Вечерни новини: Никола Саркози задържан за разпит, а БДЖ под нови подозрения

И още: За пръв път автономна кола уби пешеходец; Фед ще обяви първото си повишение на лихвите за годината; Актрисата Синтия Никсън от "Сексът и градът" се кандидатира на губернатор на Ню Йорк

Никола Саркози и покойният вече либийски лидер Муамар Кадафи по време на церемонията по подписването на търговски договори за 10 млрд.евро между двете страни през 2007 г. в Елисейския дворец.
Никола Саркози и покойният вече либийски лидер Муамар Кадафи по време на церемонията по подписването на търговски договори за 10 млрд.евро между двете страни през 2007 г. в Елисейския дворец.    ©  Reuters
Никола Саркози и покойният вече либийски лидер Муамар Кадафи по време на церемонията по подписването на търговски договори за 10 млрд.евро между двете страни през 2007 г. в Елисейския дворец.
Никола Саркози и покойният вече либийски лидер Муамар Кадафи по време на церемонията по подписването на търговски договори за 10 млрд.евро между двете страни през 2007 г. в Елисейския дворец.    ©  Reuters

Денят бе интересен извън България и доста спокоен тук. Голямата политическа новина дойде от Франция, където бившият френски президент Никола Саркози бе задържан за разпит по разследването за незаконно финансиране от Либия на предизборната му кампания от 2007 г.

Технологиите пък продължават да са областта, която най-бързо променя бъдещето ни - понякога за лошо. Инцидент с тестов самоуправляващ се автомобил на компанията Uber в САЩ постави под риск бъдещето на цяла нова индустрия за стотици милиарди, или поне бързото й налагане и превръщане в реалност.

Продължават и проблемите за Facebook след скандала с Cambridge Analytica, като компанията търпи значителни загуби на борсата.

В България основното притеснение дойде от новината за плановете на руския гигант "Газпром" да намали наполовина капацитета на тръбата "Турски поток". Това събуди въпроси за бъдещето на газовия хъб "Балкан", който премиерът Бойко Борисов така силно желае да реализира. Според специалисти обаче има достатъчно източници на газ, които могат да вдъхнат живот на проекта, дори и без "Турски поток". На практика проблеми за "Балкан" има, но те са от изискването на Брюксел газът не само да идва от различни източници, но и да бъде търгуван тук, а не просто да преминава транзитно през страната. За това няма много възможности, тъй като България всъщност ще продължава сериозно да изостава от околните страни както по разнообразие на източниците на газ, така и по обем на собствения си пазар.

НАЙ-ВАЖНОТО

Събитията, които променят България и света

Никола Саркози бе задържан във връзка с финансиране на президентската му кампания от 2007 г.

Бившият френски президент Никола Саркози е бил задържан и разпитан тази сутрин от полицията. Разпитът е свързан с разследването за предполагаемо незаконно финансиране на предизборната му кампания през 2007 г. с либийски пари от режима на Муамар Кадафи. Разследването се води от 2013 г. по подозрения за злоупотреба с власт и публично финансиране, както и пране на пари. Преди няколко седмици полицията арестува бившия съдружник на Саркози Александър Джури, който по-късно беше освободен под гаранция.

За финансиране от Либия на кампанията на Саркози съобщи синът на Кадафи - Сейф ал Ислам, през 2011 г. Последваха разследвания на независими журналисти във Франция. По това време Саркози и Кадафи бяха в много добри отношения - доказателство за което беше спасението на българските медицински сестри. Самият Саркози категорично отхвърля твърденията за финансиране на кампанията с либийски средства. Задържането му може да продължи до 48 часа. Ако след това бъде образувана официална процедура, това би било знак за наличието на конкретни доказателства срещу бившия президент на Франция.

Ремонтите на БДЖ отново предизвикаха скандали

Русенската "Експрес сервиз" и "БДЖ - Кончар" съобщиха за нова поръчка на "БДЖ - Пътнически превози" за малко над 4 млн. лв. с предизвестен победител заради ограничаващите условия към кандидатите. Няколко часа по-късно защитата на поръчката дойде от високо ниво, като зам.-министърът на транспорта Велик Занчев, бивш кадър на БДЖ, заяви, че няма да допуснат през медиите да се печелят процедури в БДЖ или в друго държавно дружество. Това му изказване дойде само дни след като самият министър на транспорта Ивайло Московски разпореди проверка на същата тази поръчка.

Поръчката за 9 локомотива е така написана, че на нея отговаря само "ЖП Тракция", която е новата компания - любимец на БДЖ за поддръжка на локомотиви.

За пръв път автономна кола уби пешеходец

Самоуправляващо се Volvo на Uber уби пешеходка в Аризона, като това е първи фатален случай. След инцидента Uber спря всичките си тестове на автономни автомобили в Северна Америка. Досега тя правеше проби в Аризона, Питсбърг и Торонто. В колата е имало шофьор, но е била на автопилот. Жертвата е навлязла изведнъж на шосето, бутайки колело, а от полицията коментират, че дори и колата да е била управлявана ръчно, то инцидентът трудно е можело да бъде избегнат.

Въпреки това случката вероятно ще се окаже пречка за желанието на високотехнологичните компании да наложат автономните коли. Компаниите използват аргумента, че новите технологии правят автономните коли по-безопасни в сравнение с тези, управлявани от хора. Само преди три дни Uber и звеното за автономни коли на Google - Waymo, поискаха от Конгресa в САЩ да приеме по бързата процедура законодателство за безпилотните коли. Инцидентът вероятно ще повлияе на решението.

КАКВО ИНТЕРЕСНО

Актрисата Синтия Никсън от "Сексът и градът" се кандидатира на губернатор на Ню Йорк

РАЗВИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

По-важните събития, които ще имат значение през идващите дни

Фед ще обяви първото си повишение на лихвите за годината

Федералните резерв на САЩ ще обяви първото си повишение на лихвите за годината на редовното заседание в сряда. Почти без съмнение то ще е с 0.25% до рейндж от 1.50-1.75%. Това ще е първото повишение от общо три, които са предвидени за тази година.

Това, което искат да чуят инвеститорите обаче, е дали ще има четвърто. Залозите за това стават все по-големи и точно те натиснаха борсите в понеделник, в допълнение на притесненията, които донесе Faсebook, след като стана ясно, че компанията Cambridge Ananlytica лесно е злоупотребила с десетки милиони акаунти на потребители от мрежата. По-високи лихви биха охладили растежа и печалбите на компаниите в САЩ, което ще се отрази върху доходността на акциите им.

Временната комисия за приватизацията на ЧЕЗ започва работа

Първото заседание на Временната парламентарна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства по приватизацията на "ЧЕЗ груп" в България е насрочено за сряда.

Дневният ред на комисията ще започне, както е обичайно, с приемане на вътрешни правила за работата й, което по принцип звучи като обикновена процедура, но всъщност от дискусията за обхвата на нейната дейност, начина на вземане на решения и т.н. ще могат да се направят редица изводи за позициите на отделните страни и перспективата пред това разследване.

Президентът е на посещение в Израел и Палестина

От днес до 22 март президентът Румен Радев ще бъде на официално посещение в Израел по покана на президента Реувен Ривлин, съобщиха от "Дондуков" 2. Визитата на българския държавен глава е в контекста на 75-ата годишнина от спасението на българските евреи и 70-ата годишнина от създаването на Държавата Израел.

Радев ще посети и Палестинската автономия и ще разговаря със своя палестински колега Махмуд Абас.

След срещата с Ривлин българският президент е заявил, че Израел като водеща държава в областта на високите технологии би имала интерес да инвестира в потенциала на България, която се превръща все повече в център за информационни и комуникационни технологии, научни изследвания в Югоизточна Европа.

АНТИЕВОЛЮЦИЯ

Цял животински вид вероятно ще изчезне пред очите ни в идните години

ЕДНО КЪМ ЕДНО

Едно изречение новина, едно изречение коментар

Хората и фирмите да могат да плащат за услугите на министерства и държавни агенции с карта направо по сметките им в БНБ, а не чрез банки посредници, предвиждат законови промени. Все още има институции, чиито услуги се плащат само през банки, които пък начисляват такси - понякога по-високи от самата стойност на услугата. Те ще бъдат задължени да поставят ПОС терминали като алтернатива.

Конституционният съд реши да образува дело за Истанбулската конвенция по питането на ГЕРБ дали конвенцията противоречи на конституцията. Причината бяха полюсните позиции към документа, включително и в управляващата коалиция, като междувременно кабинетът реши да оттегли проекта за ратификацията на Истанбулската конвенция и мотивира отмяната на вече взетото си решение именно със сезирането на КС.

Шериатът повелява жените да носят скромни и благоприлични дрехи, но това не означава задължително да покриват главите си и да носят черна абая, казва принцът реформатор на Саудитска Арабия Мохамад бин Салман в интервю за CBS. Това е поредна стъпка напред в отношението към жените в страната, макар все още не се знае дали изявленията са директен сигнал за промяна в принудителните правила за обличане на жените в кралството.