Инфлация, здравей
Цените в България обърнаха посоката и тръгнаха нагоре. Прогнозите са за леко ускорение на темпа през тази и следващата година, но сегашните нива са все още здравословни
Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"
Ако тази зима ви се струва, че сметките за отопление са скочили спрямо година или две по-рано, обяснението не е във февруарските студове. Причината е в цената на петрола на международните пазари. През 2017 г. стойността му нарастваше с темпове от над 20% на годишна база и хвърли почти целия свят в инфлационен смут. В България ефектът се усети през цените на горивата, природния газ, топлоенергията. Успоредно с тях нагоре тръгнаха и храните, а всичко това завърши в средна инфлация от 2.1% в края на годината. Скоростта остана същата и през първите два месеца на 2018 г.
Българският темп на увеличение на цените не е сред най-високите в съюза, а очакванията на анализаторите са ускорението през следващите две години да продължи да се движи около 2%. Подобен темп не изглежда като повод за притеснение - преди кризата цените растяха с 10-15% на годишна база (виж графиката). Въпреки това показателят е важен, защото България е отворена икономика, която по-лесно внася ценови шокове отвън и трудно им противодейства заради ограничените монетарни лостове. Въпросът е дали към външните причини за инфлация ще се прибавят и вътрешни, като основното притеснение е дали продължаващият ръст на заплатите ще се трансформира в по-висока инфлация вместо в по-бърз растеж на икономиката.
Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.
Абонирайте сеВъзползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент
2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата
* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.
Все още няма коментари
Нов коментар
За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.