Вечерни новини: Софийският градски съд засега остава без председател, а коремното на президента се превърна в топ новина
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вечерни новини: Софийският градски съд засега остава без председател, а коремното на президента се превърна в топ новина

Вечерни новини: Софийският градски съд засега остава без председател, а коремното на президента се превърна в топ новина

И още: Директорът на ЦРУ е новият държавен секретар на САЩ; Машините движат българския износ през 2017 г.; Словакия е все по-близо до предсрочни избори

5633 прочитания

© Наташа Манева, Вестник ''Марица''


Звездата на българската политическа сцена днес бе президентът Румен Радев, който блесна с добра форма на лоста и благодарение на камерите стана тема номер едно за разговор в държавата.

Лоши новини донесе пък денят за държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън, който се разделя с поста. Отстраняването му не е неочаквано, но изненадващ е изборът на Тръмп за негов наследник - настоящият директор на ЦРУ Майк Помпео.

Управлявщите в Словакия също са в трудна ситуация - гневът заради убития разследващ журналист Ян Куцяк не секва и, изглежда, страната е все по-близо до предсрочни избори.

В икономиката пък добри новини дойдоха от статистиката за българския износ - той расте стабилно през миналата година, а профилът му се подобрява, като вече основна роля в него имат не суровините, които носят и ниска добавена стойност, а машините, апаратите и частите за тях.

НАЙ-ВАЖНОТО

Събитията, които променят България и света

Почти една четвърт от българския износ е на машини и части

Машините и частите за тях се затвърждават като основна експортна група в българския износ. Тя формира близо една четвърт от общата стойност на продадените зад граница стоки през миналата година и в абсолютна стойност достига 12 млрд. лв. Износът от тази група нараства с почти 12% през 2017 г. спрямо година по-рано, показват данните на НСИ. Общата сума на българския експорт през миналата година достига 52.2 млрд. лв., което е ръст от почти 11%.

За сравнение, през 2007 г. в българския експорт са преобладавали суровините - горива, мед, чугун, желязо и стомана. Макар че стоките с по-висока добавена стойност постепенно излизат на преден план във външната търговия на България, продуктите от първичния сектор също продължават да са от значение. Така например най-голям принос за ръста на износа през 2017 г. имат медта и стоките от мед, следвани от стоките от чугун, желязо и стомана.

ВСС не успя да избере председател на ключовия Софийски градски съд

След близо петчасово заседание във вторник съдийската колегия на Висшия съдебен съвет не избра председател на Софийския градски съд (СГС). За съдия Евгени Георгиев гласуваха петима от съдийската колегия, а за спорната кандидатура на Светлин Михайлов, който вече е заемал председателския пост (от 2004 до 2007 г.), гласуваха двама. Останалите седем не са подкрепили никого от двамата кандидати. За да има избор, е необходима подкрепата на минимум осем членове на съдийската колегия. Предстои насрочване на нова процедура за избор на председател на СГС. Пред журналисти Светлин Михайлов заяви, че няма да се кандидатира отново.

Софийският градски съд е първа инстанция за търговски спорове между фирми, базирани в София. Пред него се признават решенията на международните арбитражи, но също така се регистрират политически партии. Съдът е без постоянен председател, след като Калоян Топалов подаде оставка миналата година. Той успя да нормализира работата на съда след оттеглянето на скандалната предишна председателка Владимира Янева и оттеглянето му бе изненадващо.

Тръмп смени държавния секретар Тилърсън с настоящия директор на ЦРУ

Майк Помпео
Източник: Reuters

Настоящият директор на ЦРУ Майк Помпео ще бъде новият държавен секретар на САЩ. Това обяви в Twitter президентът на САЩ Доналд Тръмп. Помпео ще замести на поста настоящия секретар Рекс Тилърсън, а неговото място като шеф на ЦРУ ще бъде заето от Джина Хеспъл, която ще стане първата жена начело на ЦРУ.

Новината за смяната на Рекс Тилърсън идва в момент, в който около името му имаше сравнително затишие. Редица издания смятаха, че той ще бъде сменен през последната половин година, но Тръмп или отричаше, или отбягваше темата. Тилърсън, бивш изпълнителен директор на ExxonMobil, имаше редица противоречия с Тръмп, който въпреки хвалбите си към работата на държавния си секретар неколкократно говори пред медии, че той е човекът, взимащ финалните решения.

ОИСР: Глобалната икономика ще постигне най-големия си растеж от 2011 г. насам

Световната икономика ще постигне най-силния си ръст за последните седем години през 2018 г. благодарение на възстановяването на търговията и инвестициите. Това прогнозира Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Актуализирайки перспективите си за икономиките на страните от Г-20, организацията повиши прогнозата си за глобален растеж за тази и следващата година до 3.9% - най-високият от 2011 г насам. Според нея икономиката на САЩ ще нарасне с 2.9% през 2018 и 2.8% през 2019 г. По-силният растеж във Франция и Германия подобри перспективите за цялата еврозона – на 2.3% през 2018 и 2.1% през 2019 г. Китайската икономика ще нарасне с 6.7% през тази и с 6.4% през следващата година.

Подобрението се дължи отчасти на очакванията, че намаляването на данъците в САЩ ще даде тласък на най-голямата икономика в света. Възстановяването на инвестициите ще запази растежа на световната търговия с около 5% тази година. Въпреки това от организацията смятат, че световната икономика е уязвима от напрежение в търговията, след като администрацията на Тръмп въведе мита за внос на стомана и алуминий. И предупреди, че евентуална търговска война може да застраши подобрените очаквания.

ВСИЧКИ ГОВОРЯТ ЗА...

Коремното на президента

Фотограф: Наташа Манева, Вестник ''Марица''

Президентът Румен Радев днес впечатли войници, екипа си, журналисти, а и цялата държава, като направи... коремно. И бързо се превърна в една от най-споделяните новини насред политически скучния ден.

"Коремното възлизане", както е точният физкултурен термин, накара феновете да ръкопляскат, творческите личности в социалните мрежи да се развихрят, а всички останали - да обсъждат добрата му физическа форма. Разбира се, тя далеч не е нещо лошо, напротив, но превърната в новина сама по себе си, само доказва, че мачизмът все още е силно на почит в политиката и цялото общество.

РАЗВИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

По-важните събития, които ще имат значение през идващите дни

Словакия е все по-близо до предсрочни избори заради убийството на журналиста Ян Куцяк

Правителството на словашкия премиер Роберт Фицо е още по-близо до възможността да падне, след като по-малкият му коалиционен партньор, партия "Мост-Хид", призова за предсрочни избори в контекста на политическата криза след убийството на журналиста Ян Куцяк. В противен случай формацията ще напусне коалицията. Коалицията на Фицо има крехко мнозинство в парламента. Без "Мост-Хид" управляващите ще имат ограничена подкрепа, а лидерът на третия партньор в управлението, Словашката национална партия, Андрей Данко каза, че ще иска предсрочни избори, ако управляващата коалиция загуби мнозинството си.

Словакия изпадна в политическа криза след убийството на журналиста Ян Куцяк в края на миналия месец, което предизвика най-големите улични протести след падането на комунизма преди близо три десетилетия и доведе правителството на Фицо до ръба на оцеляването. Тя, изглежда, няма да премине, въпреки че вчера най-приближеният човек на Фицо в неговата социалдемократическа партия, министърът на вътрешните работи Роберт Калиняк, подаде оставка.

ЕДНО КЪМ ЕДНО

Едно изречение новина, едно изречение коментар

Президентът обяви, че счита за основателно през втората половина на април да бъде свикан Консултативен съвет за национална сигурност за енергийната сигурност в страната. В контекста на сделката на ЧЕЗ Радев каза, че правителството дължи отговори на въпроса каква е схемата за финансиране и по какъв начин тази сделка е получила политическа подкрепа.

Въпреки безснежния януари нощувките в хотелите са нараснали с 13.5% на годишна база, показват данните на НСИ. Броят на самите туристи пък расте с по-нисък темп - 11.5%, което показва, че те са отсядали за по-дълго, отколкото година по-рано.

Пътниците на летище София растат с 3.7% през февруари спрямо същия период на миналата година, като отявлено увеличение има по вътрешни линии - oт 10 хил. през февруари 2017 г. до близо 18 хил. година по-късно. Причината са изгодните полети София - Варна, които никсобюджетната Wizzair поднови през март 2017 г.

Европейската комисия представи днес предложение за създаване на европейска служба по труда. Идеята е тя да предоставя информация за възможности за работа, схеми за мобилност, стажове и обучения, както и насоки за правата и задълженията, когато европейците живеят или работят в друга страна от ЕС.

ПРОЧЕТЕНО ДРУГАДЕ

Паметникът на Джон Атанасов пред Телефонната палата може да бъде преместен

Собственикът на бившата Телефонна палата в столицата – бизнесмена Васил Божков, иска да премести паметника на Джон Атанасов, който сега се намира пред сградата, в Техническия университет. Това разказва bTV в свой репортаж. Собственикът на сградата обяви планове да я превърне в културен център с музей с експозиция на над 3000 антични предмети от личната колекция на Божков. Но за паметника място няма.

Авторът на скулптурата Вълко Ценов обаче е категорично против. Той посочва, че паметникът на създателя на прототипа на съвременния компютър е правен специално за тази сграда, защото е свързана с технологиите и комуникациите.

Паметникът е собственост на Столичната община, а оттам коментираха, че ако авторът не даде съгласието си, това може да осуети преместването.

Звездата на българската политическа сцена днес бе президентът Румен Радев, който блесна с добра форма на лоста и благодарение на камерите стана тема номер едно за разговор в държавата.

Лоши новини донесе пък денят за държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън, който се разделя с поста. Отстраняването му не е неочаквано, но изненадващ е изборът на Тръмп за негов наследник - настоящият директор на ЦРУ Майк Помпео.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
 • 1
  ebv27510810 avatar :-|
  ebv27510810

  "Разбира се, тя далеч не е нещо лошо, напротив, но превърната в новина сама по себе си, само доказва, че мачизмът все още е силно на почит в политиката и цялото общество."
  А това, че е военен генерал няма ли общо?
  Или идеята е да оплюем политиката и обществото по още един параграф?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK