Прокуратурата разследва седем болници за безстопанственост

Сред тях е и "Пирогов", а причината е, че са имали договори с частни заведения

След разследванията възможността частни структури да работят под наем в държавни болници намаляват.
След разследванията възможността частни структури да работят под наем в държавни болници намаляват.    ©  Юлия Лазарова
След разследванията възможността частни структури да работят под наем в държавни болници намаляват.
След разследванията възможността частни структури да работят под наем в държавни болници намаляват.    ©  Юлия Лазарова

Частната кардиологична болница "Медика кор" сключва договор с университетското медицинско заведение в Русе и с многопрофилната болница във Враца да ползва под наем помещенията им и да изгради там кардиологични клиники. Такива отделения до преди осем години не е имало на територията и на двата града. С днешна дата обаче, отделението във Враца е затворено, а това в Русе – изнесено в друг медицински център. Причината - държавата смята, че частната структура източва парите на държавната.

В петък прокуратурата обяви, че започва разследване за безстопанственост срещу директорите на седем клиники, сред които и "Пирогов". Подозренията са, че става въпрос за т .нар. схема на "болница в болница", които са в ущърб на държавната структура. Разследват се директорите на клиниките в Попово, Бургас, Благоевград, Русе, Велико Търново, Кърджали, Ловеч и "Пирогов". Директорът на районната здравна каса в Ловеч пък е в ареста заради това, че е сключил договор с частна болница на територията на държавна.

Обикновено такива разследвания се използват като повод за смяна на мениджъри на болници, чийто принципал е здравното министерство. Ресорният министър Кирил Ананиев обяви, че засега директорите няма да бъдат сменени.

Какво представляват договорите

В края на миналата седмица завесата на сътрудничеството повдигна д-р Кирил Панайотов, собственик на кардиологичната верига "Медика кор", цитиран от местните медии. Преди осем години той сключва договор с врачанската държавна болница с идеа да разкрие в неизползваните й помещения клиника по инвазивна кардиология. Дотогава в района няма такава клиника, затова в случай на инфаркт жителите на областта пътуват до София или Плевен. Частната структура оборудва помещенията и обучава лекарите в държавната болница да работят инвазивна кардиология, като според договора те трябва си поделят получените от здравната каса средства, а кардиологията да ползва част от лекарите на болницата и лабораторията. От март 2016 г., обаче, затруднената държавна болница престава да плаща на частната. Натрупаният дълг е за 1.6 млн. лв.

По подобен начин се развиват отношенията и с останалите частни клиники на територията на държавни болници. Държавната структура няма средства, за да развива определено терапевтично или хирургично отделение и сключва договор с частна, като си поделят средствата. В същото време на много места отделенията на болницата са празни, а строежът на нова частна клиника изисква много средства, които няма как да се изплатят в малко населено място и така частната структура сключва договор за наем и се разполага в държавната.

Една от първите стъпки на здравния министър Кирил Ананиев беше заедно с МВР и прокуратурата да преразгледа тези договори и да установи дали чрез тях не се източва държавната структура. В резултат директорите на осем болници в момента са разследвани. Доколко сключените договори са изгодни и за двете страни, обвинението тепърва ще установява.

Директорите няма да бъдат сменени

"На този етап не обмислям смяна на директори на болниците, обвинени в безстопанственост, тъй като не се е доказала вина. Това е работата на прокуратурата, когато има такива сигнали, тя е длъжна да действа. Когато докаже съответни резултати, ще се вземат и съответните съдебни решения", отбеляза Кирил Ананиев в парламента. Той допълни, че в момента няма болница, която да е в състояние на фалит и министерството е подготвило оздравителни планове, които се изпълняват.

През следващата седмица ведомството ще наложи оздравителен план и план за преструктуриране на спешната болница "Пирогов". Той отбеляза, че от това има нужда, тъй като болницата разполага с по четири хирургични и ортопедични отделения, което означава "ненужни структури, началници, управленски персонал".

"Те трябва да се оптимизират. Това означава по-малко административни разходи и повече разходи за лечение на хората", отбеляза Ананиев, цитиран от Бгнес.