Бързо и без дебат камара отменя международните стандарти за оценителите
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Бързо и без дебат камара отменя международните стандарти за оценителите

От използваните стандарти зависи дали оценките на активите в България ще бъдат достатъчно легитимни за международните инвеститори с интерес към страната

Бързо и без дебат камара отменя международните стандарти за оценителите

Този уикенд в Шумен ще бъдат приети нови български стандарти, които не са обсъдени с гилдията и институциите

Мария Иванова
11321 прочитания

От използваните стандарти зависи дали оценките на активите в България ще бъдат достатъчно легитимни за международните инвеститори с интерес към страната

© Цветелина Белутова


Този уикенд в Шумен камарата на оценителите, на която държавата е поверила лицензирането и правилата за преценката колко струва всеки актив в България, ще забрани използването на Международните стандарти за оценяване (МСО) и без дебат ще приеме спорни български. Замяната се прави, без публично да са показани предлаганите методи и с недоказан мотив. Срещу предложението е другата организация в сектора, която обединява компании оценители, много от които международни, но не регулира сектора. Причината за недоволството: новите правила ще създадат несигурност за инвеститорите.

Какво се предлага

Камарата на независимите оценители в България (КНОБ) е изготвила нови задължителни за бранша Български стандарти за оценяване (БСО). С тях ще бъде забранено на оценителите в страната да прилагат каквито и да е други стандарти при изготвянето на оценки на всякакви активи – бизнеси, нематериални активи, оборудване и съоръжения, финансови инструменти или дори произведения на изкуството. Част от предвидените нови правила обаче противоречат на признатите и прилагани от години в България международни стандарти.

Това става ясно от изпратено вчера писмо до институциите (парламент, министерства, БНБ, КФН, КЗК, Асоциация на банките и т.н.) от Камарата на професионалните оценители (КПО), с което "Капитал" разполага. В него се посочва, че приемането на новите правила ще създаде "правен абсурд и хаос по отношение на стандарти за оценяване, неблагоприятен икономически отзвук и нарушение на международни добри практики в сектора". Отменянето би увредило инвестиционния климат в страната, изтъкват от КПО, като посочват, че членуващите в камарата дружества възнамеряват да продължат да прилагат международните стандарти в практиката си. От писмото става ясно още, че приемането на новите местни стандарти е предвидено да се случи на извънредно заседание на КНОБ, насрочено за уикенда в Шумен.

Липса на прозрачност

Според действащото законодателство националната Камарата на независимите оценители в България регулира дейността на оценителите в страната, като организира изпити за придобиване на правоспособност, поддържа регистър на сертифицираните оценители, контролира дейността им и утвърждава стандартите за оценяване. През 2012 г. Камарата реши да приеме МСО, като приложими стандарти в страната, което стана факт с решение от 2014 г. Така в момента оценителите използват утвърдените в западния свят правила, което позволява на инвеститорите да сравняват различните оценки в различните държави.

"Дерогирането на МСО ще ни отдели от международната оценителска общност и ще има сериозно негативно въздействие върху инвестиционния климат в страната, като постави инвеститорите в състояние на непрозрачност и невъзможност да имат единен поглед по отношения стойността на активите в България и извън страната", посочват в писмото си от КПО.

Според устава на КНОБ в нея могат да членуват само физически лица, като към момента броят им е малко над 600. Общият брой на регистрираните индивидуални независими оценители в страната е 3770. Отделно от това в регистъра са вписани и 208 дружества на независими оценители. Някои от най-големите от тях са обединени в частната Камара на професионалните оценители.

В писмото си от КПО изтъкват, че към момента под 15% от имащите право да упражняват оценителска професия членуват в КНОБ, а за присъствие на събранието през уикенда са упълномощени едва 10% от членовете на националната организация, т.е. малко над 60 души, които ще могат да гласуват за приемането на новите правила, които обаче ще са задължителни за целия сектор. Особено притеснителна според професионалните оценители е и непрозрачната и императивно наложена процедура около предлагането на новите правила – проектът за тях е бил публикуван само в частта на интернет страницата на КНОБ, която е достъпна само за членовете на националната камара. При това публикуването на документа от 100 страници е направено едва десет дни преди самото събрание, на което се предвижда да бъдат приети новите стандарти, като по предложенията не е провеждана дискусия с експерти и заинтересовани страни – оценители, държавни органи, представители на съдебната власт, ползватели на оценки и т.н. Липсва и информация кое налага приемането на нови правила за работата на сектора.

"С развитието на професионализма в България следва да има български стандарти, които да са хармонизирани с европейските такива", обясни за "Капитал" председателят на управителния съвет на КНОБ Светла Дерменджиева. По думите й приемането на нови, български, стандарти се налага от това, че международните такива не отразяват изцяло работата на експертите в сектора. Според действащото българско законодателство независимите оценители могат да бъдат сертифицирани за девет различни категории активи за оценяване – в т.ч. машини и съоръжения, финансови активи и финансови институции, земеделски земи и т.н., докато международните стандарти покриват само оценките на недвижими имоти, казва Дерменджиева.

Кодекс на мълчанието

Като друг тревожен факт от КПО посочват, че на извънредното събрание на КНОБ през уикенда се предвижда приемането и на нов Кодекс за професионална етика в сектора, който ще е обвързващ за всички регистрирани оценители и фирми на оценители, в който са предвидени дисциплинарни наказания за представителите на бранша, които изразяват и защитават мнение, различно от това на националната камара. Тоест, ако застанеш с името си и критикуваш новите стандарти, може да загубиш професията си.

Камарата: трябва да имаме български стандарти

Председателят на КПО Светла Дерменджиева защити предложението: "С развитието на професионализма в България следва да има български стандарти, които да са хармонизирани с европейските такива. Разликата между международните стандарти и европейските и евентуално българските такива е, че в българските са разгледани реалните правоспособности в България – международните стандарти разглеждат само оценките на недвижими имоти." И допълва, че в чл. 6 от Закона за независимите оценители са разписани девет различни правоспособности, които могат да имат независимите оценители в България – в т.ч. машини и съоръжения, финансови активи и финансови институции, земеделски земи и т.н.

Този уикенд в Шумен камарата на оценителите, на която държавата е поверила лицензирането и правилата за преценката колко струва всеки актив в България, ще забрани използването на Международните стандарти за оценяване (МСО) и без дебат ще приеме спорни български. Замяната се прави, без публично да са показани предлаганите методи и с недоказан мотив. Срещу предложението е другата организация в сектора, която обединява компании оценители, много от които международни, но не регулира сектора. Причината за недоволството: новите правила ще създадат несигурност за инвеститорите.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

3 коментара
 • Светослав Александров

  И защо не виждаме опровержение от прокуратурата? Това е много, много страшно действие, което ще окаже сериозен негативен ефект.

 • 2
  parol4o avatar :-|
  Parol4o

  Общото събрание на КНОБ решава какви стандарти да бъдат прилагани! А вие чел ли сте и имате ли представа за "качеството" на оценките писани от членове на КПО?? Надали...
  До коментар [#1] от "
  Светослав Александров
  ":

 • mari_arabadjieva

  А дали общото събрание на КНОБ ще вземе правилното решение, при условие, че лично председателя на УС на КНОБ твърди, че : "Разликата между международните стандарти и европейските и евентуално българските такива е, че в българските са разгледани реалните правоспособности в България – международните стандарти разглеждат само оценките на недвижими имоти." Щото, след като водача на тая организация е толкоз безсрамно некомпетентен, какви ли ще са останалите, дето са се оставили да ги води?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK