Вечерни новини: Германия вече има правителство, а Борисов почете депортираните евреи в Скопие в историческа визита

И още: Мъск обеща пробен полет на кораба за колонизация на Марс догодина; Каталуня отложи безсрочно избора на премиер; Скандал тресе гръцкия футбол, след като собственикът на ПАОК нахлу въоръжен на терена

Сагата с ЧЕЗ е на път да влезе в по-тиха фаза, а въпросът дали държавата ще купи компанията все повече се развива в полза на първото твърдение. Ето защо е време за нова обществена дъвка. В случая - добрата стара Истанбулска конвенция. Причината: Европарламентът ще насърчи държавите членки, които не са я ратифицирали, да го направят възможно най-скоро, тъй като в момента документът е ратифициран само от 17 държави членки.

Документът, насочен срещу насилието срещу жени, раздели толкова дълбоко обществото, че миналата седмица правителството на Борисов оттегли законопроекта за ратификация на конвенцията. Причината беше истерията, заформила се заради дезинформация за характера на конвенцията. За кабинета ще бъде особено трудно да го прокара отново в скоро време, макар ГЕРБ да бяха категорични, че не са се отказали, а само отлагат ратификацията. При всички положения очаквайте нови обществени експлозии от пропиляна енергия.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
4 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • + 6


  Има нещо много мръсно около политическото чепкане на вълна покрай 75-годишнината от депортирането на 11 480 евреи от Вардарска Македония и Егейска Тракия. Крайно време е да престанем да се чудим виновен или невинен е българският народ (?!), а да направим обективен анализ на историческата истина и да посочим поименно убийците на тези хора!
  Борисовото управление няма да ни го даде. Едно, защото няма мисловен капацитет и, съдейки по досегашните му проявления може единствено да премята общи приказки. Там г-н Борисов е недостижим! И второ – това управление всячески се опитва да оневини прохитлеристките български правителства от 1940 до 1944 г.
  Българските политици, мотивирали, организирали и провели преследванията на българските поданици-евреи и депортирането на евреите от т.н. Нови земи са съдени и осъдени от седми състав на Народния съд за тези си действия. И няма колебание, че този съд е отсъдил справедливо. Те не са жертви, за каквито ги обявяват от Герб, те са убийци.
  Какви са фактите:
  - по предложение на министър-председателя Богдан Филов през 1941 г. ХХV Народното събрание приема нацисткия Закон за защита на нацията. За изпълнението му се сформира Комисарство по еврейските въпроси. Главен комисар е антисемитът Александър Белев. Законът, който е в пълно противоречие с Търновската конституция, забранява на лицата от еврейски произход да бъдат избирани, да заемат държавни и общински служби, да встъпват в брак или да съжителстват с лица от български произход и т.н. Въвежда се еднократен извънреден данък върху еврейското имущество. Постановени са ограничения за местожителство, постъпване в учебни заведения, за имотите, за професионалната и стопанска дейност и пр.
  - през 1943 г. на основание на ЗЗН е подписано българо-германското споразумение Белев-Данекер за депортиране на около 20 000 евреи от новите и старите предели на Царство България.
  - Комисарството със съдействието на армията и полицията активно участва в депортирането на евреи от администрираните от България територии на окупиранитеи от Райха Гърция и Югославия.

  Това са фактите.

  Това, че евреите от Вардарска Македония и Егейска Тракия не са били български граждани е истина. Защото Законът за защита на нацията е забранявал да се дава българско гражданство на евреи.
  Това, че т.н. Нови земи не са били част от българското царство, а само са били "администрирани“ от българска администрация също е истина.
  Но истина е, че Драмското въстание през 1941 г. е потушено с необикновена жестокост от редовни български военни части, които избиват 3000 гърци, въстанали срещу германската окупация.
  Истина е, че в музея на холокоста в Скопие е изтипосан тогавашен конски вагон, с подобни на който са превозени 7140 македонски евреи от Скопие до Сомовит и на който ясно се вижда българския царски герб и надписа „БДЖ“.
  С очите си съм видял табелата на сградата на една от гимназиите в Кавала, на която пише, че по време на "българската окупация 1941-1944 г." там се е помещавал български полицейски участък, в който са били инквизирани гръцки борци за свобода.
  Българските политици трябва да кажат истината! И да посочат поименно българските идеолози на гоненията срещу евреите по време на войната, а не да разлива срама им върху нашите баби и дядовци.

  Нередност?
 • 2
  vaticana avatar :-|
  vaticana
  • - 1
  • + 1

  Явно е необходимо уточтение. 11000 мъже, жени и деца юдеи не са само депортирани. Те са събрани по списък и превозени до рагера на смъртта Треблинка, за да бъдат избити там.
  Тогавашното българско пронацистко правителство е съучастник в холокоста и този факт трябва да се признае.

  Нередност?
 • 3
  objective avatar :-?
  objective
  • + 2

  На вниманието на БГ зложелателите:
  Да, вярно е, че под натиска на Третия райх подконтролните му държави са принудени да създадат антисемитски закони и органи. Въпросът е, че в България те на практика са общо взето симулативни.
  И питам, има ли държава, която да е предизвестена от Третия райх за целите на неговите "трудови" концентрационни лагери и негова подконтролна държава, от която да няма депортирани евреи ? Няма, нали ? Даже Френското правителтво е принудено да прави депортиране на френски евреи.
  А има ли държави, чиито народи спасяват всички свои сънародници от еврейски произход ? Единствено България и Дания !
  И факт ли е, че българските евреи като никои други по света тъгуват за България и я обичат и досега като своя родина-майка? Факт е !
  А за сведение на БГ зложелателите чувствата не се доказват и измерват с никакви "документи" !

  Нередност?
 • 4
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • + 1

  До коментар [#3] от "
  objective
  ":

  Две корекции.
  1. Като казвате "даже", излиза, че е станало някакво чудо. Всъщност френското правителство е колаборационисткото, назначено от германците правителство на маршал Петен във Виши. След войната всички негови членове са осъдени на смърт от френския аналог на Народния съд. Присъдата на маршал поради напредналата му възраст е заменена с доживотен затвор.
  2. И Албания спасява евреите си.

  И ако почетете повече по темата, ще откриете за себе си, че покрай ограничителните разпоредби на ЗЗН мнозина наши сънародници са се облажили покрай терора над българските евреи, изкупувайки на безценица жилищата, фабриките и бизнеса им.

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал