Новият брой: Магистрален грабеж

Вечерни новини: Новите правила за тока ще важат от лятото и какво показват фактите за убийството в Пловдив

Депутатът от ГЕРБ и председател на енергийната комисия в парламента Делян Добрев задвижи изготвянето на реформите за либерализация на енергийния пазар.

Вечерни новини: Новите правила за тока ще важат от лятото и какво показват фактите за убийството в Пловдив

И още: Разведряване на отношенията между Северна и Южна Корея; Бивш руски шпионин е в критично състояние във Великобритания - вероятно отровен; С колко е нараснала икономиката на България през 2017 ще стане ясно утре

5627 прочитания

Депутатът от ГЕРБ и председател на енергийната комисия в парламента Делян Добрев задвижи изготвянето на реформите за либерализация на енергийния пазар.

© Юлия Лазарова


В информационно оскъдния първи работен ден след празниците темата за пловдивския лекар, застрелял крадец, остана водеща, а прокуратурата най-после изнесе официално и факти. Те разкриха по-различна от описваната в медии и социалните мрежи картина и заедно с това за пореден път повдигна тревожни въпроси за последствията от липсата на доверие в институциите и за отговорността на средствата за информация.

Криминален случай, но с шпионски сюжет, е и в световния фокус - до британски мол бяха открити в критично състояние бившият руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, които най-вероятно са отровени. Разбира се, Русия официално отрича да има нещо общо, въпреки че местните медии смело спекулират по темата.

Добрата новина в глобален мащаб е, че Северна Корея пое ясен курс към разведряване на отношенията с Южна Корея и може би със САЩ и дори намекна, че може да спре ядрената си програма.

НАЙ-ВАЖНОТО

Събитията, които променят България и света Промените в правилата за електроенергията ще влязат в сила от лятото

Промените в Закона за енергетиката, които се подготвяха спешно заради недоволството на бизнеса от повишената в края на миналата година цена на тока, няма да се приемат на пожар, стана ясно от обществена дискусия в Народното събрание. Страните са постигнали принципно съгласие по реформите, неясни остават само детайлите по прилагането им. Няколко са основните мерки, които се очаква да доведат до по-голяма либерализация на пазара, а ключова е изваждането на свободния пазар на всички производители, които сега имат преференциална цена за електроенергията - топлофикации, когенерациите, заводски централи, както и ВЕИ-та с мощност над 4 мегавата, а не над 5, както се предвиждаше първоначално.

Промените идват, след като от края на миналата година напрежението между работодателите и енергийния министър Петкова (сега в оставка) се бе повишило. Те неколкократно сигнализираха, че търговците на ток предлагат на бизнеса договори с необосновано завишени цени и че министърът не иска да се справи със ситуацията. Впоследствие след среща с премиера страните се разбраха за бързи реформи. Те обаче се предхождат от обсъждания и анализи, които ще продължат в следващите месеци. Целта е новите разпоредби да влязат в сила на 1 юли, когато започва и новият регулаторен период в електроенергетиката.

Закъснял опит на прокуратурата да тушира с факти истерията по случая с убийството в Пловдив

След няколкодневната обществена истерия и протести за защита на пловдивския лекар Иван Димитров, убил крадец-рецидивист, прокуратурата се опита да тушира напрежението, като най-после изнесе факти от разследването, които на практика опровергават почти всички твърдения, доминиращи в публичното пространство. От тях се разбира, че не става дума за самоотбрана - лекарят е наблюдавал 30 минути как крадецът влиза в гаража му, но не се обадил на полицията, застрелял го е с незаконно притежаван пистолет в двора на кооперацията, а не в дома си, както съобщаваха медии, а накрая се опитал да прикрие следите от местопроизшествието и изхвърлил пистолета. Той все пак е освободен с най-леката мярка - подписка, макар прокуратурата да отрича това да е станало под въздействие на обществения натиск.

Случаят за пореден път показва поредица обществени и институционални дефекти - от ниското ниво на обществения и медиен дебат в България, който често е дезинформиращ и отваря вратата за манипулации, през неефективността на правоприлагащите институции, до поредното доказателство за липсата на ефективен контрол над огнестрелните оръжия. Видя се нагледно и че ниското доверие в институциите на държавата води до озлобление, което прави саморазправата все по-приемлива.

Южна и Северна Корея договориха първа среща на върха от над 10 години

Южна Корея е договорила със Северна през април да проведат първата си среща на върха от над 10 години и е получила уверения от лидера Ким Чен-ун, че Пхенян може да не продължи ядрената си програма, ако срещу страната няма военна заплаха и се гарантира сигурността й. Това стана ясно след посещението в Пхенян на делегацията от Южна Корея, което е първото, откакто Ким е начело. Редом с това Северна Корея е обещала и да не използва ядрени и конвенционални оръжия срещу Сеул, а според Мун Дже-ин, най-високопоставения съветник за сигурността на южнокорейския президент, севернокорейското ръководство е изразило готовност и за преговори със САЩ за възможно ядрено разоръжаване и нормализация на отношенията.

Подобно развитие може да се счита за значителен дипломатически напредък, след като от месеци отношенията между САЩ и Северна Корея са силно изострени заради севернокорейската ядрена програма. Стигна се дори до открити заплахи за удари и война. Изненадващо обаче Ким поде курс към разведряване на отношенията, започвайки с диалог с южната си съседка, и страната дори взе участие в олимпийските игри в Пьонгчанг.

ШПИОНСКИ ИГРИ

Бивш руски шпионин и дъщеря му вероятно са били отровени във Великобритания, двама полицаи също са с леки симптоми

РАЗВИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

По-важните събития, които ще имат значение през идващите дни

Кой ще управлява фондовете за стартиращи компании

В сряда ще бъдат отворени офертите за мениджъри на държавните фондове за ускоряване и начално финансиране. Осем кандидата бяха допуснати до втория кръг, като трябваше да представят схемите, по които ще осигурят допълнителен частен капитал за инвестиране в стартъпите и готовност бързо да започнат работа. Трите фонд мениджъра ще финансират стартъпи с общо 51 млн. евро държавни пари през следващите пет години.

Това е първата държавно управлявана схема за стартъп финансиране и инвестиционният свят следи с интерес процедурата. Прогнозите бяха, че след отказа на ЕИФ да партнира в процедурата държавният Фонд на фондовете ще се провали в раздаването на парите, но схемата вероятно ще стартира по план.

Колко е нараснал БВП през миналата година

В сряда националната статистика ще публикува данни за годишния брутен вътрешен продукт в България през 2017 г - един от най-важните показатели за текущото развитие на икономиката. Успоредно с това ще бъдат публикувани числа за производителността на труда, която е ключова за дългосрочните перспективи на българския бизнес предвид влошаващата се демография и недостига на работници на пазара на труда.

Разбивката на годишния БВП ще позволи да се определят основните двигатели на растежа през годината. Интересно е дали положителният принос на инвестициите идва от публичния или частния сектор, както и дали общият растеж отговаря на оптимистичните макроикономически прогнози. Голям фактор за растежа е увеличението на възнагражденията през 2017 г., което надминава 10%. Сходно движение по отношение на производителността на труда обаче липсва, което прави производството на всяка единица продукция все по-скъпо.

ИНТЕРЕСНО

Майкъл Блумбърг става пратеник на ООН за климата

ЕДНО КЪМ ЕДНО

Едно изречение новина, едно изречение коментар

Руски транспортен самолет с 32-ма души на борда се е разбил при кацане в авиобаза "Хмеймим" в Сирия. Няма оцелели. По неофициални данни инцидентът е свързан с техническа неизправност на самолета Ан-26. Преди по-малко от месец друг самолет "Антонов" - пътническият Ан-148 - се разби в Подмосковието и загинаха всички 71 души на борда.

Управляващата партия на президента Александър Вучич в Сърбия печели категорична победа на изборите за общински съвет в Белград - 44.99% от гласовете, а опозиционният съюз, воден от бившия кмет Драган Джилас, е получил 18.93%. Така Прогресивната партия утвърждава водещата си роля в страната, тя ще разполага с 60 дни, за да номинира кандидат за кмет на града.

Малта стана втората държава в ЕС, която понижи от 18 на 16 години възрастта, на която гражданите получават право да гласуват. Целта е да се стимулира участието в избори, макар идеята да е спорна, тъй като според критиците й образователната система в страната не дава нужната подготовка за гласуване на по-ранна възраст.

ПРОЧЕТЕНО ДРУГАДЕ

"Флотски арсенал" е източван чрез комисиони и фирми подизпълнители

Източване на военния корабостроителен завод "Флотски арсенал" е установила проверка на финансовото звено на държавния холдинг "Терем", в чиято структура е предприятието, пише "Дневник". Източване е имало на всички нива според Министерството на отбраната. Един от начините е чрез използването на фирми - посредници между предприятието и собствениците на кораби за осигуряване на ремонти, както и чрез наемане на множество подизпълнители по ремонтните дейности и доставката на материали.

В информационно оскъдния първи работен ден след празниците темата за пловдивския лекар, застрелял крадец, остана водеща, а прокуратурата най-после изнесе официално и факти. Те разкриха по-различна от описваната в медии и социалните мрежи картина и заедно с това за пореден път повдигна тревожни въпроси за последствията от липсата на доверие в институциите и за отговорността на средствата за информация.

Криминален случай, но с шпионски сюжет, е и в световния фокус - до британски мол бяха открити в критично състояние бившият руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, които най-вероятно са отровени. Разбира се, Русия официално отрича да има нещо общо, въпреки че местните медии смело спекулират по темата.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход