Профилактика на губернията
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Профилактика на губернията

След като Кирил си тръгна огорчен от официални изявления за 3 март, премиерът Борисов се обади по телефона на президента Путин, за да обсъдят руски енергийни проекти в България и среща на двамата по време на българското председателство на Съвета на ЕС

Профилактика на губернията

Идването на руския патриарх Кирил за националния празник на България донесе стрес за високите етажи на властта

13858 прочитания

След като Кирил си тръгна огорчен от официални изявления за 3 март, премиерът Борисов се обади по телефона на президента Путин, за да обсъдят руски енергийни проекти в България и среща на двамата по време на българското председателство на Съвета на ЕС

© АНЕЛИЯ НИКОЛОВА


След като граждани бяха профилактирани от полицията заради Кирил, той на свой ред обясни назидателно на президента Радев коя е "правилната" интерпретация за 3 март.

Отбелязването на 140-ата годишнина от Освобождението на България беше необичайно - от полицейската "профилактика" на граждани във връзка с посещението на руския патриарх Кирил, през назидателните препоръки на госта как да разбираме 3 март до завили в интересна посока коментари за личността му. Накратко, идването на руския патриарх донесе стресови ситуации по високите етажи на властта далеч от представата за празник на националното достойнство.

Профилактирани граждани

Петък вечер, 2 март. Иво Дошев, предприемач от София, се приготвя да излиза - ще празнува рождения си ден. "Точно в този момент на вратата се позвъни. Отворих - трима полицаи". Поискали от него да подпише протокол и да обещае писмено, че няма да предприема действия, "които могат да увредят живота и здравето на руския патриарх Кирил", във връзка с посещението му по случай 140-годишнината от Освобождението на България. Отказват да му предоставят копие. В консултация с адвокат Дошев е получил уверение, че този документ е с нулева правна стойност. "Беше едновременно и смешно, и трагично." Качва видеоклипчето от разговора в социалните мрежи и то е гледано хиляди пъти. "Един вид пред НСО, ГДБОП и ДАНС аз съм враг номер едно на тутраканска селищна система", коментира с насмешка Дошев.

И други са посетени от полицията по същия повод. Всички са образовани и работещи хора в активна възраст и твърдят, че ще си потърсят правата заради оказания им от държавата натиск. Общото помежду им е, че са активни в социалните мрежи и са негативно настроени към политиката на Русия и Владимир Путин. Повечето казват, че или не са коментирали посещението на патриарха, или не са споменавали действия, които "могат да увредят живота и здравето му". Вид изключение е шега на отец Рафаил, известен във фейсбук с антикомунистическите си възгледи и критики към управляващите. "В една от групите бяха написали, че ще го посрещнем с Макаров (игра на думи с името на руския посланик в България и руска марка пистолет - бел. ред.). В мой коментар добавих "И сребърен куршум" (от митологията срещу вампири - бел. ред.) с усмивка". "Ако идва Путин, може би ще ни прибират масово за по 72 часа превантивно в ареста", коментира един от профилактираните.

От МВР обясниха, че са действали по сигнал с "конкретни данни за публикувани в социалните мрежи заплашителни коментари по адрес на руския патриарх". По информация на "Капитал" той е дошъл от Националната служба за охрана, подчинена на президента. Законът дава право за подобни действия при реална заплаха, но изглежда, че той се прилага селективно - предвид не само коментари в мрежата, но и наличието на цели сайтове с екстремистки или фашистки идеи и списъци на хора, обозначени като мишени.

Профилактиран президент

Престараването на НСО не донесе особена полза за президента Румен Радев. Той на свой ред се оказа профилактиран от главата на Руската православна църква (РПЦ) заради "неправилни интерпретации на историческите събития". След срещите си с премиера и президента Кирил заяви, че си тръгва огорчен от факта, че в официалните изявления наред с руските войници е изразена и благодарност към загиналите в руско-турската война хора от други народности. След завръщането му в Москва на сайта на РПЦ беше качен видеозапис само от срещата с Радев на 4 март в президентството, на която руският патриарх обяснява с началнически тон каква е "правилната" интерпретация: "Искам да ви кажа ясно, че България е освободена от Русия. Нито от Полша, нито от Литва, нито от други страни, а от Русия. И на мен ми беше тежко да слушам всичките тези позовавания на участието на други страни в освобождението на България."

От "Дондуков" 2 отговориха във вторник с прессъобщение, в което се казва: "Руските медии излъчват упреците на Негово светейшество Кирил, но тяхната камера се оттегли преди отговора на президента. В него Румен Радев твърдо заяви, че "така, както църквата се бори за душата на всеки човек, така и ние сме признателни към паметта на всеки воин, сражавал се в руската армия под знамената на император Александър II и загинал за българската свобода, независимо от неговата народност".

Почетеният президент

Понеделник, 5 март. При съмнителния резултат от посещението на руския патриарх правителственият пресцентър съобщи, че премиерът Борисов е разговарял по телефона с президента Владимир Путин. Борисов го е запознал с идеята си за АЕЦ "Белене" като общобалкански проект с еврофинансиране. Обсъдено било и развитието на проекта за газов хъб "Балкан" при гаранции от страна на Европейската комисия, както и среща на двамата по време на българското председателство на съвета на ЕС.

