Кои са "гадовете"?

Идеята за национализация на ЕРП-тата е абсурдният финал на все по-голямото заразяване с политика на бизнеса с доставка на ток

Чешкият премиер Андрей Бабиш също използва скандала с продажбата на активите на CEZ w България за вътрешно-политическа употреба
Чешкият премиер Андрей Бабиш също използва скандала с продажбата на активите на CEZ w България за вътрешно-политическа употреба    ©  Николай Дойчинов
Чешкият премиер Андрей Бабиш също използва скандала с продажбата на активите на CEZ w България за вътрешно-политическа употреба
Чешкият премиер Андрей Бабиш също използва скандала с продажбата на активите на CEZ w България за вътрешно-политическа употреба    ©  Николай Дойчинов

"Добре, планът е ясен - купуваме ЧЕЗ, изчакваме някой студен зимен ден, спираме тока на половин България и всички излизат на жълтите павета да свалят Борисов. Пари има, действайте!" Ако се вярва на думите на премиера, така най-вероятно е изглеждала оперативката на центъра, който иска да го смъкне от власт. Борисов има лош опит с електроразпределителните дружества. През 2013 г. те дадоха повод да избухнат масови протести срещу властта, които доведоха до оставката на първия кабинет "Борисов", след който на власт дойде Орешарски.

"Целият скандал, който сега ни спретват, е в един момент, когато вече в публиката се е натрупало усещането, че аз или правителството стоим зад тази сделка, да загасят тока. И изведнъж три милиона казват: "Гледай го тоя какво направи!" Това е сценарият на тези гадове", каза през седмицата Бойко Борисов в огнен коментар за скандалите около CEZ. Премиерът се закле, че този път няма да подава оставка, че ще гони "сценаристите" докрай и че "няма нищо общо със сделката", на което свидетел му е "Господ".

Кои са "гадовете" не стана ясно. През 2013 г. цените на тока бяха само поводът да избухне напрежение по много различни линии - от ниските доходи, до корупцията и феодализацията на по-големите градове. Ако ЕРП-тата можеха да се върнат във времето, вероятно биха опростили онези прословути януарски сметки за тока, защото политическата реакция след тях - силният регулаторен натиск за задържане на цените, в крайна направи бизнеса им нерентабилен. Първи от България се изтегли E.On, a сега изход търси и CEZ. Нормалният бизнес не обича сектори, в които е замесен политически риск - той много трудно се прогнозира и още по-трудно се отиграва.

Парадоксално, с опита си да реагират на общественото недоволство сега, премиерът и другите лидери на управляващата коалиция всъщност направиха пазара на електроразпределение в България още по-непривлекателен за нормални компании с опит в сектора.

Политическата драма около продажбата на българските активи на ЧЕЗ се разви само за няколко дни, но засегна премиерите и президентите на Чехия и България, и доведе до оставката на министъра на енергетиката Теменужка Петкова.

Петкова беше "помолена" от Борисов да си подаде оставката още в първите дни на скандала - когато се разбра, че тя има близки приятелски отношения със станалата в последствие известна Гинка Върбакова - собственик на дружеството, което CEZ избра за купувач на българските си дружества. Тогава изглеждаше, че има опасност да се създаде впечатление, че близък до властта купува дружеството. Предвид неизвестността на "Инерком", липсата на опит в областта, както и на финансов капацитет единственото, което поне на първо четене можеше да оправдае подобно изстрелване на фирмата в друга орбита, са политическите контакти. Тази хипотеза обаче издиша по един основен показател, а именно, че решението за сделката се взима от компания в Прага. Разбира се, трудно е да си представим, че Теменужка Петкова не е знаела, че приятелката й се опитва да купи CEZ - България, но тя едва ли е била в състояние да помогне много за това. В последните епизоди на скандала се разбра, че в крайна сметка Теменужка Петкова най-вероятно ще запази поста.

Депутати от управляващото мнозинство обясняват създалото се високо напрежение около сделката с подценяване на ситуацията. Според тях премиерът, фокусиран във задачи по европредседателството, е неглижирал процедурата по продажба. Единствената молба на правителството към чешката страна е била търгът да не бъде спечелен от фирмите на бизнесмена Христо Ковачки, който също участва в процедурата. Тоест в някакъв момент политическият риск в сделката е бил отчетен, но никой не е приел насериозно, че Гинка Върбакова ще може да стигне до финала на преговорите.

Всъщност дори и някой от властта да се беше захванал сериозно да влияе върху сделката, това освен нередно щеше да бъде и много трудно. След избухването на скандала в това лично се убеди и премиерът Бойко Борисов. Според източник, пожелал да не бъде назоваван, министър-председателят се е опитал да помоли чешкия си колега Андрей Бабиш да окаже натиск над държавната компания CEZ да не сключва тази сделка. Там обаче в историята влиза динамиката на вътрешната чешка политика. Бабиш трудно би могъл да свърши тази работа, защото оперативното ръководство на CEZ e назначено от по-предишното правителство в Прага. Нещо повече - изпълнителният й директор е близък с чешкия президент Милош Земан, което прави отстраняването му или оказването на влияние върху него по-трудно. Вероятно тази информация е причината Борисов да призове Румен Радев да се обади на Земан и да потърси помощ. Нещо, което българският президент обеща да направи. Чешкият премиер има и други причини да не е особено активен за разрешаване на този казус. Сегашната ситуация е изгодна за него, защото му дава възможност публично да критикува управлението на CEZ - държавна компания, която не се радва на особено висока публична подкрепа. Съмненията в процедурата и изборът на кандидати дават на Бабиш удобни аргументи за атака срещу дружеството.

Разбрал, че трудно може да разчита на помощ от Прага, Борисов реши да мобилизира всички възможни вътрешни ресурси. "Да вложим цялата мощност на държава, сега с цялата сила на държавата да се върнем и да направим това, което е необходимо", каза премиерът във вторник. И веднага бяха задействани процедури по законодателни промени, проверки от регулатори като БНБ, данни от специалните служби

Всичко това най-вероятно краткосрочно ще реши проблема. Пълната държавна атака срещу Гинка Върбакова ще качи политическия риск толкова нагоре, че сделката ще стане много трудна. Това обаче ще направи проблема с ЕРП-тата още по-голям. Сериозните компании няма да ги искат, а някой трябва да поддържа мрежите. "Гадовете" ще бъдат спрени, но заедно с тях и всички останали. Така идеята за одържавяване на българския бизнес на CEZ изглежда логична, след като никой нормален няма да иска да припари до толкова заразени с политика активи. Това, естествено, идва с класическите рискове - лошо управление и кражби. Другият вариант - преминаването им в ръцете на близки до властта олигарси, също не обещава нищо добро. Единственият печеливш от подобни сделки ще е властта, защото ще има контрол, така че друг да не злоупотребява в неин ущърб. Защото "гадове" са тези, които не са от нашия отбор, нали?

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


9 коментара
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Браво. Доживях да прочета тук добър анализ.

 • 2
  pyn avatar :-|
  pyn

  Егати несвързаните бръщолевения и клишета...
  И липсва най-важният въпрос-кой всъщност иска да купи ЧЕЗ
  и защо се крие?

 • 3
  vassilun avatar :-|
  vassilun

  ЧЕЗ се издъниха сериозно с тазе "сделка" и неспособността си да прогнозират последствията от продажба на такъв бизнес на фирма без капацитет. Интересно ми е не е ли имало някакви поне минимални изисквания към кандидатите. А пък ББ полезен ход няма, след като нашите служби са проспали какво се готви!

 • 4
  gosho3 avatar :-|
  gosho3

  Не е чак толкова добър анализа по-горе.
  Електропразпределението и доставката на електрическа енергия (това се отнася и до водата и някои други неща) до крайния потребител не е стандартен бизнес, който се подлага единствено на пазарни правила и може да си прави каквото си иска, както си иска и когато си иска.
  Така както е изложен сегашния проблем с ЧЕЗ по-горе излиза че нещо, което е собственост на държавата винаги се управлява лошо и се краде задължително, а частните пазарни субекти се саморегулират от пазара и когато има само такива на пазара в обществото тече мед и масло, всички са щастливи, въобще - пей сърце.
  И в този смисъл не е въпросът дали Гинка и нейната фирма имат корпоративен потенциал да управляват електроразпределението на 40% от България - не. Това е все едно някой в Англия да иска от руския олигарх Абрамович да има опит в управлението на футболен клуб като е собственик на "Челси" или още по-смешно от някой арабски петролен шейх да разбира от хокей щото бил собственик на американски хокеен отбор. Само където в Англия и САЩ Абрамович и шейха са си доказали произхода на парите и са доказали, че ги имат и има регулация, а Гинка - не. Е за това негодува обществото и с право. Отделно, че такава мътна сделка поставя под риск сигурността на държавата.
  Няма банка в света която заради бъдещи (и то евентуални) приходи, дори от териториален монопол да даде на момичето от Пазаджик - Гинка 320 млн. евро ей така заради сините и очи и пелтеченето на "оШфорка" (за ужас тази смотанячка го каза ДВА ПЪТИ - не е лапсус). Като добавим и факта, че сме рискова държава с калпав закон за енергетиката - абсурда става още по-голям.
  Та, голямата "европейска компания ЧЕЗ" и чехите в по-широк план се опитаха да ни правят на луди, като си задържат печелившия бизнес в България с подставено лице - някаква Гинка. И Борисов хич да не му прави метани на този пътник Бабиш. Чехите му играят номера и хич не им пука за него . Та вестниците на Бабиш публикуваха като заблуждаващ маньовър писмата за намерения на ББР, ПИБ и Уникредит Булбанк. Просто за да скрият факта, че има ДРУГА БАНКА, най-вероятно чешка (Гинчето нали каза - БАНКАТА), която ще издаде гаранциите. Ами защо да не ги издаде ? Там всичко ще си се развива в Чехия между тях си. По чешките закони. И никой няма да пита за реалния собственик, който всъщност ще си бъде пак преобладаващо чешката държава. А и да пита, ЧЕЗ няма да са длъжни да му отговорят - ще сочат Гинка. Гинка ще мълчи като партизанка на разпит ако не изфиряса с някой милион към Южноафриканската република ( любимото гнездо на нашите далавераджии - милионери) да си топли кълките на африканското слънце. А паричните потоци ще си текат в правилната посока, както досега са текли. И вътре в "новата" стара ЧЕЗ - България ще си се управлява по досегашния начин. Факта, че главния оперативен мениджър си е сменил само визитната картичка вече е факт.
  Жалка държава сме. Ако за 2-3 дни нашите приемат промени в закона и дадат права на КЕВР да се намеси чехите-хитреци ще станат като "хитрата сврака - с двата крака". Ей сега ще се види Борисов мъж ли е и може ли да взима решения в кризисни ситуации. Щото ще решава за собственото си бъдеще. Ако се огъне и почне да шикалкави, популацията едва ли ще му го прости. Просто защото ще хвърли в смут онези 80% за които ставаше дума миналата година. Примера с Мадридския мошеник трябва да му е за урок. С чешмички, площадчета и лентички избори не се печелят. С зената на тока и хляба - по може. Като са ниски. Най-добрия му ход е да блокира сделката с бързи законови промени и да не плаща никакви държавни пари за някакви дялове. Да остави чехите да се пържат в собствен сос. Ако много са припряли да продават ще свалят цената. И да поизчакат. Те друг изход нямат. Дето имаше един варненски виц за мутрата, която хванала леката жена за косата и и викала "Га клюца фъстъцити кат гларус ни рива а сьега ривьеш - лапай го!"

 • 5
  vladislav_paunov avatar :-|
  Molotov

  ВЕЦовна статия ще стане, ако се престрашите да напишете за незаконните ВЕЦ-ове и ВЕИ-та на депутати и политически обвързани калинки, които очевидно имат връзка и с покупката на ЧЕЗ

 • 6
  uiv06356363 avatar :-|
  uiv06356363

  Гадовете според Мутра Борисова са онези журналисти и блогъри, дето му прецахаха ЧЕЗтната сделка, от която щеше да има 10%. Тоя път сценаристите се усраха като заложиха на местна ошфорка вместо на чужда офшорка по схемата на Булгарбатак и Общата банка. Великолепната седморка - БойкоМет, ДериБейски, Ахмак Джолан, ПарашКеф.2 (шеф ГСУ-ДС), Румян Андрея (зам шеф), Сашо Ангела (син на big boss) и Гено Андрея (син на vice boss) разиграва седем милиона БГ мишлета. След срива на контра-банд-табак, плана е превземане на енергетиката за осигуряване на месечната издръжка на Сарайско-Библиотекарската мафия (ДС-УБО нелегали) в размер на 30 М€. ЧЕЗ беше първи таргет и досието на сем. СлавчоВърбако и ГинкаПайтако беше идеално за целта, а средствата бяха от ВТБ.

 • 7
  kratun.ko avatar :-|
  kratun.ko

  Одържавяването на електроразпределението ще има и един бих казал лекуващ ефект за правителството на власт. Досега на принципа "на чужд гръб и 100 тояги са малко" правителството си осигуряваше политически комфорт като фиксираше цени на тока на база проучвания за нивото на социално недоволство, а загубите ги поемаше частна фирма. Ако електроразпределението стане държавно, Баце или неговият наследник, ще трябва да намира пари от другаде и да дотира ако иска да се прави на Робин Худ. Което означава, че няма да може да си позволява ефектни ходове.

 • 8
  bzm avatar :-|
  bzm

  Дебелият го е погнала пак параноята....

 • 9
  shatpat avatar :-|
  ZEN

  Сякаш сега не се краде от сичкото ЕРП в мамковината.
  Тая баклава с лошата държава и добрия частник, вече е ядена и повърната.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход