Държавата преследва вяло моторните шейни и ATV-та в природните паркове

В Рила са издадени четири глоби, а в Пирин санкционират единствено скиори извън пистите

Администрациите на двата най-големи национални парка - Пирин и Рила на практика не преследват хората, които управляват АТВ (през лятото) и моторни шейни (през зимата), въпреки, че извършването на тези две дейности е изрично забранена в защитените територии.

Това става ясно от отговор на администрациите на два парка на запитване по Закона за достъп до обществена информация, изпратено от "Капитал".

Всяка зима любители на зимния туризъм, алпинизъм и ски преходи споделят видеа и снимки от високите части на двете планини, на които се виждат моторни шейни.

От НП Рила са отговорили, че от 2013 до 2017 г. са съставили общо седем акта за управление на моторни шейни, но са издадени четири наказателни постановления. От съдебни решения, с които "Капитал" се запозна става ясно, че в по-голямата част от случаите наказателните постановления се отменят от съда, като единствената потвърдена глоба е срещу съпругата на хижар. В случая се приема, че разрешение за ползване (с цел зареждане на хижата) имал съпруга, а не жената, която е управлявала шейната.

За същия период няма глобени хора, за това, че са управлявали ATV в парка.

И ако в Рила все пак има някакви санкции, то в Пирин парковата охрана очевидно не вижда проблем с тази практика. От 2013 до 2017 г. няма санкциониран нито един водач на моторна шейна и АТВ. Преди няколко седмици във facebook беше публикувано видео от района хижа Безбог на което се виждаха половин дузина шейни. Преди седем години шейна падна по един от стръмните склонове под връх Вихрен.

В същото време от НП Пирин отчитат, че за периода са издали общо шест акта (и четири наказателни постановления) срещу скиори и сноубордисти, каращи извън писта. И ако фрирайдът носи риск единствено за практикуващите го, то проблемът с управлението на шейните в защитената местност е свързан както със замърсяването, но също така и с шума им който плаши защитените животни.

Статутът на моторните шейни не e уреден в законодателството и те не подлежат на регистрация. За управлението им не се изисква правоспособност.

Етикети

шейна Пирин Рила
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


3 коментара
 • 1
  pixtura avatar :-|
  oIo

  Проблемът с шейните е много сериозен. Този февруари бях на в. Безбог и станах свидетел как 6 шейни влизат в парка. Обадих се на 112 - служителите на спешния тел. бяха озадачени и не знаеха какво да правят и при настояването ми, че това е нарушение и трябва да потърсят паркова охрана останах с впечатление, че няма да направят нищо по въпроса. Споменатият случай под в. Вихрен - тогава една от шейните се разваля и апапите й правят ремонт! на мястото. Представете си какво би станало с девствените езера в случай на изтичане на смазочни материали или гориво... От паркова охрана са с вързани ръце - шейните не подлежат на регистрация, нямат номера и реално не може да се докаже кой е собственика им. Въпросът с шейните е на път да стане и политически покрай инцидентът с министъра на транспорта, при който загина сина му.

 • 2
  zarzawat avatar :-|
  zarzawat

  Край долна станция на лифта на Рилски езера има импровизиран паркинг на моторни шейни, които постоянно седят там. Често се качват директно по пистата, понякога по няколко шейни наведнъж, и съм бил на косъм да се сблъскам с една шейна.
  На самите езера, при харамията и към зелени рид, чак до х.Иван Вазов - следите им са навсякъде. Шефът на парка също не си поплюва - винаги се качва със шейната, дори когато лифтът работи.
  И в Пирин е подобна ситуацията, на парковата охрана не им пука. Затова пък са ми писали предупреждение че карам извънпистово ("подпиши тук, ако пак те видим ще ти напишем акт"), а на приятели са им писали актове.

 • 3
  aussie avatar :-|
  aussie

  Защо карането на ски извън писта е престъпление? Да не е заградено с ограда случайно това пространство? По същата логика трябва да ме глобят ако плувам в морето извън охраняемия плаж. Има логика да глобят сноубордист или скиор ако не си е направил застраховка за планината този ден. Виж за шейноте го разбирам.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход