Жените в България печелят с 14.4% по-малко от мъжете

Разликата в заплащането обаче е под средноевропейското ниво от 16.2% според данни на Евростат

С най-голяма разлика във възнагражденията в полза на мъжете е индустрията (печелят с 24.8% повече), а в полза на жените - администрацията (печелят с 24.6% повече)
С най-голяма разлика във възнагражденията в полза на мъжете е индустрията (печелят с 24.8% повече), а в полза на жените - администрацията (печелят с 24.6% повече)
С най-голяма разлика във възнагражденията в полза на мъжете е индустрията (печелят с 24.8% повече), а в полза на жените - администрацията (печелят с 24.6% повече)    ©  Надежда Чипева
С най-голяма разлика във възнагражденията в полза на мъжете е индустрията (печелят с 24.8% повече), а в полза на жените - администрацията (печелят с 24.6% повече)    ©  Надежда Чипева
Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Работещите жени в България печелят с 14.4% по-малко спрямо колегите си от противоположния пол, макар че по-голям дял от тях завършват висше образование. Разликата в заплащането обаче е под средноевропейското ниво от 16.2%. Това показват данни на Евростат за (не)равенството между половете, публикувани по случай празника на жената. Интересно е, че сред страните членки с голяма разлика в доходите доминират развитите държави. Причините - семейни отговорности, роли и традиции на половете, обществени норми, възможности за заетост на непълно работно време и липсата на жени на висши ръководни постове, отбелязват от ЕК в свой доклад по темата. За сравнение, най-малко е разминаването в Румъния (5.2%), Италия (5.3%) и Люксембург (5.5%), а най-високо - в Естония (25.3%), Чехия (21.8%) и Германия (21.5%).

Най-голяма разлика в заплащането на територията на съюза е характерна за сферата на финансите и застраховането - неравенството е между 18.1% в Италия и 39.8% в Чехия. В България обаче секторът е на второ място, а начело с най-голяма разлика във възнагражденията в полза на мъжете е индустрията (печелят с 24.8% повече), а в полза на жените - администрацията (печелят с 24.6% повече).


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
6 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  npk1491035289520753 avatar :-P
  Драгомир Дончев
  • - 1

  ...а общо всички печелим горе - долу толкова, колкото да не умрем съвсем от глад. На практика цифрите показват, че мъжете в България са депресиращо бедни, а жените с 14.4% дори още по-депресиращо бедни от тях...

  Нередност?
 • 2
  bxs45320511 avatar :-|
  conventi0nal
  • + 2

  Най-модерната лява политкоректна дъвка, многократно оборвана от родни и чужди изследователи.

  Фактът, че жените печелят по-малко е следствие абсолютно на лични преференции, а не на злият "патриархат", който спъва развитието им.

  Например жените много по-често предпочитат да работят почасово, избират не толкова натоварени професии и като цяло отделят повече внимание на други важни за тях неща.

  https://www.youtube.com/watch?v=QcDrE5YvqTs

  Нередност?
 • 3
  dio avatar :-|
  dio

  Тези изследвания винаги са ми странни, не става ясно какво точно сравняват.
  Ако в ИКТ работниците в отдел човешки ресурси, които са основно жени, се сравняват по заплати с програмистите, то е ясно, че се сравняват ябълки с круши. Както и ако се сравняват различните полове в една професия, но с различен опит.

  Също така го има и очакването на обществото, мъжа е глава на семейството и той е отговорен основно за изхранването му, което спомага за това мъжа да мисли как да изкара повече пари.

  Нередност?
 • 4
  drilldo avatar :-P
  Георги Георгиев

  Спешно трябва да се създаде про-ЛГБТ конвенция по въпроса!

  Нередност?
 • 5
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  До коментар [#1] от "Драгомир Дончев":

  Депресиращо бедни...спрямо най-богатите държави в света. На практика средното заплащане в България, освен че се качва с по 10% на година, е и над средното в световен мащаб.

  Нередност?
 • 6
  valdes avatar :-|
  Valdes
  • + 1

  "Жените в България печелят с 14.4% по-малко от мъжете"
  Това може да е вярно на ниво сравнение "работещи жени" срещу "работещи мъже". Ако сравняваме изобщо "мъже" срещу "жени" най-вероятно ще се окаже, че жените изкарват повече пари (сумарно) от мъжете. Като вземем в предвид, че жените са и малко повече от мъжете ... сметката излезе още по-лоша за жените.
  Горното не го пиша като закъснял комплимент към жените по случай 8 Март. В повечето случаи те наистина работят повече от мъжете.

  Нередност?
Нов коментар