Цигареният митрополит

Сряда, 7 март. Докато в социалните мрежи критиците на политиката на Русия наричаха патриарх Кирил със светското му име Гундяев (Владимир), по БНТ вицепремиерът Валери Симеонов от "Обединените патриоти" го определи като "цигарения митрополит на Русия". "От 1996 г. този хитрец е внесъл безакцизни цигари за 14 млрд. долара и вино за 4 млрд. долара за нуждите на църквата. Има частен самолет. Часовникът му е 30 хил. И този има наглостта да раздава правосъдие, каза Симеонов, като уточни, че руският патриарх е агент Михайлов от КГБ. "Второразрядно съветско ченге да ми казва какво е вярно и какво не - няма да стане!"

В отговор скочи друг съпредседател на "Обединените патриоти", открито заявяващ се за политически васал на Кремъл. "Ако Симеонов не се извини, ще потвърди себе си като враг на православието, т.е. на Бога. Тогава аз не мога да правя компромиси", обяви лидерът на "Атака" Волен Сидеров.

На този 3 март имаше национален празник, но едва ли са много почерпилите от него основания за национална гордост. Потърсихме мнението и на трима анализатори за това какво би могло да стои зад необичайно недипломатичното поведение на главата на Руската православна църква при визитата му в България.

Проблемът с македонската църква

Димитър Бечев, старши сътрудник в Atlantic Council

РПЦ е в тесни връзки с Кремъл. Тя безспорно има и собствени интереси, но във външнополитически план трудно може да се ограничи от руската държава. Подопечната й Украинска църква например е радетел за сближение между Киев и Москва. И в Молдова РПЦ прокарва руския интерес. Ако има нещо, с което може да се свърже реакцията на Кирил, това е по-скоро казусът с македонската църква - и заради паралел с Украйна, където има самообявена автономна патриаршия.

В крайна сметка България е обвързана със Запада - Русия няма сходна оферта като на ЕС или НАТО, не предлага ресурси, нито пазарни облаги. Не смятам и проекта за общобалканска АЕЦ "Белене" за възможен - защо другите страни да поемат финансов риск? Те биха могли да купуват електричество, ако България предложи изгодни цени.

Сигнал към местните проксита

Мартин Владимиров, Център за изследване на демокрацията

В това посещение патриарх Кирил замени президента Путин - включително и като по-ниско ниво на политическата символика. Той е близък до властта и до идеологията, налагана от лица като познатите в България Леонид Решетников и Константин Малофеев, за връщане на монархията и възраждане на православието и панславизма.

РПЦ, както и Русия експлоатират разделенията в обществото - както е по Истанбулската конвенция примерно, за която Кирил подкрепи позицията на БПЦ, и не само в България, а и в другите страни на Балканите. РПЦ има влияние върху църквите в тях, както и близост с националистически партии.

Смененият тон е сигнал към местните проксита. Хибридната война чрез медии може да постигне ограничен ефект, но прокситата действат реално. И зад това стоят не идеологически, а финансови интереси. "Белене" и т.нар. газов хъб са свързани с интересите на проруски групи у нас, които очакват обществени поръчки. Не съм сигурен, че Русия смята тези проекти за изгодни, но тя знае, че те са ключови за местните олигарси и така ги държи в зависимост. Независимо, че за България тези проекти носят или загуби - както с парите за двата реактора по арбитражното дело, или проблеми като нелиберализирания газов пазар.

АЕЦ "Белене" не може да е общобалкански проект, този вариант е от областта на PR-а.


Комуникационна война

Първан Симеонов, "Галъп"

В изразеното от патриарх Кирил огорчетиние има и политически контекст, разбира се. Би било наивно да извадим църквите от дипломацията, политиката и геополитиката. Особено църквите в православния свят, които са построени върху цезаропапизма, т.е. свързани с държавата.

Така, че в изявлението му има политически контекст и той е виден. Дори ми се струва, че това едва ли е било импровизация. По-скоро е съществувал такъв вариант - да се покаже известно особено мнение на руската църква, което в случая изразява и отношението на руската държава.

Първоначално видяхме позициониране на Румен Радев като домакин на тези чествания, които по-скоро съвпадат с русофилските чувства на част от българите. Този ефект обаче се превърна в дефект. Защото като че ли Радев се превърна в гръмоотвод на това, което последва.

Истината е, че това е комуникационна война. И щабът на Радев отговори бързо, но проправителствените медии сериозно се постараха да покажат само скарването. Политическият ни елит влезе в конкурентен режим. Една част от него злорадо потриваше ръце "ето сега Радев е на топа на устата". Сега това обаче е в един нов контекст, в който Западът и Русия са изправени един срещу друг на нокти.

Чисто комуникационно имаше конкуренция кой е по-по-най с Русия - за вътрешна употреба. Фактът е, че Русия води информационна битка, но не бива ние вътре да водим такава битка. Имаме един такъв мазол - че свободата ни е дошла даром, че демокрацията ни е даром. Това много вярно напипа Туск, който каза в България, че "нищо не ни е дадено даром". Знаеше къде ни стяга чепикът.

По темата работиха също Велина Господинова и Генадий Михайлов

След като граждани бяха профилактирани от полицията заради Кирил, той на свой ред обясни назидателно на президента Радев коя е "правилната" интерпретация за 3 март.

Отбелязването на 140-ата годишнина от Освобождението на България беше необичайно - от полицейската "профилактика" на граждани във връзка с посещението на руския патриарх Кирил, през назидателните препоръки на госта как да разбираме 3 март до завили в интересна посока коментари за личността му. Накратко, идването на руския патриарх донесе стресови ситуации по високите етажи на властта далеч от представата за празник на националното достойнство.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK