Сигнал до прокуратурата да провери защо КОНПИ е оневинила издирваната Вон Месинг

Най-голямото дело за пране на пари у нас засега се проваля безславно, макар да има присъда на първа инстанция

Пламен Георгиев
Пламен Георгиев    ©  Надежда Чипева
Пламен Георгиев
Пламен Георгиев    ©  Надежда Чипева

Антикорупционният фонд обяви, че е сезирал прокуратурата за фактите около прекратено през 2015 г. производство на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) срещу финландската гражданка от руски произход Елизабет Елена вон Месинг, подсъдима по най-голямото дело за пране на пари в България - на 1.6 млрд. лева, минали от Санкт Петербург през София, за да тръгнат по целия свят. С прекратяване на производството преди две години е вдигнат и запорът върху активите на Вон Месинг, между които са 23 милиона лева в банкови сметки, дружествени дялове и недвижим имот.

Наказателното дело за пране на пари срещу Вон Месинг и съпроцесника й, руския гражданин Димитър Абрамкин, е започнало в българския съд през 2011 г. След многократно отлагане и процедурни проблеми през септември 2017 г. двамата са осъдени от СГС на първа инстанция на по десет години затвор и на глоба от 628 млн. лева за пране на пари. Вон Месинг е задържана в съдебната зала, но два месеца по-късно Софийският апелативен съд в състав Стефан Илиев, Веселин Пенгезов и Калина Георгиева отменя задържането й и налага по-лека мярка за неотклонение - гаранция от 5 хиляди лева.

В момента Вон Месинг се издирва с общодържавно издирване след разпореждане на СГС от януари 2018 г. До това се стига, след като през януари чрез адвоката си тя пуска молба до СГС да бъде вдигната забраната ѝ да напуска страната. Представя бележка от германски лекари, че се нуждае от спешно лечение. При поверката на искането съдия Величка Цанова от СГС се обръща за помощ към службата за сътрудничество по наказателни дела в ЕС Eurojust, в резултат на което получава отговор, че един от лекарите, който уж е подписал представеното от Месинг удостоверение, всъщност е починал около година по-рано. Съдът насрочва заседание по искането, на което обаче Месинг не се явява, а адвокатът й заявява, че е болна. Съдия Величка Цанова отхвърля искането, разпорежда незабавното ѝ задържане и обявяването й за общодържавно издирване от полицията. До ден днешен Месинг е в неизвестност, написа "Капитал".

Междувременно през 2009 г. КОНПИ блокира 23 млн. лева на Вон Месинг по сметките на фирмата й заради наказателното дело срещу нея. В края на 2015 г. обаче КОНПИ прекратява производството срещу Месинг и възлага да бъдат вдигнати всички обезпечения срещу нея. Основание за това е представен от Елизабет Елена вон Месинг незаверен превод на решение на Следствения комитет на Русия, че производството срещу нея за участие в престъпна група за незаконни операции е прекратено. И КОНПИ решава, че щом това разследване в Русия е прекратено, няма как да бъдат генерирани престъпни пари, които после да бъдат изпрани, без изобщо да се спомене, че в България Вон Месинг е подсъдима за пране на пари. Под решението за вдигане на всички обезпечения върху имуществото на Месинг са се подписали председателят на комисията Пламен Георгиев, неговият заместник Иво Иванов и членовете Антоанета Цонкова и Стоянка Николакова.

Разследването на антикорупционния фонд, довело до сигнала, е започнало в края на м.г., в хода му е поискана информация от КОНПИ, но комисията е отказала да я предостави, заради което фондът е завел дело по Закона за достъп до обществена информация.

Според фонда прокуратурата би следвало да провери как са извършени проверките и как е взето решението за прекратяване на производството пред КОНПИ, включително извършена ли е обстойна проверка на автентичността на представените от Вон Месинг документи, защо се приема, че те са годни доказателствени средства, как е извършена проверката на наказателните производства в Русия, които не са едно, а няколко, и др.

Поради естеството на скандала "Капитал" изпрати въпроси до Пламен Георгиев, който в момента оглавява новата антикорупционна комисия до избора на титуляр, дали ще се оттегли от поста до приключване на една прокурорска проверка, както и от надпреварата. В момента Георгиев е номиниран от управляващите за поста на председателя, а избирането му се счита за предизвестено. Изслушването на двамата кандидати и гласуването в пленарната зала се очаква през следващата седмица, но парламентът има властта да го отложи, докато бъде извършена проверката.