е подценила ролята на политическата интрига. "Подценихме и възможността да бъдем атакувани от наши конкуренти, които искат да провалят сделката и да я обърнат в своя полза, но не по законов ред или чрез откритото и прозрачно конкурентно състезание, а чрез оказване на политически натиск в България и в Чехия", каза още тя.

Според собственичката на "Инерком" атаките срещу тях били и заради икономически интереси на вече отпаднали от преговорите кандидати, които искали да спечелят "по служебен ред, задкулисно, чрез оказване на политически натиск - както върху нас, така и върху дружеството продавач CEZ, изкривявайки медийната среда, тиражирайки откровени лъжи и инсинуации".

Факти и партньори

От изявлението на Върбакова пред народните представители се разбра, че договорът за покупко-продажба се е сключил не по българското или чешкото законодателство, а по английското право. Всички разговори са водени в централата на CEZ в Прага, а не по министерствата и политическите кабинети в София. "Не сме търсили разговори и контакти с нито един български политик, с нито един представител на българското правителство!", твърди тя.

В договора за покупко-продажба имало клауза за поета дългосрочна забрана за бъдеща промяна на собствеността. Заради това се налагали и разговорите с продавачите относно възможността държавата да се включи в сделката.

Върбакова обяви и които са партньорите и консултантите й в процедурата за покупката на дружествата на CEZ в България. Юридически консултант по договора за покупко-продажбата е "Алън и Овъри" - най-голямата адвокатска кантора в света по брой сделки с 1576 транзакции и общ размер 1.2 трилиона долара, каза тя. От българска страна за свой юридически съветник "Инерком" ползва правната кантора "Спасов & Братанов". Финансов консултант, както се разбра по-рано, е "Мейн кепитал", а "Deloitte България" е изготвила финансов и данъчен дю дилиджънс. "Процесът по сключване на сделката в Чехия беше наблюдаван и продължително одитиран от няколко от най-големите международни одиторски и консултантски компании", твърди още Върбакова.

Подробностите за парите остават тайна

Детайлите относно финансирането на сделката и участващите в него кредитни институции засега остават тайна. По-тази тема Гинка Върбакова говори пред депутатите при затворени врати, позовавайки се на принципите на служебната конфиденциалност. В интервю за "Капитал" обаче тя категорично отрече в схемата да участват офшорни дружества, Първа инвестиционна банка и Българската банка за развитие.

Изпълнителният директор на ББР Стоян Мавродиев обясни, че изпратеното от банката писмо за подкрепа на "Инерком" няма правнообвързващ характер и изразява само намерения. И нападна мениджмънта на CEZ, като го обвини в непрофесионализъм, защото приемал това писмо. Финансовият консултант Веселин Захариев от "Мейн кепитал" обясни, че за обезпечаване на сделката няма да се ползват материални активи на електроразпределителното дружество на ЧЕЗ в България.