Пламен Георгиев номинира членовете на антикорупционната комисия

Сред тях е и бивш началник в НСБОП, близък до Станимир Флоров

Председателят на новия антикорупционен орган - Пламен Георгиев
Председателят на новия антикорупционен орган - Пламен Георгиев    ©  Велко Ангелов
Председателят на новия антикорупционен орган - Пламен Георгиев
Председателят на новия антикорупционен орган - Пламен Георгиев    ©  Велко Ангелов

Само ден след като в сряда парламентът даде старт на процедурата по избор на членовете на новата антикорупционна комисия (Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество – КПКОНПИ), нейният председател Пламен Георгиев внесе в деловодството на Народното събрание номинациите за останалите четирима от комисията – един заместник-председател и трима членове. Правомощието да номинира членовете на комисията е предоставено единствено на председателя, за парламента остава възможността дали да ги гласува. В сряда Народното събрание даде едноседмичен срок на Георгиев да направи номинациите, но той реагира веднага.

Номинациите са логични с оглед предисторията на комисията - шефовете на двата отдела от ДАНС и Сметната палата, които се вляха в новата КПКОНПИ, един от досегашната комисия, оглавявана от Пламен Георгиев - за отнемане на незаконно придобитото имущество, и специалист по организирана престъпност.

За заместник-председател на новата комисия е предложен Антон Славчев, който в момента е директор на дирекция "Противодействие на корупцията" на КПКОНПИ, която преди това бе дирекция с кодовото име "К" в ДАНС. Завършил е право във Великотърновския университет, работил е в ДАНС до вливането в КПКОНПИ на специализираната дирекция, която той оглавява. Има 22 години стаж в структурите на МВР и ДАНС. Източници на "Капитал" в сектора за сигурност го определят за близък до кръга около вицепремиера на Пламен Орешарски Цветлин Йовчев.

Номинираните за членове на комисията са Антоанета Цонкова, Силвия Къдрева и Пламен Йоцов.

Антоанета Цонкова е в момента е член на КПКОНПИ, а преди това – на оглавяваната пак от Пламен Георгиев Комисия за отнемане на незаконно придобитото имущество (КОНПИ). Завършила е право и е съпруга на асистента по наказателно право в Софийския университет Ивайло Цонков.

Силвия Къдрева е директор на дирекция "Публичен регистър" в КПКОНПИ, а преди това – и на съответния отдел на Сметната палата, който се занимава с публичния регистър, и който бе приобщен към новата комисия. Завършила е философия в Софийски университет.

Пламен Йоцов е магистър по изчислителна техника с 20 години стаж в МВР и ДАНС основно в борбата с организираната престъпност, пише в прессъобщението на КПКОНПИ по повод на номинациите. Той ръководеше дълго време сектора "Наркотрафик" в ГДБОП и е изключително близък до бившия директор на службата Станимир Флоров. Името на Йоцов се появи в спусната разработка "Араби", водена в края на 90-те срещу служители на МВР, разработвани за това, че са покровителствали наркотрафиканти. Изтичането на документите стана в момент, в който ДАНС е извършвала проверка за удължаване допуска на Флоров до секретна информация (в която обикновено се изискват всички материали, в т.ч. и подобни разработки). По същото време между Флоров и вътрешния министър Цветан Цветанов, от една страна, и главния прокурор Сотир Цацаров, от друга, възниква конфликт, който ескалира до серия обвинения срещу Цветанов и досъдебно производство срещу Флоров - всичките завършили или с прекратяване (за Станимир Флоров), или с оправдателни присъди (за Цветанов).

Предстои номинираните да внесат концепциите си, а ресорната парламентарна комисия по конфликт на интереси ще провери документите им и ще ги изслуша преди гласуването в пленарна зала. Ако парламентът отхвърли някоя от кандидатурите, Георгиев ще трябва да предложи нова на нейно място, но комисията ще заработи в новия си състав едва когато той бъде изцяло попълнен.