Опитомяването на Марешки
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Опитомяването на Марешки

ГЕРБ заплаши Волен Сидеров, че може да бъде заменен от Марешки

Опитомяването на Марешки

Раздорите в "Обединените патриоти" върнаха надеждата на лидера на "Воля", че може да се докосне до властта

Велина Господинова
17046 прочитания

ГЕРБ заплаши Волен Сидеров, че може да бъде заменен от Марешки

© Юлия Лазарова


Партията на Веселин Марешки "Воля" се превърна в патерица на ГЕРБ.

Варненският бизнесмен няма какво да губи, защото след изборите подкрепата за партията спадна драстично.

"Партия АТАКА пита: Цветан Цветанов ли написа декларацията на Веселин Марешки?" Това прессъобщение само с едно въпросително изречение изпратиха до медиите от централата на формацията на Волен Сидеров в края на миналата седмица.

Реакцията на националистическата партия, част от коалицията "Обединени патриоти" и управляващото мнозинство, беше по повод намерението на лидера на "Воля" Веселин Марешки да предложи парламентът да гласува декларация, с която да "осъди" медийните изяви на Волен Сидеров, свързани с посещението на руския патриарх Кирил в България. Визитата му освен всичко друго доведе и до словесен сблъсък между двама от тримата "патриоти" - Валери Симеонов и Волен Сидеров.

Намесата на Марешки в него беше само поредният епизод от една тиха драма, която се разиграва във втората класа на властта - малките партии, които подкрепят или искат да подкрепят правителството. Когато преди година се сглобяваше форматът на управляващата коалиция, Веселин Марешки остана (неочаквано за него) извън нея. Постепенно обаче той изостави ролята на опозиция и започна да подкрепя някои действия на ГЕРБ в парламента. Сега обаче поведението на Волен Сидеров създава отново надежди, че той може да седне официално на по-мек стол до масата на властта. Новото е, че лидерът на "Атака" изглежда все повече като неблагонадежден партньор и Марешки се опитва да се представи като негов заместник.

За да се случи това обаче, варненският бизнесмен трябва да покаже, че вече е напълно опитомен от политическото статукво. Година и половина след популисткия му възход в политиката одобрението към партията му "Воля" почти е изчезнало, така че политически той няма какво да губи. Потенциалът на Марешки за удобен партньор на властта се допълва от сваления му депутатски имунитет, поне едно разследване на прокуратурата и глоба от КЗК - все гаранции, че ще бъде послушен.

Надеждата му, разбира се, не се е появила сама. Тя беше съвсем открито насърчена от ГЕРБ. В разгара на скандала между Борисов и "Обединените патриоти" около Истанбулската конвенция Волен Сидеров директно нападна коалиционния си партньор, че се опитва да разцепи националистите чрез задкулисна договорка със Симеонов депутатите от партията му НФСБ да подкрепят конвенцията. Атаката на Сидеров беше насочена персонално към председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. "Ако някой събори правителството, това ще бъде Цветанов. Той влияе на нашите коалиционни партньори, защото знам, че той много добре се разбира с Валери Симеонов, чуват се по няколко пъти по телефона на ден. Знам, че той се опитва да влияе, да разцепва и да прокарва тези неща, които не са приемливи за българското общество", заяви тогава Сидеров пред партийната телевизия на "Атака" - "Алфа". На тези обвинения от ГЕРБ отговориха със заплахата, че Сидеров може да бъде заменен с Марешки.

Плашилото на ГЕРБ

"Спокойно може да заменим подкрепата на депутатите от "Атака" с депутатите на Марешки. Погледнато математически, броят на депутатите на "Атака" е приблизително равен на тези на Веселин Марешки, които също подкрепят кабинета", каза народният представител от ГЕРБ Делян Добрев.

Заплахата към Сидеров от страна на ГЕРБ дойде, след като лидерът на "Атака" на два пъти демонстративно извади депутатите си от ключови гласувания в парламента. Едното беше ветото на президента Румен Радев върху Закона за посевния и посадъчен материал, за чиято промяна настояваха най-много от партията на Валери Симеонов НФСБ. Другото беше гласуването на оставката на Валери Жаблянов (БСП) от зампредседателското място на парламента по предложение на ГЕРБ. И докато гласовете на народните представители на Марешки не бяха решаващи за отстраняването на социалиста от поста, то без депутатите на "Воля" ветото на президента можеше да мине. От тази гледна точка искането за "осъждането на поведението на Сидеров" от лидера на "Воля" може да се възприеме и като услуга към ГЕРБ за оказване на натиск върху коалиционните партньори на Борисов. Пропорциите между трите партии в "Обединените патриоти" - ВМРО, НФСБ и "Атака", е съответно 11-8-8, което означава, че дванадесетте народни представители на "Воля" могат да компенсират депутатите на всяка от националистическите формации, ако някоя от тях не е съгласна с дадено управленско решение и реши да го бойкотира.

То освен това е и признание от страна на Марешки за пълния контрол, който ГЕРБ успя да наложи над депутатите на "Воля".

До незавидната си роля на патерица на партията на Борисов "Воля" стигна, след като за близо година от влизането си в парламента формацията на варненския бизнесмен преживя няколко трансформации. Непосредствено след парламентарните избори Марешки първо се надяваше да влезе в изпълнителната власт като официален коалиционен партньор на ГЕРБ, а след като това не стана, отиде в другата крайност - започна да се държи като опозиция на управляващите. Това обаче му донесе куп главоболия: свален депутатски имунитет, разследване на прокуратурата за рекет върху конкурентни на аптечния му бизнес аптеки, глоба от 500 000 лв. от КЗК за нелоялна конкуренция на фирмата му за търговия с лекарства "Фармнет".

Примирен с картела

Освен лоялен на ГЕРБ, когато на управляващата партия й липсват гласове в парламента, Марешки изглежда вече примирен и с "картела", както наричаше големите петролни фирми до неотдавна. Лидерът на "Воля" беше в явна война с генералния директор на "Лукойл България" Валентин Златев, а борбата му срещу "картела" беше един от основните моменти в предизборната му кампания за президентските и парламентарните избори. В средата на ноември Златев дори беше викан на разпит в прокуратурата по сигнал на Марешки заради думите му, че върху варненския бизнесмен "има разпънат политически чадър". А при посещението на председателя на Европейския парламент Антонио Таяни през ноември миналата година Марешки се похвали, че е поставил пред него проблема с картела при горивата.

Миналата седмица обаче "Воля" се нареди чинно в дългата редичка от представители на всички парламентарни партии - управляващи и опозиция, които станаха вносители на законопроекта за административното регулиране на икономически дейности, свързани с нефт и продукти с нефтен произход, зад който стои оглавяваната от Валентин Златев "Българска петролна и газова асоциация". Законопроектът въвежда нови регулации за пазара на горива, с които ограничава малките собственици на бензиностанции, както и навлизането на нови играчи в сектора.

Пред "Капитал" Марешки посочи като аргумент за подкрепата необходимостта от мерки срещу "безобразията в сектора", въпреки че го определи като "спорен", и уточни, че в него има "неща, които няма как да бъдат приети" при гласуването му в пленарната зала. Включването на "Воля" в законодателната инициатива на газовата асоциация и мълчанието на Марешки по спорните предложения в законопроекта може да има две възможни обяснения.

Едното е, че текстовете няма да засегнат пряко бизнеса му с горива и евентуалното отпадане на малките собственици на бензиностанции дори може да е и в негова полза. Другото обаче е, че примирението му може да е с цел да си гарантира спокойствие. Обвиненията на прокуратурата към Марешки и още двама от депутатите му за рекет бяха внесени в съда в средата на юли миналата година, но по делото все още няма развитие. До този момент няма развитие и по делото от 2015 г. за изнудване на наемател на пицария във Варна, по което Марешки е обвиняем и за нанасяне на лека телесна повреда на лидера на партия "Възраждане" Костадин Костадинов. Неотдавна от ръководството на формацията му "Воля" казаха, че прокуратурата е поискала да се направи психологическа експертиза на свидетелите по делото, което според тях е знак, че изходът от процеса може да е в полза на Марешки.

Без полезен ход

Тази политика на снишаване и на подкрепа за управляващите може да помогне на варненския бизнесмен в краткосрочен план, но едва ли ще реши проблемите на партията му. От доста време насам социолозите отчитат спад в подкрепата за "Воля" и прогнозират, че при парламентарни избори тя няма да прескочи 4-процентовата бариера за влизане в парламента. В лутането си между това да е лоялен на ГЕРБ и да демонстрира някаква опозиционност за пред избирателите си "Воля" стига и до куриози. При гласуването на председател на новата Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) в парламента миналата седмица депутатите на Марешки подкрепиха в пленарната зала и двамата кандидати за поста - номинирания от ГЕРБ и "Обединените патриоти" Пламен Георгиев и предложения от БСП Николай Николов.

Израз на отчаяния опит на Марешки да задържи избирателите си е и заиграването с "патриотичната тема". В началото на март партията на варненския бизнесмен стана партньор на "Движението за Европа на нациите и свободите", в което членуват редица националистически формации от различни европейски държави, между които Алтернатива за Германия и Националният фронт на Марин льо Пен. Едва ли обаче това ще му помогне да привлече част от електората на "Обединените патриоти". Така че пред Марешки, изглежда, няма други полезни ходове освен този до последно да крепи мнозинството на ГЕРБ в парламента. Една година след влизането му в парламента като антисистемен играч системата го победи. Днес Марешки изглежда опитомен, а властта може да си отдъхне - изблиците на Сидеров вече няма да създават толкова много тревоги, защото може да бъде заменен.

Партията на Веселин Марешки "Воля" се превърна в патерица на ГЕРБ.

Варненският бизнесмен няма какво да губи, защото след изборите подкрепата за партията спадна драстично.

"Партия АТАКА пита: Цветан Цветанов ли написа декларацията на Веселин Марешки?" Това прессъобщение само с едно въпросително изречение изпратиха до медиите от централата на формацията на Волен Сидеров в края на миналата седмица.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK