С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
14 14 мар 2018, 17:39, 11228 прочитания

Първите четири плажа за фирми, свързани със СИК, ВИС, Доган и Златев

Правителството избра концесионери на ивици в Слънчев бряг, Несебър, Росенец и Св. Влас

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Първата порция плажове през тази година, за които правителството търси дългосрочни стопани, вече имат одобрени концесионери за 15 години. Бързият преглед показва, че реално няма съществени промени и се изпълнява мрачната прогноза на ресорния за туризма вицепремиер Валери Симеонов, че "по най-непрозрачен начин" ще продължи раздаването на концесии на "приближени фирми и групировки". Гневът му е спрямо ключова законова промяна, направена в последния момент преди коледните празници с гласове от ГЕРБ и ДПС, която предхождаше настоящите концесионни процедури.

За четирите плажа в Слънчев бряг, Несебър, Св. Влас и парка "Росенец" са одобрени фирми, свързани с единия от основателите на СИК Младен Михалев - Маджо, почетния председател на ДПС Ахмед Доган и президента на "Лукойл" Валентин Златев, както и близко до някогашната ВИС дружество. Част от тях са ги стопанисвали и в миналото.


Слънчев бряг отново при Маджо

Най-атрактивният от групата плажове, за които държавата търсеше концесионер, формално ще има нова стопанин, но реално по-скоро няма промяна и ще остане под контрола на Маджо. Ивицата "Слънчев бряг-север", която наскоро бе залята от придошлите води на морето, ще бъде отдадена за срок от 15 години на компанията "Голден сендс бийч". В нея съдружници са "Съни сендс" с 98% и управителят на фирмата Вйекослав Смрекар с 2%.

Смрекар е известен в публичното пространство най-вече покрай делото след фалита на ТСбанк, в което бяха обвинени, а впоследствие и оневинени директори от банката за отпускане на необезпечени кредити, включително и към фирма, в която Смрекар е бил съдружник.Системата ДАКСИ показва, че той участва в още няколко компании, а сред част от неговите съдружници в различни фирми са оръжейния търговец Николай Гигов, синът на бившия зам.-директор в ДАНС Иван Драшков, който също се казва Иван Драшков, и др. Смрекар е и изпълнителен директор на "Фарма" АД, в което мажоритарен собственик е съпругата на Младен Михалев - Елена.

"Съни сендс" доскоро също е било управлявано от Смрекар и е било собственост на офшорка от Белиз. В края на миналата година тя продава 100% от дружеството на Мирослав Маринов за 5000 лв. Вписването в Търговския регистър е направено от адв. Емил Личев, който е в борда на "Витоша имоти" - фирма, собственост на Маджо и Венцеслав Стефанов.

"Голден сендс бийч" ще плаща една от най-високите цени за концесия на плаж в България - 1.66 млн. лв. на година, като е поела ангажимент да инвестира още 12.56 млн. лв. в подобряване облика на плажа, става ясно от прессъобщението на Министерския съвет. Цената за ползването на чадър и шезлонг ще бъде по 9 лева.

Досега плажът в Слънчев бряг, който вицепремиерът Валери Симеонов преди време свърза в свое интервю с "Маджо", се стопанисваше под наем от компанията "Буимпекс", която е основана от оръжейния търговец Младен Мутафчийски и е инвеститор в един от големите комплекси в района - "Хелена ризорт". В края на 2015 г. общото събрание на дружеството решава да удвои уставния капитал, като в протокола е записано, че това е по предложение на акционера Младен Михалев.

Сега, след като има избран концесионер, договорът за наем на "Булимпекс" трябва да бъде прекратен.

"Резиденция Доган" се сдоби и с плаж

На днешното си заседание правителството взе решение плажът "Росенец-север", познат още като "Отманли" и "Виста маре", да бъде отдаден на концесия за 15 години на компанията "Хермес солар", собственост на руснака Георгий Серопян и Снежана Карова, която е дъщеря на председателя на ДПС в Девин Карамфил Каров.

Компанията е инвеститор и в намиращия се на около 200 метра от плажа частен имот върху нос Чукалята, който медийни разследвания определят като "лятна резиденция" на почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Според решението "Хермес солар" ще плаща в следващите 15 години по над 12 хил. лв. концесионна такса за стопанисване на ивицата, а освен това се задължава да инвестира 20 хил. лв. в хигиенни дейности. Цената на чадър и шезлонг ще бъде по 10 лв.

В момента плажа "Росенец-север" се стопанисва от компанията "Виста маре бийч", собственост на Росица Илчева, която през миналата година спечели конкурса за наем, проведен от туристическото министерство, но сега той ще бъде прекратен заради договора за концесия. Преди избора на "Виста маре бийч" ведомството проведе друга процедура за избор на наемател, като първоначално най-висока цена даде дружеството "Томи-Ар", което обаче се отказа от сключване на договор. Така плажът бе предложен на втория участник в процедурата "Хермес Солар", които сега печелят концесията, но те също се отказаха от наемането на ивицата. Така се стигна до повторен търг, в който вече бе избран единственият явил се участник - "Виста маре бийч".

Наемателят в Несебър става концесионер

Според днешното решение на правителството досегашния наемател на плажа "Несебър-юг" - компанията "Ауто фактор", която според изказвания в последните месеци на Валери Симеонов е свързана с групировката ВИС, ще продължи да го стопанисва, но вече като концесионер. Договорът също ще бъде за 15 години, като компанията ще плаща годишно над 320 хил. лв. без ДДС и ще направи инвестиции за опазване на околната среда и защитените територии (на плажа има дюни) за още 4.8 млн. лв.

"Ауто фактор" е собственост на Кирил Спасов, който е съдружник и във фирмата "Ирида-71", концесионер на южния плаж в Слънчев бряг, популярен още като "Какао бийч", както и ивици в Поморие и Созопол. До 2012 г. в "Ирида-71" мажоритарен дял е имал Радостин Бързанов, известен като Радо Слънцето. Той е бивш бодигард на братята Васил и Георги Илиеви.

Ивицата в Несебър също беше залята от огромни вълни в края на февруари, с което бяха наводнени приземни етажи на хотели и заведения.

Втора концесия за Валентин Златев в Св. Влас

От днешното решение на правителството стана ясно, че компанията "Тера тур сървиз", свързана с президента на "Лукойл България" Валентин Златев и управлявана от баща му Васил Златев, печели за втори път концесията на плажа "Св. Влас - болницата" срещу близо 65 хил. лв. годишна концесионна такса и планирани инвестиции за подобряване на пешеходния достъп до ивицата за още 272 хил. лв. Чадър и шезлонг на тази ивица ще могат да бъдат наемани за 7 лв., се вижда от решението.

"Тера тур сървиз" държеше концесията на този плаж до миналата година, но договорът изтече. Компанията е инвеститор и в намиращия се на първа линия до плажа комплекс "РИУ хелиос парадайз", построен на мястото на бившия белодробен санаториум в Св. Влас, и има проект за строителство на втори обект в непосредствена близост, който трябва да бъде завършен в средата на 2019 г. по предварителен план.

Новият хотел, който ще се казва RUI Palace Sunny Beach, ще бъде петзвезден, като се очаква инвестицията в него да бъде в рамките на 45-50 млн. лв.

Ключова промяна преди търговете

Настоящите процедури за избор на концесионери се проведоха след ключова законова промяна, направена в последните дни на парламента преди коледните празници, която доведе до спорове в пленарната зала и гневна реакция на вицепремиера Валери Симеонов. Тогава с гласове от ГЕРБ и ДПС чрез поправка в заключителните разпоредби в закона за ограничаване на административното регулиране бяха приети текстове, според които се отлага с една година новият режим за концесиите на плажове, приет от парламента в закона за концесиите само месец по-рано. Така през 2018 г. процедурите за концесии остават в министерството на туризма, а не минават по общия ред за всички концесии.

Поправката бе повод за остра реакция на вицепремиера Валери Симеонов. "Пак ни извъртяха. Депутатите от ГЕРБ и ДПС промениха току-що приетия Закон за концесиите по най-подлия начин - чрез преходни и заключителни разпоредби на Закона за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност", написа тогава Симеонов в официалния си профил във Фейсбук, твърдейки още, че по този начин ще продължи "по най-непрозрачен начин раздаването на по 20 години (а може и повече) на приближени фирми и групировки". Във въпросното изявление вицепремиерът казва, че "явно при това ръководство на министерството България няма да има съвременен и прозрачно регламентиран туризъм" и че "това е поредният саботаж на опитите за въвеждане на нормално управление и реална конкуренция".

Изявлението на Симеонов завършва и с изброени 7-8 плажа, "равносметката" за които е, че са свързани с лица от бившите силови групировки и с ДПС. Сред въпросните плажове попадат и "Несебър-юг", "Слънчев бряг- север" и "Росенец" ("Отманли").

Няколко месеца по-рано Симеонов обяви в телевизионно интервю и "своеобразен списък" с плажове, които се стопанисват от лица, свързани с бивши силови групировки, които по думите му "клатят държавата чрез туризма". Именно концесионирането на плажовете е една от конфликтните точки между него и туристическия министър Николина Ангелкова.

Междувременно в края на февруари правителството обяви концесионни процедури за 15 години за още три плажа- два в Св. св. Константин и Елена и един в Слънчев ден.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

България е пета по ръст на разходите за труд в ЕС за периода юли - септември 1 България е пета по ръст на разходите за труд в ЕС за периода юли - септември

Средното увеличение в ЕС е едва 2.7% на годишна база, Румъния е водеща

16 дек 2018, 465 прочитания

Столичната община не може да обясни липсата на над 8000 тона павета 12 Столичната община не може да обясни липсата на над 8000 тона павета

Преди повече от година е назначена вътрешна проверка, все още се чакат резултатите от нея

16 дек 2018, 2858 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "България" Затваряне
Вечерни новини: Лондон обяви санкции срещу Русия, а плажове пак отидоха при фирми на ВИС, СИК, Доган, Валентин Златев

И още: Почина световноизвестният астрофизик Стивън Хокинг; Нова държавна фирма и фонд ще се грижат за опасните язовири; ЕС задвивжва втори пакет от 3 млрд. евро за Турция заради бежанците

Новото лице на PR агенциите

Най-големите компании в сектора достигат общи приходи от 25.3 млн. лв. и ръст от 11%

Ще кипне ли Черно море

Колкото и да драматизира българският премиер, Западът по-скоро търси деескалация на конфликта в Керченския проток

"Съгласие" купи животозастрахователния портфейл на "Дженерали" (коригирана)

Сделката е сключена в началото на декември, след като италианската компания обяви, че в България ще се съсредоточи само върху общото застраховане

България изнася все повече машини и авточасти

Увеличението във външната търговия през 2015 г. идва основно от пазарите на ЕС. Спад има при суровините, но той е ценови

Кино: "Ще се видим там горе"

Красиви чувства и раните от войната в артистична френска драма

Коледна селекция - за всички от сърце

Ако все още не сте се справили с коледното пазаруване, разнообразни идеи за подаръци в последния момент.

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 50

Капитал

Брой 50 // 15.12.2018 Прочетете
Капитал PRO, Топ 5 от "Капитал": Темите, които можете да прочетете само тук

Емисия

СЕДМИЧНИКЪТ // 15.12.2018 Прочетете