Сериалът "Върбакова купува ЧЕЗ": Какво разбрахме след края на първи сезон

Всичко за партньорите на Гинка Върбакова, намесата на премиера и скандала, който разтърси държавата

"Разберете, не се чувствам добре."

В сряда сутринта Гинка Върбакова е в офиса си, но изглежда съсипана от стрес и недоспиване. Предпочита да не бъде снимана в този момент.

Изминали са 5 денонощия, откакто в Прага е подписала предварителен договор да купи бизнеса на CEZ в България - 20 пъти по-голям от собствения й. Оттогава:

- е изпуснала самолета и временно е загубила багажа си, но не и 15-килограмовия куфар с документацията по сделката;

- завърнала се е в София, за да установи, че от фейсбук до таксиметровите стоянки и коридорите в ДАНС всички говорят за нея и я наричат "Гинка от Пазарджик";

- дала е първите си интервюта, включително в двете най-големи телевизии;

- и сигурно няколко пъти е изгледала пресконференцията на премиера Бойко Борисов, в която той се заканва да работи с цялата държавна мощ срещу сделката за CEZ и да "разнищи тези хора". Вероятно има предвид нея и съпруга й Славчо Върбаков - бизнесмен от ранните години на прехода (импулсни телефони, косвени връзки с хора от СИК), който сега работи с нея в семейния им бизнес със соларни паркове.

В сряда сутринта нищо не подсказва, че 24 часа по-късно г-жа Върбакова ще се озове в Министерския съвет, сама в компанията на премиера Борисов и вицепремиерите Горанов и Дончев. Тримата ще й отправят оферта, на която "дамата ще отговори с разбиране" (по Дончев). Именно фирмата "Инерком", която ще купи българския CEZ, да стане по-малко или повече държавна.

Няколко часа по-късно в парламента цялото държавно войнство - депутати, партийни лидери, министри, висши и по-нисши администратори, висши и нисши полицаи, регулатори, секретарки, журналисти и оператори на де що има видеозаписващи устройства, ще се събере, за да види на живо Гинка Върбакова. Където тя със самочувствието на някой, зад когото седи политическа сила, ще "зашлеви" лидера на БСП Корнелия Нинова с въпроса:

"А как може млада дама от село Крушовица на 28 години, да си купи "Техноимпекс".

Сериал за Netflix, първи сезон

CEZ влиза в домовете и джобовете на 3 млн. българи, доставя тока на над половината фирми в страната, дружеството е от значение за националната сигурност. Не е изненадващо, че в момента, в който напълно неизвестна на публиката дама се заяви като бъдещ собственик, това предизвика колективен шок, а оттам нататък сделката се превърна в зрелищен сериал - с повече обрати и VIP брадъри, отколкото по телевизията.

Ако беше направено социологическо проучване в първите часове след обявяването на новината миналия петък, мнозина вероятно биха се усъмнили, че дамата изобщо съществува. Последвалите телевизионни интервюта така и не разсяха съмненията, че е нечие подставено лице - нещо като бедния кипърски грък, който уж е собственик на лифтовете в Банско.

Всъщност, както сама каза, Гинка Върбакова е милионер. Но дори без да разбира детайлите на инвестиционното банкиране, широката публика интуитивно усети, че в картината нещо съществено се губи. И то е не само името на евентуалната "международна банка", която би застанала зад сделката. А фактът, че семейство Върбакови и техните фирми не разполагат с достатъчно активи, за да съфинансират кредит за бизнес с размера на "CEZ България". То е подобно на жилищните кредити - банката никога не дава 100% от парите, а иска купувачът да съфинансира, да кажем, 30%. Семейството на Върбакова ги няма, губят им се над 100 млн. евро (това е обяснено тук). Което означава, че за да е възможна сделката, в нея участва още един голям играч. Неяснотата кой е той е изнервяща.

Фундаменталният проблем, който публиката усети "с кожата си", е, че Върбакови нямат нито финансов, нито мениджмънт капацитет да управляват фирма като CEZ, а евентуалните им партньори по някаква причина не искат да се показват. И от това зависи токът на половин България.

"Господ ми е свидетел!"

След увъртането за собствеността на концесионера на Банско, след фиктивния купувач на "Булгартабак", младежите, които придобиха дипломатическия клуб в Бояна, след странната продажба на Общинска банка - все сделки, в които от едната страна е била властта, а от другата подставени лица, публиката вече не вярва. На Борисов онзи ден му се наложи да призове Господ като свидетел, че Върбакова и тайните й партньори не вървят с благословията му напред. И че едва сега, когато съмненията образуваха планина, а обществената реакция придоби магнитуда на политическа детонация, се сетил да поиска информация от Чехия, родината на CEZ, да научи, че:

- Върбакова е обещала да плати 320 млн. евро за българския бизнес на ЧЕЗ, но тя ще осигури само 20 млн. евро (вероятно продавайки или залагайки собствени активи);

- Зад офертата стоят и две офшорни дружества, които обещават други 167 млн. евро;

- Уникредит Булбанк е издала писмо за намерение за 180 млн. евро;

- Писма за подкрепа на купувача (макар и финансово необвързващи) са издали Първа инвестиционна банка и държавната Българска банка за развитие (ББР). Да повторим, държавната ББР е издала писмо за подкрепа на Върбакова.

Възможно ли е всичко гореизброено да се случи, без Борисов да знае? Възможно ли е банкери да издадат гаранции за толкова регулиран и чувствителен бизнес, без да са уверени, че сделката има благословията на властта? Това са резонни въпроси, в изясняването на които участниците в сюжета послъгаха тук-там.

Например Борисов и депутатът от ГЕРБ Делян Добрев твърдяха, че току-що чуват, че CEZ продава бизнеса си на "Инерком". Това няма как да е истина, тъй като медиите следиха процедурата и през 1-2 месеца информираха: кой е подал предварителни оферти преди година, кой е поканен да подаде окончателни в края на лятото, кой е избран за предпочетен купувач през декември.

Управляваната от Стоян Мавродиев ББР побърза в неделя да отрече на сайта да е давала кредит или гаранция на "Инерком". Но и пропусна да спомене, че е издала писмо, че може да подкрепи "Инерком", като рефинансира заем на българското CEZ към ЕБВР, който би станал изискуем след сделката.

"Плува ли корабче?"

Борисов се ядоса на глас, че уж питал Мавродиев и той му спестил горния факт. Или пък му го е казал, а Борисов нещо...

В интервютата си Гинка Върбакова също спести част от истината. Каза, че финансирането по сделката ще дойде от международна банка: "Сами сме с банката." Но не каза, че няма такава банка, която да осигури 100% от цената, че от купувача е нужно съучастие и че тя няма собствен ресурс да го осигури. Компаниите на Върбакови са с активи от под 100 млн. лв. и приходи от 50 млн. лв. А обещанието е да платят 320 млн. евро и веднага след това да намерят още 160 млн. евро за търгово предложение към миноритарните акционери. С почти 1 млрд. лв. стартов разход "Инерком" после ще трябва да осигури и инвестиции в мрежата, така че токът да не спира.

Кой стои зад офшорните фирми

Имената на фирмите (Score Trade и Global Victory) се знаят от офертата на "Инерком", част от която Борисов получи от Чехия и заприходи в секретното деловодство на парламента (вижте факсимилето, което показва и други любопитни детайли като това, че едната офшорка е със сметки в руската Сбербанк).

Източници, близки до сделката, твърдят пред "Капитал", че собствеността им е на доскорошните руско-грузински собственици на софийския мол "Парадайз". Те разполагат с капитали, най-малкото неотдавна продадоха мола за 260 млн. евро на фонд от ЮАР.

Изграждането на мола беше частично финансирано от Уникредит Булбанк. Смята се също, че бившите му собственици имаха комфорт от страна на управляващите. Което ги превръща в теоретично възможен партньор по сделката за CEZ, познат и приемлив за банката, както и за ГЕРБ. По всичко личи, че сделката е била подготвена и нищо не е предвещавало разразилата се политическа буря. Но защо руснаците/грузинците предпочитат да останат скрити и дали това е свързано с някакво квазиполитическо участие е интересен въпрос. Предстои да узнаем какво се случва с тяхното участие след официалната намеса на управляващите в сделката.

Потърсихме с въпроси Давид Михайлович Коблианидзе, един от собствениците и бивш мениджър на "Парадайз", но той отказа да коментира по темата.

Какво следва

Дори след неочаквания обрат със заявената национализация на електроразпределителното дружество, не бива да се бърза с изводите. Цялата история се развива непредсказуемо от самото начало. Миналия петък купувачът на бизнеса беше "някоя си Гинка", сега тя ще е партньор на държавата. Пак тогава енергийният министър Теменужка Петкова беше в оставка, която Борисов й поискал (напълно необяснимо, при положение че сделката не зависи от нея). Но (за)сега тя си остава министър.

Още по-смешно. В неделя на призивите за национализация Борисов коментира:

"Чувам от БСП да настояват да изкупим CEZ. По тази логика, ако тръгнем да изкупуваме, трябва да изкупим и другите две ЕРП...". И допълни, че държавата е лош стопанин, давайки пример с личен спомен от времената, когато имаше режим на тока. "Тогава дъщеря ми беше бебе и следяхме кога ще има ток, за да я изкъпем. Дебнехме служителя от енергото да не се напие и да пусне тока след 2-3 часа и да изпуснем някой мач".

В четвъртък Борисов не се появи след срещата с Върбакова, но повелята за национализация е налице.

Тя се оказа крайното действие от цяла седмица хаотични движения и ръчно "натискане на копчетата" на една по една държавни институции. Да разследват сделката бяха засилени ДАНС, данъчните, за да бъде спряна тя, щеше да се пише специален закон с ретроактивно действие... На уж независимата БНБ също беше разпоредено да прави проверки - в резултат на което централната банка изпратила искане до всички 27 банки в срок от един ден да отговорят какви взаимоотношения имат с фирмата на Гинка Върбакова (по източници на "Капитал").

Намесата на държавата в сделката за CEZ се оказа нагледна демонстрация за всички инвеститори за това, че средата в България е хаотична и непредсказуема, а институциите са на ръчно управление от премиера и решенията им може да се обръщат на 180 градуса според неговото настроение.

Впрочем нека припомним, че за да се стигне дотам г-жа Върбакова да е най-добрият кандидат за електроразпределителното дружество, се мина през няколко фази. Години наред държавата - през закани за отнемане на лиценз, неплащания, постоянни промени в законите, налагане на съмнителни глоби и регулиране на цените - направи разпределението на ток силно неатрактивен бизнес. Първо германската E.ON продаде варненското електроразпределение, после същото реши да направи и CEZ. Между заинтересованите не се появи инвеститор с нужния опит и мащаб, а основно малки и средни български бизнесмени: Христо Ковачки, Николай Вълканов, братята Бобокови, търговецът на ток "Фючър енерджи" и станалата вече известна "Инерком" на Гинка и Славчо Върбакови.

Но намеренията на политиците да национализират "енергото" 14 години след приватизацията му също ще срещнат трудности при осъществяването им. Както каза самият Борисов - а какво ще стане, ако и EVN поиска да продаде бизнеса си с ток на Гинка Върбакова? Засега никой не коментира и въпроса с финансирането. То пак трябва да дойде от някоя банка, такава, която оценява политическия риск в сделката като приемлив. Държавата като собственик тепърва ще трябва да извади пари да плати на миноритарните акционери. После за инвестиции в мрежата и т.н.

Но да видим, засега това е краят само на първи сезон от сериала.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


24 коментара
 • 1
  vladislav_paunov avatar :-|
  Molotov

  Тока те пратих да платиш, а не ЧЕЗ! Тока!!!

 • 2
  gosko22 avatar :-?
  gosko22

  Просто питайте ПИБ и ДПС дали не са купували нещо наскоро... и то не с техни пари.. а с тези на хората в БГ.

 • 3
  antipa avatar :-|
  D-r D

  От неприключилата сага могат да се направят няколко извода:
  - Борисов не се притеснява да лъже безобразно;
  - тактическите му маньоври за отвличане на внимението взеха да не вършат работа;
  - олицетворяваната с него власт е абсолютно безхаберна и разчита единствено на кризисен ПР, за да бори драмите, които създава;
  - държавните институции са абсолютно блокирани и бездейни;
  - всяка Гинка може да прави каквото пожелае, стига да има негласната Му подкрепа.

  Но остават да висят и няколко въпроса:
  - защо големите инвеститори са изтеглят от България, а на тяхно място идват Гинки?
  - защо държавата е с тежък имунен дефицит и няма механизъм да се опази от подобни опити за превземане на активи?
  - защо Борисов жертва всичко в името на едната власт?

 • 4
  smotlixx avatar :-|
  smotlixx

  Разбрахме че и Корнито реагира като ухапана, ако се комбинират Техноимпекс и Крушовица в изказванията по случая...

 • 5
  pitashtia avatar :-|
  Питащият

  Очевидно е дошло времето да се разграбва енергетиката и глутниците ще се сдавят за плячката . Подгряващата песен на Нинова за национализация е съвсем логична . Първо действие на трагикомедията има за цел да убеди мнозинството от българите в нуждата от национализация , демек да им бръкнат в джобовете по един или друг начин.защото независимо дали от бюджета или БЕХ все някой ще трябва да плати удоволствието след това национализираното да се приватизира както си знаят . Логично е прогонването на инвеститорите и създаването на пречки за бизнеса . Нищо случайно няма и Гинка е употребена за целта , нарочно търсен персонаж . Възможно е все пак сделката да се осъществи , но важният резултат е че мнозинството от българите са национализация на жиците и това развързва ръцете за намеса на Мутрата и сие.

 • 6
  evpetra avatar :-(
  evpetra

  Ох, не искам и да си помислям за държавно управление на електроразпределението - имам мрачни (и в буквалния смисъл!) спомени от бившето Енерго. Борисов страшно е загазил, но ние сме загазили още повече, защото ние плащаме сметките.

 • 7
  milengg avatar :-|
  milengg

  Преди време си мислех, че Борисов е мъжкар и не лъже наляво и на дясно.

 • 8
  orchis avatar :-|
  orchis

  Има един липсващ момент в статията- продавача. Известно е че чехите се опитват да продадат бизнеса си тук от поне 10 години и все не успяват. Та едва ли текущото управление има нещо общо с тази схема. То е просто , хаотично и некадърно, а цялата драма май я спретнаха чехите, за да се възползват от това. Трудно ми е да си представя че някой в ЧЕЗ сериозно е мислил, че може ей така да продаде подобен бизнес на първия срещнат без да настане патардия. По-скоро е търсен ефект. Сега вече съвсем сериозно се говори как държавата ще откупи бизнеса , а цената е доста добра. Схемаджии има не само у нас.

 • 9
  damianrm1 avatar :-|
  damianrm1

  Като липсва правосъдна система, ЧЕЗ е доста апетитна хапка, я през кредити с нашите пари (ПИБ, и другата държавна) да я купят и удвоят сметките на 1/2 българите, що не??? Зер за КТБ виновен няма, за това защо да има? Вълците НЯМА да спрат да ядат овце, не и докато ловеца не ги спре ...

  ББ да не се прави на ударен, бойкотира съдебната реферма, защото си мислеше, че тя като не хваща неговите далаверите му е достатъчно. Ами не е ... ще слезе от власт и тогава ще види, че липсата на ред и закон и него ще удари, доказано е от историята до какво води беззаконието, бедност, революции, сега богатите страни и са разбрали, че така за никой не е добре, включително за политици защото им режат главите направо! Колко ли време още трябва на тукашните "политици" да го разберат това?

 • 10
  k_ avatar :-|
  k_

  До коментар [#8] от "orchis":
  След края на първа серия чехите са в нелоша позиция.
  Имат договор и добра цена.
  Чакат плащане.
  Парите са гарантирани от банки и руснаци.
  Ако плащането се провали поради някаква причина ще търсят виновен да им покрие загубите.
  Дали ще успеят не е ясно, но ще има още серии.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход