Жените в България печелят с 14.4% по-малко от мъжете

Разликата в заплащането обаче е под средноевропейското ниво от 16.2% според данни на Евростат

С най-голяма разлика във възнагражденията в полза на мъжете е индустрията (печелят с 24.8% повече), а в полза на жените - администрацията (печелят с 24.6% повече)
С най-голяма разлика във възнагражденията в полза на мъжете е индустрията (печелят с 24.8% повече), а в полза на жените - администрацията (печелят с 24.6% повече)    ©  Надежда Чипева
С най-голяма разлика във възнагражденията в полза на мъжете е индустрията (печелят с 24.8% повече), а в полза на жените - администрацията (печелят с 24.6% повече)
С най-голяма разлика във възнагражденията в полза на мъжете е индустрията (печелят с 24.8% повече), а в полза на жените - администрацията (печелят с 24.6% повече)    ©  Надежда Чипева

Работещите жени в България печелят с 14.4% по-малко спрямо колегите си от противоположния пол, макар че по-голям дял от тях завършват висше образование. Разликата в заплащането обаче е под средноевропейското ниво от 16.2%. Това показват данни на Евростат за (не)равенството между половете, публикувани по случай празника на жената. Интересно е, че сред страните членки с голяма разлика в доходите доминират развитите държави. Причините - семейни отговорности, роли и традиции на половете, обществени норми, възможности за заетост на непълно работно време и липсата на жени на висши ръководни постове, отбелязват от ЕК в свой доклад по темата. За сравнение, най-малко е разминаването в Румъния (5.2%), Италия (5.3%) и Люксембург (5.5%), а най-високо - в Естония (25.3%), Чехия (21.8%) и Германия (21.5%).

Най-голяма разлика в заплащането на територията на съюза е характерна за сферата на финансите и застраховането - неравенството е между 18.1% в Италия и 39.8% в Чехия. В България обаче секторът е на второ място, а начело с най-голяма разлика във възнагражденията в полза на мъжете е индустрията (печелят с 24.8% повече), а в полза на жените - администрацията (печелят с 24.6% повече).

По-образовани...

Образованието е ключово за намиране на високоплатена работа, поради което преждевременно напускащите системата може да срещнат значителни затруднения на пазара на труда. В ЕС като цяло мъжете са по-склонни да напускат рано средното образование (12.2% срещу 9.2% при жените). В България обаче разлика между половете на практика няма по този параметър - делът на напусналите е около 14% от населението между 18 и 24 г. през 2016 г.

Разминаване е налице обаче във висшето образование. Както в ЕС, така и в България има по-голяма вероятност една жена да има диплома от университет, отколкото един мъж. От хората между 30 и 34 г. в страната 41% от жените имат висше образование (44% в ЕС), докато при мъжете делът пада до 27.2% (34.4% в ЕС). Въпреки това заетостта сред висшистите е значително по-висока при мъжете - 75.5% от завършилите университет работят, докато при жените числото е 68.9%. В ЕС разминаването е по-малко - 4.8 процентни пункта, като заетостта при мъжете е малко над 80%.

...но по-неактивни

Данните се отнасят до завършилите на възраст между 20 и 34 години. И това вероятно е част от обяснението - докато в ЕС средната възраст, на която се ражда първо дете, е 28.9 г., в България е 26 г. Същевременно страната не се отличава с много възможности за работа на непълно работно време, което на практика поставя спирачка на кариерното развитие. Според данни на НСИ например през четвъртото тримесечие на миналата година 234 хил. жени са извън работната сила поради "лични и семейни причини".

Ако се разгледат работещи и безработни на възраст между 20 и 64 години, положението е малко по-различно. Разлика в нивото на безработица между половете почти няма - при мъжете е 5.6%, а при жените 5.7% според НСИ. Разликата между нивото на заетост на мъже и жени е едва 7.3 процентни пункта в България, докато средното за съюза е 11.6 пункта. Притеснително е обаче, че, докато в ЕС разминаването намалява, в България отчетливо нараства от 2012 г., когато е било 5.6 пункта.


6 коментара
 • 1
  npk1491035289520753 avatar :-P
  Драгомир Дончев

  ...а общо всички печелим горе - долу толкова, колкото да не умрем съвсем от глад. На практика цифрите показват, че мъжете в България са депресиращо бедни, а жените с 14.4% дори още по-депресиращо бедни от тях...

 • 2
  bxs45320511 avatar :-|
  conventi0nal

  Най-модерната лява политкоректна дъвка, многократно оборвана от родни и чужди изследователи.

  Фактът, че жените печелят по-малко е следствие абсолютно на лични преференции, а не на злият "патриархат", който спъва развитието им.

  Например жените много по-често предпочитат да работят почасово, избират не толкова натоварени професии и като цяло отделят повече внимание на други важни за тях неща.

  https://www.youtube.com/watch?v=QcDrE5YvqTs

 • 3
  dio avatar :-|
  dio

  Тези изследвания винаги са ми странни, не става ясно какво точно сравняват.
  Ако в ИКТ работниците в отдел човешки ресурси, които са основно жени, се сравняват по заплати с програмистите, то е ясно, че се сравняват ябълки с круши. Както и ако се сравняват различните полове в една професия, но с различен опит.

  Също така го има и очакването на обществото, мъжа е глава на семейството и той е отговорен основно за изхранването му, което спомага за това мъжа да мисли как да изкара повече пари.

 • 4
  drilldo avatar :-P
  Георги Георгиев

  Спешно трябва да се създаде про-ЛГБТ конвенция по въпроса!

 • 5
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  До коментар [#1] от "Драгомир Дончев":

  Депресиращо бедни...спрямо най-богатите държави в света. На практика средното заплащане в България, освен че се качва с по 10% на година, е и над средното в световен мащаб.

 • 6
  valdes avatar :-|
  Valdes

  "Жените в България печелят с 14.4% по-малко от мъжете"
  Това може да е вярно на ниво сравнение "работещи жени" срещу "работещи мъже". Ако сравняваме изобщо "мъже" срещу "жени" най-вероятно ще се окаже, че жените изкарват повече пари (сумарно) от мъжете. Като вземем в предвид, че жените са и малко повече от мъжете ... сметката излезе още по-лоша за жените.
  Горното не го пиша като закъснял комплимент към жените по случай 8 Март. В повечето случаи те наистина работят повече от мъжете.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход