Един предизвестен избор и липсващо доверие

Номинираният от ГЕРБ Пламен Георгиев бе избран за председател на новата антикорупционна агенция с гласовете на ГЕРБ, "Обединени патриоти", ДПС и "Воля"

Председателят на новия антикорупционен орган Пламен Георгиев
Председателят на новия антикорупционен орган Пламен Георгиев    ©  Велко Ангелов
Председателят на новия антикорупционен орган Пламен Георгиев
Председателят на новия антикорупционен орган Пламен Георгиев    ©  Велко Ангелов

Основното качество, по което трябва да се преценява кандидатът за председател на новата антикорупционна комисия, е почтеност, независимост и обществено доверие. За съжаление точно това качество липсва във фаворита на управляващите Пламен Георгиев, който днес парламентарното мнозинство избра да оглави новата Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), както е цялото й наименование. Това беше основното послание от дебата по избора на новия председател, който протече доста остро и конфликтно въпреки желанието на управляващите.

Номинираният от ГЕРБ Пламен Георгиев бе избран с гласовете на ГЕРБ, "Обединени патриоти", ДПС и "Воля" и получи подкрепа от общо 148 депутати. Против избора му са били 66 народни представители от БСП, а четирима социалисти са се въздържали.

По-интересно е гласуването за другия кандидат, Николай Николов, предложен от БСП. Той е подкрепен от 79 народни представители - 70 от БСП и 9 от "Воля", които на практика са гласували и за двамата кандидати. Против пък са гласували само ГЕРБ, докато всички останали депутати са се въздържали.

Подобно разпределение на гласуването показва, че не е невъзможно да се стигне и до ситуация, в която Георгиев да покани конкурента си в състава на новата антикорупционна комисия. Самият Георгиев обаче продължи да отговаря уклончиво на въпроса как ще прецени кои хора да номинира за зам. председател и трима членове на новата комисия, с обяснението, че засега има "само визията за тези, които ще бъдат предложени", тъй като познава всички, които работят в тази сфера. "Ще помисля и за Николай Николов, той също е авторитетен човек, но не е само той", каза Пламен Георгиев. Той категорично отрича възможността да се консултира с политическите партии за членовете на комисията.

Изборът беше предизвестен, но това не намали остротата на дискусията. За разлика от бледото и неубедително представяне на БСП в дебата по вота на недоверие в края на януари в дискусията по избора на председател на КПКОНПИ левицата влезе подготвена и концептуално, и фактологически, като почти всеки от ораторите на БСП подчертаваше, че изборът е отдавна предрешен.

"Ключовата дума е доверие. Когато един орган и хората, които го представляват, нямат доверие, техните действия няма да се приемат от обществото, заяви Корнелия Нинова и обясни фокуса на дискусията така: "Днес не е времето двамата кандидати за поста да сблъскват идеи. Законът е приет и те няма защо да обсъждат идеи за борба с корупцията. Те трябва да излъчват доверие - на човек, който ще прилага закона – професионално, обективно и с морал. За съжаление съмненията за необективност по дела, които г-н Георгиев вече е гледал, ще тежат."

Извънпарламентарната опозиция: Пламен Георгиев не трябва да бъде избран

Сутринта преди избора пет извънпарламентарни десни партии - "Движение Да България", "Демократи за силна България", БЗНС, "Зелените" и ДЕОС, разпространиха обща позиция, озаглавена "Пламен Георгиев не трябва да бъде избран за председател на новия антикорупционен орган". Той е "политическа креатура и като прокурор и ръководител на КОНПИ с името му се свързват безпринципни и необосновани решения", пише в позицията и се изреждат делата, по които е работил като прокурор.

"Да напомним, че Пламен Георгиев като прокурор не успя да убеди съда в наличие на престъпление по делата за "Софийски имоти", срещу кмета на Кърджали Хасан Азис, както и при всички достатъчно сериозни данни за престъпления на високопоставени лица, следващи от подслушването на директора на Агенция "Митници" Ваньо Танов. Пламен Георгиев като прокурор по последното дело носи отговорност за унищожаването на записите от подслушването и превръщането им в годно доказателствено средство.

Пламен Георгиев заемаше политическата длъжност на заместник-министър на правосъдието в периода 2011-2013, като отговаряше за затворите.

Не на последно място, Пламен Георгиев като председател на КОНПИ доказа, че може да насочва работата на институцията към разправа с политически неудобни лица (участвайки във войната на властта срещу свободата на медиите, атакувайки издателя на "Капитал" и "Дневник" и погазвайки влезли в сила съдебни решения), както и да я въздържа от действие, когато е налице съществен материален интерес (случаят с освобождаването на 23 милиона лева на подсъдимата за пране на пари Елизабет Елена вон Месинг)", пише в позицията.

Никой обаче не повдигна въпроса за скандалния случай с прекратяването на производството срещу Елена вон Месинг - нито по време на изслушването на двамата кандидати пред парламентарната комисия по конфликт на интереси във вторник, нито днес при парламентарните дебати. Случаят беше предмет на редица публикации от последния месец, след като стана известно, че Софийският градски съд поиска обявяването й за издирване по най-голямото дело за пране на пари в България.

Пламен Георгиев след избора: Ще бъдат хванати хора с пари

Любопитно изявление направи веднага след избора пред журналисти Пламен Георгиев: "В работата ми нищо няма да ме разколебае. Тези високи резултати, които сме постигнали и досега, ще бъдат пренесени и в новата комисия. И те вече се пренасят. Корупцията е негативно явление и съвсем скоро, буквално до седмици, очаквайте нови и нови резултати, и то много сериозни. Ще бъдат хванати хора с пари. Започваме много сериозна борба с корупцията. И няма да чакате резултатите два, три, пет, десет месеца, а буквално след седмици ще започнат да валят първите резултати. И ще видите, че няма значение нито цвят, нито нищо", каза Георгиев, цитиран от "Дневник".

Според него достатъчен аргумент за неговата независимост е фактът, че първите акции на новата комисия са срещу двама кметове на ГЕРБ. И отрече да е знаел съдържанието на прословутия разговор между премиера Бойко Борисов и покойния директор на Агенция "Митници" Ваньо Танов, станал известен с прословутата фраза "Ало, Ваньо!".