Проблемите между ЕС и Ердоган преди Варна: Кипър, Гърция и 3 млрд. евро

Тази седмица 27-те трябва да одобрят форума, а домакинът Бойко Борисов ще трябва да повдигне трудните въпроси за задържаните български граждани и ситуацията в Турция

Последната среща между Ердоган (вляво) и Доналд Туск беше през май миналата година. Дали ще има нова такава във Варна другата седмица, предстои да се реши в Брюксел
Последната среща между Ердоган (вляво) и Доналд Туск беше през май миналата година. Дали ще има нова такава във Варна другата седмица, предстои да се реши в Брюксел    ©  Reuters
Последната среща между Ердоган (вляво) и Доналд Туск беше през май миналата година. Дали ще има нова такава във Варна другата седмица, предстои да се реши в Брюксел
Последната среща между Ердоган (вляво) и Доналд Туск беше през май миналата година. Дали ще има нова такава във Варна другата седмица, предстои да се реши в Брюксел    ©  Reuters

Дано времето във Варна другата седмица да е приятно, защото срещата между турския президент Реджеп Тайип Ердоган и представителите на ЕС, домакинствана от Бойко Борисов, обещава да не е, ако изобщо се случи.

Вчера Ердоган заяви пред домашна публика, че ще тропне по масата във Варна и ще поиска 3 млрд. евро, обещани по споразумението от 2016 г. "Ще им сложим всички снимки на бежански лагери и ще им кажем "ако ще давате помощ, давайте. Ако не, бъдете честни", каза турският президент в Анкара.

Днес обаче ЕК отговори, че не е наясно какво точно иска Турция. "Средствата не са за Турция, а за подпомагането на бежанците. Всички обещани 3 млрд. са вече договорени, а 1.3 млрд са вече отпуснати. Това показва, че обещанията на ЕС са изпълнени", обясни говорител на комисията в отговор на въпрос на "Капитал". "Турция би трябвало да знае това, тъй като е в комитета, който надзирава средствата. Наскоро ЕК взе решение за отпускане и на следващия транш от 3 млрд евро при същите условия", уточни говорителят.

Ръководителите на 27-те от ЕС днес и вдругиден обсъждат в Брюксел участието във варненската среща на председателя на Европейския съвет Доналд Туск и председателя на еврокомисията Жан-Клод Юнкер. Едва след като съветът излезе с решение, тогава ще има потвърждение за провеждането на форума, за който Борисов лобираше.

Проблеми с Гърция, проблеми с Кипър

Решението ще зависи и от искането на Кипър на срещата задължително да се постави въпросът за турските действия в морската икономическа зона на острова. Миналия месец турската армия попречи на италианска платформа да започне проучвания за петрол и газ под предлог, че прави военни учения в точно тази част от зоната. Анкара твърди, че планираните проучвания ще нарушат правата на жителите на Северен Кипър - самопровъзгласената република, призната само от Турция. Сега Кипър иска гаранции, че на срещата ще се постави този въпрос, като в противен случай държи тя да не се провежда.

Гърция пък е поставила въпроса за задържаните двама нейни войници, които в Турция са обвинени в незаконно пресичане на границата и шпионаж, каза министърът на външните работи Екатерина Захариева, която днес председателстваше заседание на министрите на външните работи на страните от ЕС.

Според Атина двамата войници са се загубили заради лошото време, нещо, което се случвало често на границата на двете страни. В Турция обаче те са били осъдени по бърза процедура от военен трибунал, като се предполага, че целта на Анкара е да ги търгува срещу осемте турски военнослужещи, които поискаха политическо убежище в Гърция след опита за преврат в Турция през 2016 г. Гръцкото министерство на външните работи официално каза, че страната няма да се съгласи на такъв вариант.

Няколко неудобни въпроса за Борисов

"Готови сме да сътрудничим с Турция и ще преценим на форума през март дали има подходящи условия за среща във Варна", обяви миналия месец Доналд Туск. В официалното съобщение на съвета се казва, че "работната вечеря ще бъде възможност да се повдигнат въпроси от взаимен интерес, както и скорошните развития в Турция в областта на върховенството на правото и основните свободи".

Точно това обаче е една от темите табу за българските власти. Основният страх на Бойко Борисов е, че ако чуе "не" за парите, Анкара ще пусне отново вълни от мигранти на Запад, като ще дестабилизира държавите по пътя - а Гърция и България ще са първите. Наскоро Ердонган отново напомни, че "бежанците няма да останат вечно в Турция". София официално се пази и да повдига въпроса за ситуацията в съседната държава дори когато там има задържани български граждани.

Трима българи бяха задържани в края на миналата година в Одрин под предлог, че са трафикирали през граница гюленисти. По време на срещата си с Ердоган през януари Борисов не повдигна този въпрос изобщо. На отговор на въпрос на "Капитал" тогава външно министерство уточни, че е имало срещи със сънародниците в затвора и те са в добро здравословно състояние, а първото заседание по делото е на 16 февруари. Източници от МВнР твърдят, че местните власти в Одрин оказват пречки при свижданията на българския консул със задържаните. Има и огромно количество доказателства, че в последната година в затворите в Турция се прилагат силови методи и изтезания, за да се извлича признание за вина.

Най-голямата съдийска организация у нас – Съюзът на съдиите в България (ССБ), разпространи писмо до премиера Бойко Борисов във връзка с предстоящата среща. В писмото, подписано от председателя на ССБ Атанас Атанасов, се призовава българският министър-председател да се "застъпи пред турския президент за спазването на правото на живот, за забраната за изтезание и нечовешко или унизително отношение, за правото на свобода и справедлив съдебен процес по отношение на всички турски граждани, спрямо които е започнало наказателно преследване по повод на опита за преврат в Турция и в частност на нашите колеги съдии и прокурори". Над 3000 турски съдии и прокурори са арестувани малко след преврата и вече година и половина са задържани и изтезавани, се сочи в писмото.

"Много се надяваме, че Вие осъзнавате колко е важно за един български държавник да покаже национално достойнство, самочувствие, смелост и принципност при отстояването на основни демократични принципи при срещите му с представителите на чужди държави", се казва в писмото на ССБ до премиера.

През октомври 2016 г. четирите европейски асоциации на съдиите - Асоциацията на европейските административни съдии (AEAJ), Европейската асоциация на съдиите (EAJ), Съдиите за съдии и Европейските магистрати за демокрация и свобода (MEDEL) - създадоха обща Платформа за независима съдебна система в Турция. Платформата организира събиране на помощи за семействата, правна защита и изпраща наблюдатели на процесите, които са започнали срещу магистратите.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


18 коментара
 • 1
  schopenberg avatar :-|
  Schopenberg

  Независим Кюрдистан ще помогне на Турция да е най-демократичната и просперираща страна в Азия. Колкото да трите особени територии Одринска Тракия, Кьонигсберг и Гибралтар, могат да бъдат интегрирани към ЕС по един усъвършенстван косовски модел.

 • 2
  subaru avatar :-|
  subaru

  Добре е в културната програма на Ердоган на БЪЛГАРСКА ЗЕМЯ, да бъде включено посещение на Перперикон/съвсем близо до Кърджали/. За да разбере, че българите са наследници на траките и живеят по тези земи векове, преди османците да нахлуят в Европа. Тогава отявления неоосманист, може би ще направи корекции в "духовните си граници".

 • 3
  fyb1439887506471923 avatar :-|

  А защо не повдигнат въпроса и за военната инвазия на Турция в Сирия? Може и да не му се вярва на Ердови, Ердовас, но Сирия е все още суверенна държава и навлизането на турските воиски с главорезите си башибозуци на сирийска територия е нарушение на международни спогодби.
  Също така не разбирам ЕС. Нали сме демократи и държим на демократични ценности, защо не се налагат санкции на Турция за зверствата и издевателствата срещу собствените си граждани по модел на тези срещу Русия? Деарбекир изглежда по зле от сирийските градове. Там биват изтребвани повече хора за ден отколкото в Сирия.

 • 4
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Срещи на такова ниво се правят, за да подпишат лидерите пред твкамерите едни документи и да се ръкуват усмихнати. Спжоразуменията предварително са подготвени, съгласувани, прегледани до последната точка от екипите.
  Такова нещо за т.н. Варненска среща няма. Евробюрократите дори тепърва ще решават дали да ходят. Ако все пак този спектакъл се състои, от него полза ще има само г-н Борисов, който ще сложи нови кадри в снимкотеката си.

  Ердоган е в много силна позиция, защото ЕС реално не изпълни договореността си от 2016 г. за два транша от по 3 млрд. Е за Турция в замяна на задържането на мигрантите там. Усукванията на говорителя на комисията в статията просто потвърждават факта, че когато мигрантската вълна а-ха да залее ЕС, еврочиновниците обещаваха на кило: пари, безвизов режим за турците, само и само арабите, кюрдите, афганците да си останат в Турция. Когато нещата се разминаха, очаквано, обещанията се забравиха. И за да излязат в бяло от гюбрето, обвиниха Ердоган в нарушаване на човешки права. И не че не ги нарушава, ама когато мигрантите тичаха през границите и цял свят гледаше по телевизорите това цунами, на евролидерите не им беше до правата на турците. Чак когато опря да свършат своята част от сделката, си намериха оправдание.

  Добър или лош - без значение - Ердоган е силен национален лидер, който доказано може твърдо да отстоява националния интерес за разлика от евробюрократите Юнкер и Туск, които се изживяват като съдомоуправители на етажна собственост и харчат чужди пари за решаването на чужди въпроси. Турция откровено поставя въпроса за разделяне на икономическата зона на Кипър на две - на Република Кипър и на Севернокипърската турска република. Призната или не тя реално съществува 40 г. Още по-интересното е, че в прилежащата й икономическа морска зона попада част от голямото нефто-газово находище Левиатан. Сходен е и въпросът с икономическата зона на някои от егейските гръцки острови, които се виждат с невъоръжено око от турския бряг. Затова в Турция уж инцидентно преди месец-два се повдигна въпроса за преразглеждане на Лозанския договор от 1922 г. Темата се повтори от управляващата ПСР на митинг, а преди седмица Партията на националистическото действие се обяви за превземане на близките гръцки острови. Онзи ден Меджлисът промени Конституцията и отпадна забраната за предизборни коалиции. Т.е. на парламентарните и президентските избори догодина ПСР и ПНД могат да се коалират на основата на втвърдения тон към ЕС.

  Освен блокирането на Варна, друг ефект от тая среща няма как да се очаква. А, и новите рамки за снимкотеката, де... • 5
  vaticana avatar :-|
  vaticana

  На 26-ти се почите паметта на избитите от турците през 1912 г. тракийски българи. С какъв акъл Боко вика Ердоган в БГ точно на тази дата? Да не би да го притиска Турция да изплати компенсациите, дето дължи? Дума няма да обели...

 • 6
  ngk41556743 avatar :-|
  ngk41556743

  Къде са санкциите срещу Турция за окупиране на територии от съседна страна, убийствата на цивилно население и етническото прочистване? Ами за нарушаване на човешките права след смазването на преврата? Кога ще изхвърлят Турция и от демократичния блок НАТО? Вместо това, ще ѝ плащат милиарди евро за да си изпълнява задълженията по охрана на границите. Защо тия пари не се вложат във възстановяването на Сирия и връщането на мигрантите по родните им места? Що за лицемерни двойни стандарти показва Западът? Къде са им сега демократичните лозунги и действия? Къде са и грантаджиите да квичат и да пускат по 200 статии на ден? Защо ББ предава гюленисти на Ердоган като ги обрича на изтезания и затвор? Гърция защо не ги предава?

 • 7
  ngk41556743 avatar :-|
  ngk41556743

  До коментар [#2] от "subaru":

  Какви траки бе Йоло, откъде ги раждат тия небивалици болните ви мозъци и как решавате да ги изцвъкате в най-неудачния момент? Османците идват по тия места след българи и славяни, та каква връзка има дали си трак или не с претенциите на Ердоган?

  Траки не съществуват когато идваме, има славяни и римски граждани - гръкоезични и латиноезични, които са потомци на поне 30 различни народа от всички краища на Римската империя.

 • 8
  vaskoangelov avatar :-|
  vaskoangelov

  Gib money nao!

 • 9
  krsn avatar :-|
  kraa

  Мегакомплексарщината с траките. Иска им се пак българин да е измислил вселената, но нормално с това дълбоко разбито самочувствие.

 • 10
  ngk41556743 avatar :-|
  ngk41556743

  До коментар [#9] от "kraa":

  Просто са си внушили, че траките са коренно население на Балканите от 100 хил. години и са некаква велика цивилизация. Те просто са един от клоновете на индоевропейците, близки до балто-славяните, и се заселват по тия земи през втората вълна индоевропейски преселения 1500 г. преди славяните, като се смесват с индоевропейците от първата вълна, неолитните земеделци от Близкия изток и остатъците от кроманьонци. Толкова са велики, че дори не са имали писменост, а повечето им съкровища и стенописи са дело на чужди майстори.
  Другата мода е да се родеят с памиро-иранците, без никакви доказателства за иранска връзка на старите българи.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход