Защо намесата на БНБ в драмата ЧЕЗ е особено тревожна

Насред хаоса от миналата седмица фактът, че премиерът може да нарежда на регулатора какво да прави, остана незабелязан. А това е дори по-важно от конкретната сделка

Гуверньорът на БНБ Димитър Радев по закон управлява независима институция
Гуверньорът на БНБ Димитър Радев по закон управлява независима институция    ©  Цветелина Белутова
Гуверньорът на БНБ Димитър Радев по закон управлява независима институция
Гуверньорът на БНБ Димитър Радев по закон управлява независима институция    ©  Цветелина Белутова

По закон Българската народна банка е независима от правителството и то не може да й влияе. За това разделение, прилагано повсеместно по света, си има причини - централната банка дори и при валутен борд е твърде силен лост, който в ръцете на политиците се превръща в изкушение да решават текущите си проблеми.

Неразбориите около сделката с ЧЕЗ повдигнаха леко завесата и показаха, че тази независимост е всъщност доста фасадна. "Ще замоля шефа на БНБ веднага да види какви са тези писма и банките, които са ги изпращали. Много интересно - изцяло отричат, а в същото време чехът ми праща, че го има. Банковият ни надзор да се намеси със всички сили, като видим резултатите, ще ви информираме", подкани премиерът Бойко Борисов на 27 февруари в една от преходните фази, преди държавата да реши да се включва в сделката, която беше обявена за конспирация срещу властта.

Вие какво правите там с Върбакова?

По информация на "Капитал" на следващия ден след въпросното изказване, в сряда - 28 февруари, БНБ е изпратила писмо до всички банки със запитване какви взаимоотношения имат с "Инерком", Гинка Върбакова или други нейни фирми. Срокът за отговор е бил до края на деня. Това беше практически потвърдено и от главния изпълнителен директор на ББР Стоян Мавродиев на изслушването пред съвместното заседание на парламентарните комисии за енергетика и за контрол над службите за сигурност на 1 март. Там той заяви, че е получил такова писмо, подписано от подуправителя на БНБ Калин Христов, и изчете изпратения отговор, в който обяснява, че е издал на "Инерком" стандартно и нищо незначещо писмо, което неясно защо е прието от мениджмънта на CEZ като поет ангажимент.

Още тук вече видимо принципът за независимост на централната е доста сериозно ударен. Разбира се, БНБ има правомощия по закон да изиска такава (а всъщност и почти всякаква) информация от банките за надзорни цели, така че тя не нарушава формално закона. Нищо обаче не налага такава спешност - нито сделката за активите е приключила, нито има реално усвоени средства, нито те са в размер непосредствено да заплашат някоя финансова институция. Така единственото логично обяснение за бързите действия е изказването на премиера и събиране на информация за правителството. Което само ден по-късно - на 1 март, вече беше на друга вълна и планираше да влиза пряко в сделката, като изкупи изцяло или частично фирмата на Върбакова.

С дю дилиджънс от БНБ

Тук идва следващият проблем. Ако БНБ има право да събира такава информация, тя е доста ограничена в това с кого може да я споделя. Накратко казано, премиерът не може да ползва централната банка като свое лично финансово разузнаване.

В Закона за кредитните институции доста детайлно е разписан редът, по който може да се разкрива банкова тайна (чл. 62) или професионална тайна (чл. 64). При първата, която представлява "фактите и обстоятелствата, засягащи наличностите и операциите по сметките и влоговете на клиентите на банката", това може да стане само със съгласие на клиента или със санкция на съда, каквато не ни е известна. При втората, обхващаща "информацията, която БНБ придобива или създава за целите на банковия надзор или във връзка с него", режимът е по-лек, не се минава непременно през съд и пак има списък на институции, с които може да бъде споделяна. Там не фигурира министър-председателят или Министерският съвет.

Засега не се знае дали това се е случило, под каква форма и дали то е повлияло в решението държавата да се впусне в партньорство "Инерком". От централната банка отговориха на конкретните въпроси на "Капитал" по темата с общ коментар: "БНБ упражнява надзорните си правомощия в рамките на своя мандат и в съответствие с действащото законодателство. В съответствие с тези правомощия БНБ разполага с надзорна информация и по конкретния случай. Тя може да бъде предоставена по реда на чл. 62 и чл. 64 от ЗКИ."

Защо е дори по-важно от ЧЕЗ

Насред тоталния институционален хаос в последната седмица темата остана на заден план, но всъщност е изключително важна. Независимостта на БНБ е доста ключов момент предвид активността на България в посока влизане в еврозоната. Любопитна е и липсата на реакция от самата институция - традиционно централните банки бранят ревностно независимостта си и при посягане към нея реагират остро и в рамките на ЕС често търсят подкрепа от ЕЦБ.

При всяко положение, ако БНБ е събрала в спешен порядък данни за конкретна фирма или група фирми и я е предоставила на премиера, имаме системен проблем. През своя инструментариум "Банков надзор" разполагат с феноменално количество информация за частни лица и транзакции, които не би трябвало да преминават от другата страна на бул. "Дондуков" и да служат за политически цели. В случая запитването от Борисов към БНБ беше направено насред реч с хаотични обвинения, че някой готви заговор за свалянето му от власт. Какво би попречило следващия път да поиска и получи банковите данни и за други метежници или пък за опозицията - която по дефиниция иска именно свалянето му от власт. Явно нищо.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


12 коментара
 • 1
  m17 avatar :-|
  m17

  Съвсем скоро БНБ , в случая с КТБ доказа че не може адекватно да ползва независимостта си и се нуждае от по-директен контрол от обществото. И въобще не е работа на премиера да изисква спешни справки, тяхна работа е сами да се усетят и да информират обществото. И независмостта им не е причина да не си свършат работата защото накрая всички ние, данъкоплатците ще плащаме грешките на "независимите" регулатори

 • 2
  qch09356398 avatar :-|
  qch09356398

  "Ще замоля шефа на БНБ веднага да види какви са тези писма и банките, които са ги изпращали. Много интересно - изцяло отричат, а в същото време ..."
  Тук е казано ще замоля... Мисля, че един премиер, все някак може да помоли/замоли за някаква информация, ако му трябва и то в такъв доста тежък случай.
  Така че, в случая, малко пресилвате нещата.

 • 3
  vaticana avatar :-|
  vaticana


  До коментар [#2] от "
  qch09356398
  ":

  По закон няма право нито за замолва в речи, нито в официални писма. Втората част на въпроса е, че БНБ няма право поак по закон да му предоставя тази информация. В статията много добре е изяснено.

 • 4
  nabludatel_en avatar :-|
  Наблюдател

  Няма ама никаква промяна на манталитета, даже и след #Яневагейт и "двете каки", а там намесата и в независимата съдебна система беше очевадна!

 • kdo52372883

  В България няма независим регулатор - бил той банков или не. Всички са на лично разпореждане/прищявка/СМС на Вожда. Или на Кръчмаро-Фюрера, както го определиха навремето.

  БНБ е пълна щета - и това наскоро ясно пролича. Понеже на тях и само на тях можем да благодарим за:

  1) Мерюдията
  2) Общинска Банка

  А по-назад дори да не се връщаме. На какво основание БНБ - било то Радев, Христов и пр. - ще предоставят информацията на Кръчмаро-Фюрера?! Ами на никакво законово основание. Докато същевременно се съдят с разследващи журналисти на супранайсет инстанции, само и само да скрият разни смърдящи мизерии - т.е. да прикрият и съучастничат - на определни банки, които "в миналото са имали проблеми". То те и сега имат - и то големи. Особено тази, чиито баш-бахан е шеф на разни ски федерации и прочее.

  Аз мисля, че БНБ е вече време да бъде закрита. Нека #Владко и другият успял млад министър (Каракокаинов) поемат и тези важни функции. С другите вече се оправиха - за чудо-и-приказ при това.

 • 6
  m17 avatar :-|
  m17

  До коментар [#3] от "vaticana":

  Е къде беше независимия регулатор дето стриктно спазва закона - ББ ли го замолваше да не си гледа работата ? Е щом тогава не успя, сега ще дава обяснения пред обществото поне няколко години за да позабравим какви са ги вършели. Щото като дойде време да се плаща, пак ББ ще трябва да извади парите от нашите джобове да се разплащаме за глупостите на всякакви независими.

 • 7
  labdev avatar :-|
  labdev

  Глаголът "да замоля", както и "да зачета" са толкова стар признак на дружинно ръководство, че чак ми иде да се отрека три пъти от вярата си. А някои днес и друг път коментират президентската република има ли почва у нас. Доста хора, бивши комунисти и некомунисти, са се поставили съзнателно в подчинение на баш-тартора и това е. Така е било при султаните, при цар Борис, при Димитров, Коларов, Червенков, Живков и т.п.до Бойко Гасача - инстинкт за самосъхранение, конформизъм и здравомислие. Обаче, важен е резултатът, както при Чърчил, Рузвелт, Буш Баща, Сталин, Живков, Мао и куп други водачи. Когато си простоват, алчен и нетърпелив, става като с нашия Гасач на Републиката. Пази Боже, сляпо да прогледа. Няма го полк. Методи Борисов да си посипе главата с пепел от угасения пожар. А бил добър човек, казват колегите му.

 • 8
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Ми те са го казали - БНБ ще каже на ушенцето на Мавродиев, а той ще каже на Бойко. Законът е спазен! И докато няма нито една опозиционна партия в парламента, ще е все така.

 • 10
  aussie avatar :-|
  aussie

  Смехория абсолютна.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход