Реформаторският блок се разпада

Движение "България на гражданите" замрази членството си в десния съюз

Партията на бившия вицепремиер от второто правителство на Борисов Меглена Кунева - "Движение България на гражданите", замрази членството си в Реформаторския блок. Решението беше взето на заседание на широкото ръководство на формацията - Националния съвет, което се проведе този уикенд в Хисаря. Това е втората партия от Реформаторския блок, която се оттегля от дясното обединение. През ноември миналата година БЗНС на Николай Ненчев обяви, че напуска Реформаторския блок, за да се включи в евентуалния нов съюз между ДСБ, "Да, България", партия "Зелените" и ДЕОС.

Аргументите на ДБГ за решението

В решението на ДБГ се посочва, че в "в България има необходимост от силна демократична общност, която е готова да се противопостави на пълзящата диктатура на ГЕРБ, пренесена в общините през феодалния модел на управление". Другият мотив на формацията е, че има опити от страна на членовете на РБ "да легитимират решения на управляващите", включително и чрез срещи с представители на управляващата коалиция. Миналата седмица вицепремиерът Валери Симеонов разговаря с лидера на СДС Божидар Лукарски и Петър Москов, който членува в РБ в лично качество, на която се ангажира да внесе промени в Закона за енергетиката, свързани с проблемите около сделката с ЧЕЗ.

От ДБГ заявяват, че няма да участват в органите на управление на РБ, докато партньорите им не заемат категорично отношение по няколко въпроса. Единият е "искане на незабавна оставка на Бойко Борисов и корупционното му управление, както и насрочване на предсрочни парламентарни избори". Другият е "създаване на анти ГЕРБ коалиция и на анти ГЕРБ общности по места, които да са в основата на алтернатива на наложеното от ГЕРБ задкулисно управление". Подобно решение от ДБГ взеха на конгреса си в края на септември миналата година, когато за лидер на формацията беше избран бившият депутат от предишното Народно събрание Диметър Делчев.

От ДБГ поставят условие на партньорите си от РБ, че ако до един месец не получат подкрепа за предложенията си от партиите от дясното обединение, ще напуснат блока.

Накъде след РБ

Неофициално от ДБГ твърдят, че причината за това решение са неофициалните разговори, които от ръководството водят с ДСБ и "Да, България" за присъединяване към бъдещия политически съюз на двете формации. От ръководството на формацията уточняват и че обсъждат и други опции за партньорство с други партии и движения.

На последните парламентарни избори Реформаторският блок, в който влизаха СДС, ДБГ, БНД и БЗНС, влезе в коалиция с партията на Светослав Витков "Глас народен" и спечели 3.14%. Напускането на БЗНС на Николай Ненчев и евентуалното оттгегляне на ДБГ от обединението ще означават, че останалите формации няма да могат да ползват марката Реформаторски блок.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


13 коментара
 • 1
  qvd50491823 avatar :-|
  Костадин Иванов


  "Неофициално от ДБГ твърдят, че причината за това решение са неофициалните разговори, които от ръководството водят с ДСБ и "Да, България" за присъединяване към бъдещия политически съюз на двете формации."
  =========
  Много неофициално бе....
  Пък то просто няма мощност.

 • 2
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Ха! Партията, която се бореше със зъби и нокти да остане патерица на ГЕРБ в управлението, реши да се отдели от РБ... защото и другите така правят?!

  Е, време беше - нека СДС се обедини с ГЕРБ. Така Партията ще може с пълно право да претендира да е "автентичната десница". С автентичната й корупция.

  Твърдо съм против продажниците от ДБГ да се присъединяват към коалицията на Да, България. Би било върха на двуличието за всички участници!

 • 3
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  До коментар [#1] от "Костадин Иванов":

  Мощност има, и със сигурност ще набере още повече сила ако заеме позицията на адекватна опозиция, каквато в момента в парламента отсъства.

  Твърдо смятам, че кариеристите от ДБГ представляват лъжицата катран, която приближава кацата с мед.

 • 4
  qvd50491823 avatar :-P
  Костадин Иванов

  До коментар [#3] от "Георги Георгиев":

  "Твърдо смятам, че кариеристите от ДБГ представляват лъжицата катран, която приближава кацата с мед."

  Няма каца. Даже буркан няма. Ще видиш на следващите избори. Нали беше голямо Ура за Радан и Трайчо?

 • 5
  nabludatel_en avatar :-|
  Наблюдател

  Както се е разклатила управляващата коалиция, нищо чудно след реформаторите и патриотите да се разпаднат (вече).
  Мирише на избори, а още на пролет не е замирисало, че даже и европредседателството още не е преполовено!

 • 6
  antipa avatar :-P
  D-r D

  Чак сега ли осъзнахте факта? РБ се разпадна преди повече от година. Сбиха се кой да Му носи ибрика...

 • 7
  qem02555164 avatar :-|
  qem02555164

  Най-добре да се разпаднат и либералните елементи от РБ да се присъединят към радикалните либерали около Да(й) България, там им е местото, нека се борят заедно за либералния си джихад. Именно заради либералите бившото СДС така и не можа да се съвземе, народът изпитва силна неприязън към тая идеология. Не казвам че не е нужна и либерална партия като опозиция, нека се чува и техния глас, за да не се тръгне пък в другата крайност. Требва да има баланс, стига да не са проводник на чужди интереси, каквито са гранто-либералите за съжаление, но аз говоря чисто теоретично.

  А СДС спокойно може да се обедини с други десни формации като партията на Надежда Нейнски, а защо не и с патриотични. Навсекъде в нормална Европа под десни се разбира и традиционалисти, християни, каквито са и патриотите у нас. Макар че от обединенията нема голема полза и практиката е показала, че дори при силно идеологическо сходство пак се пораждат различния на междуличностно ниво. У нас тоя модел не работи, требва да изграждат монолитни партии с един лидер и ясно начертан път и доктрина.

 • 8
  antoni avatar :-?
  У Чен

  Тия от ДБГ кога решиха, че ГЕРБ са корумпирани? Да не би да е след като ги изхвърлиха от управлението? Надявам се, че ДСБ и Да, България няма да направят тази глупост да се коалират с тах.

 • 9
  plc1490297565520267 avatar :-(
  Aldi Mitov

  РБ се разпадна още в момента, в който Христо Иванов подаде оставка и РБ не застана решително зад него и не мина в опозиция. Тогава те мен ме загуха като гласоподавател.
  Сега новата коалиция между "Да, България" и ДСБ има потенциал, но ако приемта в коалицията пак 5-6-10 партии от рода на сдс и дбг, то аз няма да ги подкрепя.

 • 10
  valdes avatar :-P
  Valdes

  Попитали Радио Ереван, вярно ли е, че "десните" в България били наричани "леви"?
  Отговор - Предполагаме, че термина "леви" е неправилно изваден от контекста на израза "Долен ляв педал" ...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход