Вечерни новини: Икономиката е пораснала по-малко от очакваното през 2017 г., а ЕК отхвърли британската търговска оферта

Shutterstock

Вечерни новини: Икономиката е пораснала по-малко от очакваното през 2017 г., а ЕК отхвърли британската търговска оферта

И още: Прокуратурата ще проверява кой е истинският собственик на "Юлен"; Ветото на закона "Пеевски" за КТБ падна окончателно

4951 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


Политическият живот в страната в сряда бе живописен. Докато депутатите слагаха точка на референдум за Истанбулската конвенция и отхвърляха президентското вето на закона "Пеевски" за КТБ, пред Министерския съвет се разиграваше не толкова малоброен червен антиправителствен протест, на който се появиха и лидерът на БСП Корнелия Нинова, и депутати от левицата. Медиите находчиво го нарекоха "хибриден", тъй като той бе срещу Истанбулската конвенция, сделката за ЧЕЗ и като цяло с искания "Оставка". На практика не стана особено ясно какви точно смислени искания има опозицията по двете теми, но пък протестът изобилстваше от интересни плакати с послания като "Бойко Гинкин Политически джендър с високо напрежение".

Сред цветните събития от деня изпъкна и поредният препъникамък в коалицията на "Обединени патриоти". Този път напрежението бе провокирано от арогантното поведение на руския патриарх вчера, който си позволи да назидава българските официални лица как трябва да изразяват признателността си към Русия заради освободителната война. Раздразнен, вицепремиерът Валери Симеонов го описа като "второразрядно ченге от КГБ" и "цигарения митрополит на Русия". Това обаче ядоса Волен Сидеров, който настоя Симеонов да се извини.

НАЙ-ВАЖНОТО

Събитията, които променят България и света

Икономиката е нараснала с по-малко от прогнозата на правителството през 2017 г.

Високите очаквания на правителството за ръст на икономиката през миналата година не се сбъднаха. Растежът през 2017 г. дори се е забавил и остава под прогнозите на някои банки и финансови институции. Предварителните данни на НСИ в сряда показаха, че за миналата година ръстът на БВП е 3.6% при 3.9% година по-рано. Прогнозата на Министерство на финансите и най-актуалната на БНБ бяха за повишение от 4% през 2017 г. Така стойността на произведените стоки и услуги достига 98.6 млрд. лв. по текущи цени за годината.

В основата на растежа през миналата година е по-високото потребление в резултат на растящите възнаграждения и заетост. БНБ прогнозира, че частното търсене ще продължи да нараства с висок темп до края на 2019 г., което ще движи и растежа. Банката залага също на увеличение на правителственото потребление главно заради по-високите заплати в публичния сектор.

Прокуратурата ще проверява кой е истинският собственик на "Юлен", а кабинетът ще внесе отново поправките в концесионния договор за ски зона Банско

Главният прокурор Сотир Цацаров е разпоредил по сигнал на "Зелените" проверка на концесията на ски зона Банско, която включва и изясняване кой е реалният собственик на "Юлен", който стои зад фасадната кипърска офшорка на Георгиус Георгиу. Държавното обвинение ще проверява и за нарушения, свързани с ползване на площи над размера на концесионната територия и с наличието на обекти на трети лица там.

Няколко неща говорят, че проверката ще бъде по-скоро проформа. Първо, тя не е инициирана от прокуратурата, а се случва по сигнал, който трудно можеше да бъде неглижиран, предвид че самият премиер посочи Цеко Минев, един от акционерите на ПИБ, публично като собственик на дружеството. Второ, разпоредената проверка е от типа "лична" – тя ще бъде следена от един прокурор от Върховната касационна прокуратура, а това се прави в случаите, изискващи конфиденциалност. И трето, изглежда, изпълнителната власт не е обезпокоена, тъй като в сряда вицепремиерът Валери Симеонов обяви, че до дни кабинетът ще внесе промените в концесионния договор с "Юлен", които през декември бяха отложени след гражданското недоволство. Те ще разрешат на концесионера да строи втори лифт в ски зоната срещу по-висока концесионна такса.

ЕК отхвърли плана на Великобритания за търговска сделка след Brexit

Европейската комисия отхвърли предложенията на британския премиер Тереза Мей за търговските отношения, след като Великобритания напусне съюза. Това съобщиха агенциите, като се позовават на драфт на насоките за търговските преговори с Лондон. В него председателят на Европейския съвет Доналд Туск отхвърля възможността за "взаимно признаване" на стандартите в сектори като химикалите, фармацията или финансовите услуги. Като се отбелязва, че решението на Лондон да напусне единния пазар и митническия съюз ще има "негативни икономически последици".

ЕС е готов да предложи на Великобритания споразумение за свободна търговия с нулеви мита, което ще покрива всички стоки и вероятно услуги, макар че съюзът иска "възможно най-тясно партньорство с Обединеното кралство". Банките на Острова обаче ще имат само частичен достъп до финансовите пазари на ЕС. Великобритания ще бъде третирана като всяка друга трета държава по отношение на финансовите услуги, въпреки че Лондон е настоявал те да бъдат включени в сделката за свободна търговия. В черновата се казва, че британските финансови компании ще могат да оперират в континентална Европа само "според правилата на приемащата държава". Финансовите услуги са единствената област, в която Великобритания има търговски излишък с ЕС, като се стреми да запази достъпа на банките до ЕС.

КАКВО ИНТЕРЕСНО

Самоуправляващите се камиони на Uber от няколко месеца се движат в Аризона

РАЗВИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

По-важните събития, които ще имат значение през идващите дни

Парламентът ще избере председател на антикорупционната комисия

Изборът на председател на ключовата нова антикорупционна комисия е първа точка в дневния ред на депутатите в четвъртък. Кандидатите са двама. Пламен Георгиев, който в момента изпълнява длъжността председател на Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество, е изборът на ГЕРБ. Той е считан за фаворит, като не случайно законът предвиди оглавяваната от него комисия да стане основата, върху която се формира новият орган. Николай Николов, член на закритата Комисия по предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, е номиниран от БСП, което бе по-скоро изненада.

Изборът на председател на новия орган е много важен, защото той единствено номинира членовете на комисията, която има много правомощия да се намесва в личната сфера на гражданите и практически никакъв контрол.

Берлускони ще подкрепи лидера на евроскептичната "Лига" за премиер

Силвио Берлускони ще подкрепи лидера на евроскептичната партия "Лига" в опитите му да състави правителство. Партньорите в дясноцентристката коалиция, която спечели най-много гласове на изборите в неделя, имаха договорка, че лидерът на партията, която получи повече гласове, ще оглави евентуалното ново правителство. Въпреки прогнозите, които даваха преднина на партията "Форца Италия", "Лигата" на Матео Салвини спечели повече – 17% срещу 14%.

Нито една партия не успя да получи абсолютно мнозинство в парламента и разговорите за сформиране на правителство се очаква да бъдат дълги и трудни. Вероятно е да отнемат седмици или дори месеци. Популистите от "5 звезди" не искат да влизат в коалиции с "политическата каста", а коалицията "Форца Италия" - "Северна лига" няма достатъчно гласове. Имаше идеи за широка коалиция между левите на Матео Ренци и Силвио Берлускони, но сметките не излизат и с общите им гласове.

ЕДНО КЪМ ЕДНО

Едно изречение новина, едно изречение коментар

Финално: Теменужка Петкова остава на поста министър на енергетиката и оставката й няма да бъде подписана от премиера, макар самият той да я поиска заради познанството й с купувача на ЧЕЗ - "Инерком" на Гинка Върбакова. Първоначалното решение на Борисов явно бе прибързан опит да потуши скандала около сделката, а Петкова нямаше пряка роля и получи силна подкрепа и от коалиционните партньори в управлението.

Истанбулската конвенция слиза от дневния ред на властта, след като парламентът отхвърли предложението на БСП за референдум по темата, а междувременно кабинетът гласува за оттегляне на решението си за ратификация на конвенцията от януари. Премиерът Борисов все пак остави вариант за промяна, като подчерта, че за конвенцията е сезиран Конституционният съд, а самото й оттегляне ще даде възможност да се водят дебати по нея в спокойна атмосфера.

С гласовете на ГЕРБ, ДПС и "Обединени патриоти" Народното събрание отхвърли окончателно ветото на президента върху т.нар. поправки "Пеевски" за КТБ, които според вносителите - Йордан Цонев, Хамид Хамид и Делян Пеевски от ДПС, са средство срещу "вторичното разграбване на КТБ". Промените дават възможност за разваляне на сделки и обезпечения по заеми в КТБ със задна дата и подозренията са, че това би помогнало на Пеевски да овладее атрактивни дружества, които останаха извън обсега му - като "Петрол" или "Дунарит".

Главният икономически съветник на Тръмп - Гари Кон, който бе твърдо против решението на президента на САЩ да наложи мита на вносната стомана и алуминий, подаде оставка. Бившият член на ръководството на Goldman Sachs се присъединява към вече дългия списък на близките сътрудници на Тръмп, които напуснаха постовете си в Белия дом през последните месеци.

Управляващата консервативна партия в Полша избра свои собствени кандидати в Националния съдебен съвет, който следи за независимостта на правосъдието. Така тя направи още една стъпка към овладяването на съдебната система, като се очаква това допълнително да влоши отношенията с ЕК, която започна безпрецедентна процедура за отнемане на гласа на страната в Съвета на ЕС.

ПРОЧЕТЕНО ДРУГАДЕ

Кратък пътеводител към "София филм фест"

Двадесет и второто издание на "София филм фест" се открива довечера от 19 ч. Програмата включва над 150 игрални и документални филма, разпределени в четири конкурса, тематични програми, панорами и специални събития ще бъдат показани в София от днес до 31 март. Изборът и ориентацията из програмата не са никак лесни, затова и от помощ може да бъде този кратък пътеводител към основните спирки на "София филм фест", който "Дневник" предлага.

Политическият живот в страната в сряда бе живописен. Докато депутатите слагаха точка на референдум за Истанбулската конвенция и отхвърляха президентското вето на закона "Пеевски" за КТБ, пред Министерския съвет се разиграваше не толкова малоброен червен антиправителствен протест, на който се появиха и лидерът на БСП Корнелия Нинова, и депутати от левицата. Медиите находчиво го нарекоха "хибриден", тъй като той бе срещу Истанбулската конвенция, сделката за ЧЕЗ и като цяло с искания "Оставка". На практика не стана особено ясно какви точно смислени искания има опозицията по двете теми, но пък протестът изобилстваше от интересни плакати с послания като "Бойко Гинкин Политически джендър с високо напрежение".

Сред цветните събития от деня изпъкна и поредният препъникамък в коалицията на "Обединени патриоти". Този път напрежението бе провокирано от арогантното поведение на руския патриарх вчера, който си позволи да назидава българските официални лица как трябва да изразяват признателността си към Русия заради освободителната война. Раздразнен, вицепремиерът Валери Симеонов го описа като "второразрядно ченге от КГБ" и "цигарения митрополит на Русия". Това обаче ядоса Волен Сидеров, който настоя Симеонов да се извини.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход