Вечерни новини: Facebook затъва все повече, а Петр Келнер купува официално "Теленор"

И още: ЕК предложи 3% данък върху приходите на големите технологични компании; Поздравът на Тръмп за изборната победа на Путин предизвика остри критики във Вашингтон; Борисов обеща 15 млн.лв. допълнително на служителите на затворите под заплаха от протест

Марк Зукърбърг
Марк Зукърбърг    ©  Reuters
Марк Зукърбърг
Марк Зукърбърг    ©  Reuters

Скандалът с нерегламентирано изтеклите данни на Facebook потребители към компанията Cambridge Analytica сгъсти рязко облаците не само над компанията на Марк Зукърбърг, но, изглежда, е и капката, която има потенциал да счупи доверието между големите технологични гиганти, от една страна, и потребителите, политиците и регулаторите - от друга. Първите разполагат с огромна база лични данни, които са поели ангажименти да защитават - поне на хартия. Изглежда обаче, реалността е далеч от идеална, а подозренията са, че настоящият скандал далеч не е единственият случай.

Освен това той идва в много неподходящо време - все още не е отшумял другият скандал - с използването на социалните мрежи за дезинформация и намеса в американските избори на руски (и не само) източници.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се