Вечерни новини: Бурята около Facebook се засилва, САЩ вероятно няма да наложат мито на стоманата от ЕС

И още: ЕСО все пак предлага увеличение на студения резерв; ясни са кандидатите за членове на новата антикорупционна комисия; Ще има ли среща с Турция във Варна

Пролетният сняг за пореден път сякаш изненада институциите въпреки предупрежденията на метеорологичните служби. Обилният валеж в столицата предизвика задръствания и закъснения на градския транспорт и гневни реакции в социалните мрежи, въпреки че според общината над 130 снегорина са били мобилизирани още вечерта. Добрата новина е, че снегът ще се стопи до събота.

Това, което няма да се стопи до тогава, е скандалът с нерегламентирано събраните данни на милиони потребители на Facebook. Марк Зукърбърг проговори (или по-скоро прописа в социалната мрежа, разбира се), но извинението и обещанието за проверки и разследване дойде твърде късно и не донесе успокоителен ефект нито за борсите, нито за потребителите.

По всичко личи, че този път историята няма да отшуми лесно. Вероятно идват тежки времена с нови, утежнени регулации и все по-голямо потребителско недоверие не само към Facebook, но и към всички големи технологични компании, които работят с огромни пакети лични данни.

А извън виртуалния свят, в реалния земеделската земя в България е поскъпнала двойно за периода 2011 - 2016 г. според Евростат, което доказва старата мъдрост на Марк Твен - "инвестирайте в земя, защото спряха да я произвеждат".

НАЙ-ВАЖНОТО

Събитията, които променят България и света

Марк Зукърбърг призна грешки, но това нямаше ефект на борсата, продължава и политическият и регулаторен натиск над Facebook

Създателят на Facebook Марк Зукърбърг призна, че социалната мрежа е допуснала грешки, които са позволили данни на абонатите ѝ да попаднат нерегламентирано в скандалната компания Cambridge Analytica. С послание в собствения му профил той обеща компанията да направи сериозни промени в опазването на личните данни на потребителите и да бъдат анализирани всички приложения, които са имали достъп до голям обем лични данни.

Това е първият коментар на Зукърбърг по случая, откакто той се развива - от неделя насам. Думите му обаче не успяха да успокоят нервите и акциите на Facebook паднаха с още 1.5% в предпазарната търговия в четвъртък, след като предходните дни пострадаха силно и свалиха пазарната капитализация на компанията с близо 50 млрд. долара.

Компанията ще мине и поне през няколко разследвания - американският търговски регулатор вече проверява дали тя не е нарушила споразумението за защита на личните данни, което може да й коства глоба до 2 трлн. долара. Днес властите в САЩ и ЕС настояха Зукърбърг официално да бъде изслушан заради скандала - съответно в Конгреса на САЩ и в европарламента. Според американски медии Зукърбърг е изразил готовност да докладва, без директно да е казал "да". Междувременно еврокомисарят по правосъдието Вера Йоурова припомни, че заради новите европейски правила за защита на личните в ЕС следващ подобен скандал може да струва много, много скъпо.

В контекста на скандалa около Facebook агенция Reuters прогнозира няколко интересни кадрови промени, позовавайки се на свои източници: директорът по сигурността Майкъл Коутс от Twitter се оттегля от микроблогинг сайта след три години работа там, за да създаде своя фирма в сферата на безопасността. А Михал Залевски, който заема тази позиция в Google, напуска търсачката, за да се присъедини към технологичната компания Snap. В началото на седмицата източници на агенцията съобщиха, че и директорът по сигурността и на Facebook Алекс Стамос ще прекрати дейността си в социалната мрежа, защото не е съгласен с подхода към разпространяващата се чрез нея дезинформация, но до момента Стамос не е напуснал компанията. Въпреки че информацията е неофициална, изглежда, бурята около скандала с личните данни няма да остане надвиснала само върху компанията на Зукърбърг.

ЕСО предлага увеличение на студения резерв, правителството ще мисли дали да одобри

Електроенергийният системен оператор подготвя изменения на правилата за управление на електроенергийната система, които ще увеличат т.нар. студен резерв за следващия регулаторен период 2018/2019 г. - от средногодишно 500 на 650 MW. Това е съобщила енергийният министър Теменужка Петкова на представители на бизнеса по време на среща в Министерството на енергетиката. Тя заявила, че ще анализира предложението и ако го утвърди, новите условия ще влязат в сила от 1 юли т.г.

В средите на бизнеса от известно време се говори, че се подготвя увеличение на студения резерв (мощности за производство на електричество, които не работят, но държавата плаща на собствениците им, за да ги поддържат в готовност при нужда). Основното подозрение е, че причината е предстоящото пускане на ТЕЦ "Варна", който наскоро беше купен от бившия министър на транспорта Данаил Папазов, който се счита за близък до ДПС и Делян Пеевски. Според съобщението на министерството обаче промените се правят, за да позволят на индустриалните потребители също да участват в осигуряването на т.нар. студен резерв, докато в момента могат да се включват само производителите на електроенергия.

Пламен Георгиев номинира членове на новата антикорупционна комисия

Само ден след като парламентът даде старт на процедурата по избор на членовете на новата антикорупционна комисия, нейният председател Пламен Георгиев внесе номинациите си за четиримата – Антон Славчев за заместник-председател и трима членове - Антоанета Цонкова, Силвия Къдрева и Пламен Йоцов. От тях само Цонкова е в състава на комисията и до момента, тя е член и на предишната комисия, оглавявана от Георгиев – за отнемане на незаконно придобитото имущество. Славчев и Къдрева пък са досегашните шефове съответно на дирекция "Противодействие на корупцията" в ДАНС и отдел "Публичен регистър" в Сметната палата, които по силата на закона се вляха в новата комисия. Пламен Йоцов е магистър по изчислителна техника с 20-годишен стаж в МВР и ДАНС.

Предстои номинираните да внесат концепции и да бъдат изслушани от ресорната парламентарна комисия по конфликт на интереси. Ако парламентът отхвърли някоя от кандидатурите, Георгиев ще трябва да предложи нова, но никой от новите членове няма да застъпи, докато не бъде попълнен изцяло съставът на комисията. Очаква се минаването по всички процедури и самият избор да отнеме около месец.

КАКВО ИНТЕРЕСНО

Българите, спасили щъркели от измръзване, влязоха в световния медиен поток

РАЗВИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

По-важните събития, които ще имат значение през идващите дни

ЕС очаква да бъде изключен от американските мита върху стоманата

ЕС има основания да смята, че може да бъде изключен от американските мита върху чуждестранните стомана и алуминий, което ще намали риска от размразяването на глобална търговска война. Еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом приключи два дни на преговори във Вашингтон с надеждата, че САЩ ще обещаят да изключат ЕС от митата за внос от 25% за стомана и 10% за алуминий, посочват източници на Bloomberg. Тарифите трябва да влязат в сила в петък, а ЕС очаква преди това президентът Доналд Тръмп да направи съобщение за възможни изключения.

"Малмстрьом имаше много ползотворна визита във Вашингтон. Имаме добри възможности да разрешим проблема и да успокоим ситуацията", коментират от Европейската комисия. Американският президент Доналд Тръмп обяви мерките за налагане на мита върху двете суровини този месец, като намекна, че Канада, Мексико и Австралия ще бъдат изключени и разреши на своя търговски преговарящ да работи върху други изключения до 23 март. Опасенията са, че ако ЕС не получи отстъпка, това може да запали търговски войни на няколко фронта.

Лидерите на съюза ще решат ще има ли среща ЕС - Турция във Варна

Късно вечерта в четвъртък лидерите на страните - членки на ЕС, се очаква да решат в Брюксел дали да се състои планираната за 26 март във Варна среща с турския президент Реджеп Ердоган. Те решиха да забавят потвърждението до последно заради обтегнатите отношения на Турция с Гърция и Кипър. Двигател на организацията на форума е българският премиер, който се мотивира с необходимостта да се запази споразумението за мигрантите между двете страни. И днес Борисов на среща с председателя на Европейския съвет Доналд Туск в Брюксел е заявил, че среща между лидерите на ЕС и на Турция е необходима за нормализирането на отношенията между Съюза и Анкара.

Очаква се на срещата във Варна да бъдат обсъдени проблемите на Турция с Гърция и Кипър. Анкара се опитва да блокира проучванията за петрол и газ в крайбрежните води на Кипър, тъй като според нея те нарушават правата на кипърските турци. Така се стигна до ситуацията, в която миналия месец турски бойни кораби не позволиха на италианската енергийна компания "Ени" да започне работа в района. Напрежението между Атина и Анкара пък ескалира, след като Турция задържа двама гръцки военни, които според Атина са пресекли по невнимание границата между двете страни заради лошо време. Дори среща да бъде одобрена, на нея нормализиране е трудно да се очаква и тя по-скоро ще бъде възможност за общи фотографии с Ердоган.

ЕДНО КЪМ ЕДНО

Едно изречение новина, едно изречение коментар

Парламентът окончателно одобри ремонтите на оградата по турската граница да се правят без търгове с мотив да бъдат извършвани максимално бързо, за да няма риск за националната сигурност - с подобни аргументи се случи и изграждането на оградата.

Практиката на директните договаряния като цяло е спорна и крие рискове за злоупотреба със средства.

ЕС глоби осем японски компании с общо 312 милиона долара за сговор на пазара на на кондензатори за електронни уреди, действал 14 години.

Осемте компании (Elna, Hitachi Chemical, Holy Stone, Matsuo, NEC Tokin, Nichicon, Nippon Chemi-con, Rubycon) са обменяли конфиденциална информация за търговията и доставките, за да избегнат ценова конкуренция, която би могла да е изгодна за потребителите, посочва ЕС.

След два дни разпити на бившия френски държавен глава Никола Саркози бяха повдигнати обвинения за незаконно финансиране на предизборната му кампания през 2007 г. от режима на тогавашния либийски лидер Муамар Кадафи.

Саркози отрече обвиненията. Срещу него е започнато ново разследване за пасивна корупция, като 63-годишният френски политик е освободен и поставен под съдебен контрол.

Словашкият президент Андрей Киска одобри новия министър-председател Петер Пелегрини и състава на кабинета и днес се проведе церемонията по назначаването.

До промените в управлението се стигна след убийството на словашкия разследващ журналист Ян Куцяк, което предизвика най-големите протести в страната от 1989 г. насам. Новият премиер обаче е от същата партия, от която бе и предния премиер Роберт Фицо и това продължава да създава напрежение в обществото.

МЕДИЙНА ПОДКРЕПА

Арестувани турски журналисти получиха акредитации за срещата ЕС - Турция във Варна