Честит празник от Константин Малофеев и Леонид Решетников

На събитието в "Савой" Коцев (вляво) се озова на една маса с Малофеев и Решетников (вторият и третият отляво надясно) под флаговете на движение, което призовава за възстановяване на руската монархия

Честит празник от Константин Малофеев и Леонид Решетников

Българският посланик в Москва Бойко Коцев попадна в интересна компания при отбелязването на годишнината от Освобождението

Огнян Георгиев
17323 прочитания

На събитието в "Савой" Коцев (вляво) се озова на една маса с Малофеев и Решетников (вторият и третият отляво надясно) под флаговете на движение, което призовава за възстановяване на руската монархия

© Капитал


Отбелязването на 140-годишнината от Освобождението завари в интересна компания българския посланик в Москва Бойко Коцев. На 28 февруари в хотел "Савой" в руската столица Коцев присъства на конференция, озаглавена "Духовният подвиг на руския народ". Идеята на конференцията е да популяризира ролята на Русия в Освобождението на България, която според организаторите не е достатъчно известна и не е получила необходимата оценка нито в Русия, нито в Европа.

По-интересна от темата обаче бяха организаторите. На една маса с Коцев седяха Константин Малофеев и Леонид Решетников. Двамата са ръководители на общество "Двуглав орел", което беше организатор на конференцията. Малофеев и Решетников са повече от интересни личности.

Първият е руски олигарх, станал световно популярен покрай конфликта в Източна Украйна, а в България - покрай Цветан Василев. Двама от неговите служители - Игор Гиркин-Стрелков и Александър Бородай, станаха ръководители на сепаратистите в Донбас и Крим в началото, а организация на Малофеев пращаше хуманитарна помощ, която според западни наблюдатели беше военни доставки. Бородай между другото също е бил в залата според източник на "Капитал".

Разследване на Bellingcat твърди, че Малофеев е олигархът, който Кремъл използва, за да разбунва места с потенциал за конфликти - например Република Сръбска и Черна гора. Той е и в списъка със санкции на ЕС и САЩ.

Преди време пред "Капитал" Малофеев заяви, че помага на ръководителя на движение "Русофили" Николай Малинов да купи ТВ 7 и има интерес от инвестиции в България, но тъй като се намира под санкции, това няма как да стане. Името му се свърза с Цветан Василев покрай Дмитрий Косарев - общ техен познат, който претендираше да притежава контролния пакет на БТК и все още оспорва сделката с ВТБ и Спас Русев. Самият Малофеев казва пред "Капитал", че се е запознал с Василев в Белград.

Решетников пък е по-добре познато име в България. Генералът е бивш кадър на руското разузнаване и бивш ръководител на Руският институт за стратегически изследвания (РИСИ) - институция, която се занимава с геополитически анализи и е подчинена пряко на президента Владимир Путин. Преди време генералът предизвика политически скандал в България, когато се завъртя интригата, че на среща с Корнелия Нинова той е препоръчал на БСП да издигне за президент Румен Радев - нещо, което Нинова твърдо отрече. Любопитен детайл от профила на Решетников на сайта на "Двуглав орел" е, че той има ордени от всякакъв вид отцепнически територии - Приднестровието, Южна Осетия и Република Сръбска.

"Двуглав орел" сама по себе си също е интересна организация. Тя поддържа идеята за възраждане на монархията в Русия и иска това да са последните избори в страната, а от 2024 г. да се върне царската институция. "Русия трябва да се възстанови като империя", пише в манифеста й, но империя, основана на православието, която работи "срещу лъжеимперията, налагаща ни антихристиянски ценности". Движението подкрепи категорично Путин за нов мандат, защото "само волята и мъдростта на президента, неговият искрен патриотизъм и вяра в Бога нивелират системните недостатъци на демокрацията като форма на управление".

Преди няколко месеца "Двуглав орел" подписа споразумение със Съюза на доброволците в Донбас за взаимопомощ и поддръжка. Ръководител на Съюза на доброволците, неособено изненадващо, е Александър Бородай.

"Капитал" попита Външно министерство за характера на отношенията между Малофеев, Решетников и българската мисия в Москва. Оттам отговориха, че посолството "не поддържа отношения" с нито един от двамата, не е взимало участие в подготовката или финансирането на събитието в Москва.

Отбелязването на 140-годишнината от Освобождението завари в интересна компания българския посланик в Москва Бойко Коцев. На 28 февруари в хотел "Савой" в руската столица Коцев присъства на конференция, озаглавена "Духовният подвиг на руския народ". Идеята на конференцията е да популяризира ролята на Русия в Освобождението на България, която според организаторите не е достатъчно известна и не е получила необходимата оценка нито в Русия, нито в Европа.

По-интересна от темата обаче бяха организаторите. На една маса с Коцев седяха Константин Малофеев и Леонид Решетников. Двамата са ръководители на общество "Двуглав орел", което беше организатор на конференцията. Малофеев и Решетников са повече от интересни личности.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


7 коментара
 • 1
  qvb21311044 avatar :-|
  Алф

  Останах без думи.

 • 2
  vasileva4 avatar :-|
  vasileva4

  Аз организирах срещата между Корнелия Нинова и ген. Решетников. Това е един голям човек, който много обича България. Той е мой много добър приятел и аз се гордея с това. Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ президентът на футболен клуб "Славия" Венцеслав Стефанов. Ген. Решетников разбра от г-жа Нинова за избора на кандидат за президент на БСП. Той никога не си е позволявал да се бърка във вътрешната политика на България и да определя кой да бъде издигнат за президент. Нинова и Решетников разговаряха в кафето на един хотел. Това е един много честен човек, радетел за дружбата между България и Русия. Неговото мнение винаги е било конструктивно и никога не се е бъркал в работите на г-жа Нинова. Защо да няма такава среща? Г-жа Нинова не се ли среща с американски дипломати, посланици от ЕС? Това е била една опознавателна среща. Предполагам, че лидерите на повечето партии в България са се срещали с ген. Решетников. Не виждам нищо нередно и ненормално в тази среща. Сега се забърква и фамилията Ананиеви. По време на срещата аз бях в чужбина. Аз помолих Ани Ананиева да придружи г-жа Нинова на срещата, защото Ананиева говори перфектно руски. Изля се куп помия. Трябва да се спре, категоричен беше Стефанов. Тази среща е била подготвяна и организирана още в Москва, но не се е състояла. Затова стана в България. Срещата беше по инициатива на г-жа Нинова, но тя никога не ме е молила. Тук никой не говори за молби и жалби. Ген. Решетников никога не е уволняван за корупция. Някой е подвел г-жа Нинова. Той се пенсионира месец януари, защото навърши 70 години. Аз разговарях с него, след като тук се разшумя. Той ми каза: Венцеслав, не искам да казвам кой е организирал срещата, защото ще те погнат. Мен не ме е страх. Аз съм бил член на БКП и се гордея с това. Сега не съм член на БСП, защото там има много скелети, които не спират да лъжат, да плюят и да заливат с помия. Ген. Решетников намекна, че руснаците предпочитат да работят с Бойко Борисов, защото нещата там са ясни и точни. В БСП направиха всичко това срещу своята лидерка и Ани Ананиева. Това е недопустимо. Ген. Решетников препоръча на г-жа Нинова да отиде да се помоли пред една определена икона, за да бъдат честни пред избирателите си. Той ми каза още, че ген. Румен Радев трябва да се дистанцира от БСП и да бъде генерал на всички българи, завърши Стефанов.

 • 3
  olga_kokoshkina avatar :-|
  olga_kokoshkina

  Живеем във време на хибридна атака от страна на Русия, в която се използват абсолютно всички налични средства и абсолютно всички налични родоотстъпници, които биха продали България за някоя друга рубла. София и Брюксел обаче още продължават да се правят на приятно разсеяни...

 • 4
  oom1429100839397901 avatar :-|
  Oli Ren

  всички наши първи будители, първи възрожденци, първи книжовници ползват руски източници и помощ. Тоест Русия е тази, която ни помага след пет века робство да се пробудим, да се съхраним като народ.

  Партений Павлович свързва всички надежди за осъществяването на своя идеал за освобождение на българите с „Московска“ Русия, сигурна опора според него на всички православни християнски народности. Пише писма до руската императрица Елисавета Петровна, и стих. „Песен за Русия“
  http://www.starasilistra.com/letopis.php?id=27

  Паисий за своята „История славянобългарска“ ползва руския превод на Мавро Орбини “Книга историография”. „Аз, Паисия, йеромонах и проигумен хилендарски, събрах и написах, от руските прости речи преведох на българските и славянски прости речи...
  http://www.chitatel.net/forum/topic/8466-%D0%BF%D0%B0%D0%B8%D1%81%D0%B8%D0%B9-%D1%80%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F-%D0%B8-%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D0%B7%D0%BC%D1%8A%D1%82/

  Софроний Врачански се запознава с руската история от книги и от разговорите с Иван Замбин, горещ поклонник на Русия. Пристрастията му и преклонението пред Русия откриваме във Втория видински сборник, който е завършен през пролетта на 1803 г. „Той род российский да знайте защо префтаса до таковое високое величество, почто слънцето никога не заходи в това царство. Помяните паки того благочестиваго царя Петра, достохвалнаго мужа, и хочете да ся научите от каковая причина процветна с таковая светост... Понеже бил преблагополучен, спроти него таковий и внуци, и наследниците на царствиа его. И кой живей от них, в крайное благополучие царува и с победа торжествува, и православную веру христианскую разширява ся с нихное защищение.”
  http://www.zora-news.com/index.php?option=com_content&view=article&id=5346:sofronijvra4anskiirusiq&catid=474:broi-41-2013&Itemid=125

 • 5
  czh27521739 avatar :-|
  czh27521739

  Моральные прокремлевские УРОДЫ врут, убивают, грабят ....... есть Бог и наказание для этих злодеев НЕИЗБЕЖНО!

 • 6
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Догодина Бойко! Време е да реабилитираме руснаците, за да можем отново открито да защитаваме интересите им в ЕС!

  Намирам за наистина парадоксално, че няколко години след изтеглянето на руските войски от България (през XIX в.), държавата ни е проявявала в пъти по-голяма независимост спрямо Русия от сега.

 • 7
  plamen_b avatar :-|
  plamen_b

  "Решетников пък е по-добре познато име в България. Генералът е бивш кадър на руското разузнаване и бивш ръководител на Руският институт за стратегически изследвания (РИСИ)"

  Няма бивш руски разузнавач. Опитът за убийство (дано остане само това) на Сергей Скрипал го показа...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход