Вечерни новини: По-важното от уикенда и какво се очаква през новата седмица

Разпадането на Реформаторския блок продължава; Китайският президент получи правото да управлява пожизнено; Наводнения по време на воден режим; Срещата Тръмп/Ким Чен-ун'

Китайският президент Си Цзинпин ще може да остане на поста си неограничено дълго.
Китайският президент Си Цзинпин ще може да остане на поста си неограничено дълго.    ©  Jason Lee
Китайският президент Си Цзинпин ще може да остане на поста си неограничено дълго.
Китайският президент Си Цзинпин ще може да остане на поста си неограничено дълго.    ©  Jason Lee

Докато светът се вълнува от новината за срещата между лидерите на САЩ и Северна Корея Доналд Тръмп и Ким Чен-ун, в България все още прескачаме гилзите от посещението на руския патриарх Кирил. През уикенда лидерът на русофилството в България Светлана Шаренкова заяви, че патриархът си е тръгнал обиден от страната, но не заради домакина му - президента Румен Радев, а заради премиера Бойко Борисов. Заместникът на Борисов в правителството - вицепремиерът Валери Симеонов успя да ядоса Москва, припомняйки факти от биографията на московския патриарх.

Сякаш за да балансира, в неделя партията на Симеонов - НФСБ реши да размаха пръст и на Бойко Борисов. В навечерието на историческото му посещение в Македония, посветено на 75-та годишнина от депортирането на евреите от територията на страната, партията поиска от премиера да не се извинява за действията на България по време на Втората световна война.

ПО-ВАЖНИТЕ СЪБИТИЯ ОТ УИКЕНДА

Кои новини от събота и неделя си заслужава да се знаят

Разпадането на Реформаторския блок продължава

Партията на бившия вицепремиер от втория кабинет на Бойко Борисов Меглена Кунева - "Движение България на гражданите", замрази членството си в Реформаторския блок. В решението на ДБГ се посочва, че "в България има необходимост от силна демократична общност, която е готова да се противопостави на пълзящата диктатура на ГЕРБ, пренесена в общините през феодалния модел на управление". Другият мотив на формацията е, че има опити от страна на членовете на РБ "да легитимират решения на управляващите", включително и чрез срещи с представители на управляващата коалиция. Миналата седмица вицепремиерът Валери Симеонов разговаря с лидера на СДС Божидар Лукарски и Петър Москов, който членува в РБ в лично качество, на която се ангажира да внесе промени в Закона за енергетиката, свързани с проблемите около сделката с ЧЕЗ.

Това е втората партия от Реформаторския блок, която се оттегля от дясното обединение. През ноември миналата година БЗНС на Николай Ненчев обяви, че напуска Реформаторския блок, за да се включи в евентуалния нов съюз между ДСБ, "Да, България", партия "Зелените" и ДЕОС.

Китайският президент получи правото да управлява пожизнено

Парламентът на Китай одобри с почти пълно единодушие промени в конституцията, с които се премахва ограничението върху броя мандати за председателя (президента) на КНР. От участвалите във вота близо три хиляди членове на Общокитайското събрание на народните представители 2958 гласуваха "за", двама се обявиха "против", трима се въздържаха, а една бюлетина бе невалидна.

Промяната означава, че президентът Си Цзинпин ще може да остане на поста си неограничено дълго. Миналия месец управляващата Китайска комунистическа партия предложи тази конституционна реформа и нямаше съмнение, че послушният парламент ще я одобри.

Ехото от посещението на руския патриарх продължава да оттеква

Изтърколи се една седмица откакто руския патриарх Кирил си тръгна от България, но ехото от посещението му продължава да отеква. В събота предаването "Вяра и общество" по БНТ излъчи кадри, заснети на трети март в църквата в Шипка, на които се вижда, че представители българското поделение на руския рокерски клуб на "Нощни вълци" са присъствали на 3 март в строго охранявания храм-паметник "Рождество Христово" на Шипка, който беше затворен за граждани.

В същото предаване Светлана Шаренкова, председател на форума "България-Русия", заяви че премиерът Бойко Борисов, а не на президента Румен Радев е огорчил руския патриарх по време на посещението му и провокирал монолога му в президентсвото, когато той с назидателен тон, заявява на българския държавен глава: "България е била освободена от Русия. Нито Полша, нито Литва, нито други страни".

ВиК в България - Вода гази, жаден ходи

Ден след като правителството отпусна 3 млн. лв. за спешна рехабилитация на язовирите в община Хайредин заради преливащия язовир "Рогозен 1" и бедственото положение там, Велико Търново и още 14 населени места останаха без вода в продължение на близо денонощие заради авария на магистрален водопровод.

КАКВО СЕ ОЧАКВА ПРЕЗ СЛЕДВАЩАТА СЕДМИЦА

Какви стоки е изнесла България през миналата година

Какво ще се случи? На 13 март националната статистика ще публикува подробна разбивка за продажбите на български стоки към страни от ЕС за декември 2017 г. както и предварителни данни за общия износ през януари тази година. Два дни по-късно ще има и обобщени данни за пазара на труда за цялата минала година.

Защо е важно? След вторник вече ще има има пълна картина на българския износ през миналата година- какви стоки за кои държави и на каква стойност са били продадени. Освен това досега имаше само данни за състоянието на пазара на труда на тримесечна база, а сега ще могат да се проследят и годишните изменения на нивата на безработица и заетост.

Втори опит за избор на председател на ключовия Софийски градски съд

Какво ще се случи? Във вторник Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще изслуша двамата кандидати за председател на ключовия Софийски градски съд. За поста има две номинации - бившият председател на съда (2004-2007 г.) Светлин Михайлов, който се самономинира и съдия Евгени Георгиев, който получи подкрепа от голяма част от колегите си. Изборът беше отложен веднъж, тъй като Михайлов влезе в болница по спешност. Прогнозите са, че нито един от двамата кандидати няма да събере необходимия брой гласове.

Защо е важно? Софийски градски съд е първа инстанция за търговски спорове между фирми, базирани в София. Пред него се признават решенията на международните арбитражи, но също така се регистрират политически партии. Съдът е без постоянен председател след като Калоян Топалов подаде оставка в края на лятото на миналата година. Единият от кандидатите - Светлин Михайлов, който по информация е на два гласа от избора,

е с противоречива репутация.

Предизвестените президентски избори в Русия ще се случат в неделя

Какво ще се случи? Следващата неделя (18.03.) са президентските избори в Русия. Въпреки че има общо осем кандидати - два пъти повече в сравнение с 2008 година, изборите са повече формалност, отколкото необходимост. Според проучванията на руски социологически агенции победата на настоящия президент е сигурна - данните предричат победа с близо 70% от вота за Путин.

Защо е важно? Очакваната победа на Путин предвещава още от сегашната политика на конфронтация и битка за икономическо и политическо влияние със Запада с новите способи на хибридните атаки.

Бойко Борисов ще бъде в Скопие за 75-годишнината от депортирането на евреите

Какво ще се случи? В понеделник премиерът Бойко Борисов и премиерът на Република Македония Зоран Заев ще поднесат венец на паметника на загиналите евреи. По време на Втората световна война 11323 евреи са депортирани от земите на днешна Гърция и Македония, администрирани по онова време от Третото българско царство.

Защо е важно? Бойко Борисов е първият български министър-председател, който участва в отбелязването на годишнина от депортирането на евреите от територията на днешна Република Македония и посещението е исторически акт. Ден преди посещението Борисов беше призован от заместника си Валери Симеонов да не се извинява за депортирането на евреите от територията на днешна република Македония.

OUT-OF-OFFICE

Концерт

14.03

Музика от видеоигри като Starcraft, Diablo, Mario, Assassin's Creed, Call of Duty и др. ще оживее в мултимедийния концерт на Оркестъра на "Класик ФМ радио" с диригент Ейми Андерсън от САЩ. зпълненията ще бъдат илюстрирани с прожекция на образи от игрите. Зала "България" от 19:30 ч.

Кино

до 31.03

Двадесет и второто издание на "София филм фест" продължава до края на месеца. Над 150 игрални и документални филма, разпределени в четири конкурса, тематични програми, панорами и специални събития ще бъдат показани в София. Програмата е тук.

Изложба

до 29.03

В продължение на 12 години грузинският фотограф Юрий Мечитов документира приятелството си с режисьора Сергей Параджанов и неговите знаменити срещи с имена като Андрей Тарковски, Алън Гинзбърг, Марчело Мастрояни, Мая Плисецкая и др. Снимките той събира в изложбата "Сергей Параджанов: Homo Liber". Във "Фотосинтезис".

В музея

до 29.04

Над 50 вида екзотични риби в над 20 аквариума, сред които риба-въже, китайски император, растителноядна пираня, риба-лъв, вече плуват във временната изложба "Подводен свят". Децата ще се гмурнат на 20 000 левги под водата, за да се срещнат с най-екзотичните "живи" риби на световния океан и сладководните басейни. В "Музейко".