CEZ ще излезе на годишна печалба от 389 млн. евро при продажба на българските активи

Компанията се надява да спечели и арбитражното дело срещу България

Печалбите преди лихви, данъци и амортизации (EBITDA) на ЧЕЗ у нас нарастват с 5% до малко над 51 млн. евро
Печалбите преди лихви, данъци и амортизации (EBITDA) на ЧЕЗ у нас нарастват с 5% до малко над 51 млн. евро    ©  Надежда Чипева
Печалбите преди лихви, данъци и амортизации (EBITDA) на ЧЕЗ у нас нарастват с 5% до малко над 51 млн. евро
Печалбите преди лихви, данъци и амортизации (EBITDA) на ЧЕЗ у нас нарастват с 5% до малко над 51 млн. евро    ©  Надежда Чипева

Положителен финансов ефект от 389.4 млн. евро (9.9 млрд. чешки крони) ще постигне CEZ Group от продажбата на активите си в България. Това са съобщили от чешката държавна енергийна компания по време на презентация за постигнатите резултати през 2017 г. За първи път официално се посочва договорената цена за българския бизнес - 326 млн. евро.

Както е известно, в края на миналия месец CEZ е подписал договор за продажбата на активите си в България с фирмата на Гинка Върбакова - "Инерком". Сделката включва електроразпределително дружество "ЧЕЗ Разпределение", доставчика на ток "ЧЕЗ Електро България", лицензиран търговец на електроенергия "ЧЕЗ Трейд България", компанията за ИТ услуги "ЧЕЗ ИКТ България", соларен парк "Free Energy Орешец", електроцентрала на биомаса "Бара груп", както и "ЧЕЗ България", която ръководи и координира дейността на българските звена на групата.

В CEZ са категорични, че основната им цел за тази година е успешното приключване на "изгодна продажба" на българските им активи, както и спечелването на арбитражното дело във Вашингтон, което компанията води срещу България. "Чрез продажбата на българския бизнес ще бъдат изпълнени две основни стратегически цели, а именно постепенното прехвърляне на дейности в региони с по-стабилна регулаторна среда и допълнителни финансови ресурси за развитие в областта на новите енергийни технологии", казват още от чешкото дружество.

Комисия на старта

Процесът по продажба на активи на CEZ в България е прозрачен и в съответствие с приложимото право. Това според компанията е показал одит на KPMG. В същото време в българския парламент днес започва работа Временната комисия за установяване на всички факти и обстоятелства във връзка с приватизацията и планираната продажба на дружествата на CEZ у нас. Каква точно полза ще има от дейността на тази комисия не е съвсем ясно, тъй като формално сделката не нарушава законодателството. Все пак депутатите решиха да изискат информация от чешките служби за "Инерком" и финансирането й, макар да не е сигурно, че такава ще им бъде предоставена. Същото се отнася и за решението да се поиска документацията от CEZ за критериите към кандидатите в процедурата. По предложение на Таско Ерменков (БСП) отново ще се изслушва Българската банка за развитие и ще се поканят другите две споменати кредитни институции "Уникредит Булбанк" и ПИБ. Наред с това ще се търси и информация от Министерството на финансите за хода на арбитражното дело във Вашингтон. Председателя на временната комисия Жельо Бойчев (БСП) пък поиска да се покани и премиерът Бойко Борисов, който да обясни как е взето решението за участието на държавата в тази сделка и под каква форма може да се случи то.

Междувременно CEZ и "Инерком" вече подадоха уведомление до Комисията за защита на конкуренцията, която до края на април трябва да одобри придобиването. Единствената неизвестна остава финансирането. От "Инерком" твърдят, че имат твърди договорки с международни банки за осигуряване на необходимите средства. Но е невероятно кредитна институция да финансира начинанието без солидно самоучастие (поне 100 млн. евро), с каквото фирмата на Върбакова не разполага.

Засега някак съвсем заглъхна и идеята за включването на държавата в този процес. От CEZ обявиха, че ще следват стриктно договора си с "Инерком", докато анализират подобна възможност. Междуведомствена работна група у нас уж също проучва как точно може да се случи държавното участие, но конкретни резултати липсват. Междувременно се разбра, че чехите са се споразумели с Върбакова след сделката да им оказва съдействие в арбитражното дело - нещо, което би било невъзможно, ако българската държава се намеси.

Сметки за милиони

От изнесените данни става ясно, че приходите, генерирани от българския бизнес на CEZ Group, са се понижили минимално от 960 млн. евро през 2016 г. до 950 млн. евро за 2017 г. Печалбите преди лихви, данъци и амортизации (EBITDA) обаче нарастват с 5% до малко над 51 млн. евро.

Увеличението се дължи основно на ефекта на споразумението за извънсъдебно уреждане на спорове между ЧЕЗ "Електро България" и НЕК относно вземанията, свързани с електроенергия от възобновяеми източници.