Гражданска самозащита

Битовата престъпност е преди всичко тема за политиците, а не чак толкова голям проблем

- Въпреки неефективността на полицията живеем много по-сигурно от преди 20 години

- Няма обективни данни, които да налагат разширяване на неизбежната отбрана или достъпа до оръжия

"Държавата не е в състояние да защити сигурността на гражданите" - може да звучи като лозунг на опозицията, но точно това е посланието, което самата държава (в лицето на парламента през януари и правителството месец по-късно) отправи с две свои решения.

В началото на годината управляващите приеха нов закон за частната охранителна дейност, който разшири правомощията на местната власт да ангажира фирми, за да обезпечават сигурността в населените места. В смисъл - полицията не може, затова по-добре да наемем охрана.

След обществената истерия около убийството в Пловдив на рецидивист, заловен от собственик на гараж да краде в него, и масовите протести преди две седмици, премиерът Бойко Борисов възложи на вътрешния министър Валентин Радев и на правосъдния Цецка Цачева да започнат работа по промени в Наказателния кодекс, които да разширят обхвата на неизбежната отбрана - хипотезата, при която човек не носи наказателна отговорност, ако е използвал сила, за да отблъсне нападение срещу него или имуществото му. "Хората искат справедливост и решения от нас, да чуят и да са сигурни, че като си легнат, ако някой им влезе, може да се защитят", каза премиерът Борисов, възлагайки задачата на министрите си.

Зад това признание седи един парадокс. Социологията показва, че хората се чувстват несигурни, но в същото време престъпленията в България трайно спадат и от тях страдат под 2% от населението.

Усещането за несигурност е превърнало темата за битова престъпност в политическа дъвка - от програма на цели правителства (като това на Орешарски) до оръжие за атака на властта (по Корнелия Нинова).

Освен това несъстоятелността и недоверието в МВР са довели до хипертрофията на частния сектор за сигурност - в охранителните фирми работят близо два пъти повече хора, отколкото има общо в армията и полицията.

И ако обществото, бизнесът и държавата са готови да плащат и за частна полиция, то други средства за защита като застраховките на имущество и автомобили, макар и достъпни, са крайно непопулярни. А когато държавата предлага да мятаме пушката на рамо, е добре да знаем, че това не е чак толкова лесно.

(Почти) Всичко е в главата

Ниската престъпност далеч не означава ефективна полиция. Видно от полицейската статистика, през 2016 г. полицията е регистрирала близо 55 хил. престъпления срещу собствеността (кражби и грабежи). От тях са разкрити извършителите на по-малко от една трета от тях.

Но дори и да приемем, че половината от извършените престъпления въобще не са били декларирани (защото хората не виждат смисъл да ги докладват в полицията), съществува един неоспорим факт - през последните години престъпността трайно намалява. Днес България е в пъти по-сигурна, отколкото е била през 90-те. Убийствата са намалели близо двойно в сравнение с нивата от края на соца.

"Статистически погледнато, престъпността намалява, като се наблюдават месеци на пик, после отново снижение. Следва да се вземе предвид латентната престъпност за дребни, основно хулигански и имуществени, престъпления, което се дължи на огромното недоверие към МВР", коментира пред "Капитал" ръководител на сектор в средна по големина дирекция на полицията в провинцията. "Сумарно тежки престъпления като убийства, тежки взломни кражби, кражби на автомобили и грабежи намаляват", коментира още източникът ни.

Престъпността намалява в световен мащаб, а в България най-вече заради застаряващото население, имиграцията на криминогенни групи и намаляването на безработицата.

Тази реалност няма как да обясни каквото и да е било разширяване на неизбежната отбрана или по-лесно даване на разрешенията за оръжия, но въпреки това случаят с лекаря убиец от Пловдив мобилизира хиляди за часове, които протестираха срещу беззаконието.

Защо тогава хората се чувстват несигурно? Според криминолога Филип Гунев причината за широко разпространеното усещане за несигурност е информационната среда: "Редица изследвания в Европа показват, че времето, посветено на престъпността в новинарските емисии, е нараснало от 2-3 минути в началото на 90-те години до близо 10 - 15 минути в днешно време. Социологическите изследвания показват, че повечето хора смятат, че "престъпността нараства", в зависимост от това колко повече медиите са писали по въпроса или показвали криминални случаи. Нашето възприятие за престъпността се определя в по-голяма степен от това, което гледаме по телевизията, а не от реалния ни личен опит, този на близките ни или това какви цифри ни показват."

Анализ на Съвета за електронни медии от 2016 г., обхванал трите национални телевизии, показа, че отразяването на престъпления не само заема централно място в новинарските емисии, но и продължава в публицистичните предавания.

Белите зони

Въпреки че засяга под 2% от населението, битовата престъпност е най-вече проблем там, където полицията отсъства - отдалечените от областните градове населени места. Полицейският началник, с когото разговаряхме, описва следната картина: "На много места действително липсва полицейско присъствие. Това се дължи на липсата на конкурси и често и на кандидати за длъжностите полицейски инспектор или патрулен полицай в малките РУП. Има такива, които имат един служител по криминална линия и това е началникът на групата. Няма екип. Полицейските инспектори отговарят за няколко села и немалка част от тях ще се пенсионират скоро. Има един патрул за 7-8 населени места, което е крайно недостатъчно."

В момента МВР е с около 20 - 25% незает щат. И тук се влиза в затворен кръг. За още назначения трябват още средства. В същото време бюджетът на вътрешното министерство, пречупен през БВП на глава от населението, поставя България начело на ЕС, което (дори и да махнем дейности като гражданска защита, пожарна, регистрация на автомобили и т.н.) пак е адски много.

Но и повечето полицейски сили не означават автоматично спиране на престъпността, причините за която са най-различни - например демографски. Областите Кърджали и Монтана са близки по площ (3209,1 km² и 3635,5 km²), население (съответно 152 и 148 хил. души) и брой полицаи (547 и 539), но в същото време в Кърджали има близо три пъти по-малко престъпност, отколкото в Монтана.

"В последните години всяка достъпна статистика показва не увеличаване, а плавно намаляване на престъпността в национален мащаб - тенденция, която може да се наблюдава и в общоевропейски план", коментира прокурорът от Софийска градска прокуратура Андрей Янкулов. "Не ми е известно нито едно научно аргументирано становище, което да оборва числата и да показва, че престъпността в България през 2017 г. е по-висока в сравнение с 1997 г.", казва още той и уточнява: "Разбира се, могат и трябва да се направят пояснения - за съжаление, когато някои региони се обезлюдяват, те се напускат на първо време от хората в активна възраст, остават старите хора и онези, които могат да се препитават единствено с престъпления, което пък неминуемо води до издевателства от вторите над първите. Тъй като държавата също напуска тези региони, там няма и кой дори да регистрира престъпленията."

Според прокурор Янкулов "начинът тази тенденция да бъде обърната едва ли минава през поголовно въоръжаване на останалото население срещу престъпниците, което, нека бъдем реалисти, не е и възможно. Нито проблемите, създавани от маргинализирани единици или групи хора, биха се решили чрез допълнителната им гетоизация."

Една друга неработеща система

"При кражбите и грабежите се наблюдава серийност от страна на един/едни и същи извършители, които след установяване влизат в затвора и процентите отново се нормализират" коментира полицейският началник, с когото разговаряхме.

По данни на Главна дирекция за изпълнение на наказанията - структурата към Министерството на правосъдието, която отговаря за затворите, над половината от затворническата популация се състои именно от извършители на кражби и грабежи, като над 70% са рецидивисти.

Тази статистика показва следната картина - в голямата си част криминалната престъпност е провокирана от бедността, остава неразкрита, но дори и извършителите да бъдат хванати, те не могат да бъдат превъзпитани.

Неефективността на система за изпълненията на наказанията, за която тази година са отишли 144 млн. лв. от бюджета, също е част от проблема.

Не само в България между другото. Миналата седмица френският президент Еманюел Макрон прекара няколко часа във френски затвор, за да обяви мащабна реформа на системата с основен акцент социалната работа със затворниците. Тогава коментарите бяха, че това е първият френски президент, който повдига този въпрос поради простата причина, че темата е изключително непопулярна.

Нещо, което българските политици много добре знаят. Затова предпочитат да се замерят с безопасни проблеми - като битовата престъпност и неизбежната отбрана.


7 коментара
 • 1
  v_l avatar :-|
  v_l

  Почти не познавам човек, който да не са му влизали в къщата ... на мен лично 3 пъти и два опита осуетени от добри заключващи системи. Не съм уведомявал полиция по до болка познати на всички факти. Колкото и положителни статистики да изкарате, аз по-сигурен не се чувствам.

 • 2
  vespasian0303 avatar :-|
  vespasian0303

  Много се извинявам Капиталци, многократно съм коментирал и съм застъпвал ваши тези. Такава абсурдна статия може да се появи само във ваша медиа или друга гранраджийска. Не ми трябват никакви статистики, за да видя това, което се случва пред мен почти ежедневно. Като започнем от дребни кражби, улични пиянски побои и стигнем до нагло нахлуване в частна собственост. Много съм разочарован от вас.

 • 3
  zkp55555996 avatar :-|
  zkp55555996

  Тотални манипулации. Ясно се вижда, че престъпността скача в пъти след 89-та благодарение на липсващата държава с идването на "демокрацията". Скапани соросоиди, сега ще ни убеждават че всъщност немало много престъпност, а така ни се било струвало заради медиите. Идете по селата и питайте дали нема и как е било преди 89-та, то бива нагли жълтопаветници, ама такова чудо па не е било ...

 • 4
  jamaisvu avatar :-P
  jamaisvu

  Всъщност,по официална статистика сигурно е така. Но е близко до акъла,че една трета от битовите кражби не се отчитат-хората знаят много добре колко бързо и ефективно ще реагира полицията . Дори и да са уведомени, в повечето случаи пак няма преписка(или както се води) с цел намаляване на процента неразкрити. Капитал,това го знае всяко хлапе!

 • 5
  chitatelsz avatar :-|
  Читател

  Лелелелелелеле, какви глупости сте написали. Под 2% от населението страдало от битовата престъпност и тя, видите ли, намалявала с годините. Точно обратното е - от нея страдат 98% от населението в страната ни (говоря от личен опит, на моето семейство и роднините ни) и тя с годините се увеличава, предвид безпътицата и мизерията в страната (тя е и една от причините за трайната евакуация на милиони сънародници в чужбина, както и отливът на инвестиции; държавата не може да се справи с бездомните кучета, пък дори и стопанисвани такива, заради които вече няколко хора вече не са на този свят, та какво остава за престъпността). Това, че голяма част от престъпленията хората не ги регистрират в полицията, не означава, че явлението намалява, а че хората нямат доверие в институциите, в т.ч. и на полиция и на съд (апропо, в закона има определен праг като сума, под който дори не се води следствие и разследване, а дори и да се стигне до присъда, тя по-скоро би била глоба, пробация или условна; вижте почти всекидневните репортажи в "Здравей, България!" по "Нова телевизия" - "Дръжте крадеца!"). Бих ви препоръчал следващия път, когато пишете подобни нелепости, да направите една блиц анкета сред хората по улиците и сами да се уверите в реалната социология, а не стъкмистиката, която държавата (или определени грантово мотивирани НПО-та) подава.

 • 6
  peni1948 avatar :-|
  Peni Radulov

  Сериозна тема за коментари!?Сит на гладен не вярва,или неограбен на ограбен не вярва!?Какъв е крадеца,измамника,педофила и др?!Това са паразити на обществото.Краде за да преживява т.е.аз трябва да работя и да мизерствам за да храня и него,защото не му се работи!?Престъпниците имат пари,защото плащат на правосъдието за да бъдат оправдани.Преди се крадяха електромери и ел.часовници,
  новите енергодружества монтират свои електромери така спряха кражбите.Кражбата на автомобили за резервни части също ще спре,когато морги и сервизи показват документи за покупко-прадажба на разглобените автомобили.Защото крадците не забогатяват,но потерпевште трябва отново да спестяват за автомобил.Затова се купуват стари коли.Затова народа кара стари коли,защото и да я откраднат по лесно ще си купи" нова" стара.Ако се разреши закупуването на оръжие от собственици на имот,за охрана ще намалеят кражбите до минимум и се спрат помощите паразитите ще почнат да работят,защото гладно не се стои!?А не може да се краде,защото се стреля на месо!?!?

 • 7
  cud56308911 avatar :-|
  cud56308911

  Поръчкова статия. Сигурно дори не са ви платили много. Премахнете минималния праг за стойността на кражбите и ще се види друга картинка. Но щом твърдите, че има намаляване на престъпността, нека половината от софийските полицаи да се назначат в провинцията - към малките градове и по селата.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход