С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
13 23 мар 2018, 11:54, 31043 прочитания

Made in Bulgaria: Чипове, оръжия и мед

Българският износ расте, а компаниите продават зад граница все повече инвестиционни стоки. Без нови инвестиции секторът бързо ще стигне своя таван

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Още по темата

Германската технологична компания Infineon строи завод за чипове в Австрия

Компанията ще вложи 1.6 млрд. евро и ще наеме 400 служители

22 май 2018

АИКБ: Изтичането на мозъци струва на България 25 млрд. лв. за 28 години

Бизнесът предлага нов метод за финансиране на висшето образование, а местата в университетите да се намалят с една трета

8 май 2018

Износът спада през февруари за втори път от близо две години

Причината са по-малко продажби към страните извън ЕС и забавяне на темпа на нарастване към търговските партньори в съюза

12 апр 2018

Най-старият производител на оръжие в САЩ Remington иска защита от фалит

Активистките движения срещу притежанието на оръжие влошават финансовото състояние на компаниите в сектора

27 мар 2018

България внася най-много коли, техника, химия и горива

Импортът нараства с 15.5% през 2017 г., като така задминава темпа на износа и достига близо 59.2 млрд. лв.

26 мар 2018

Онлайн платформа свързва български компании с бизнеси от 22 държави

Предлага се от ОББ и е достъпна само за корпоративни клиенти на банката

25 мар 2018

Топ 5 от "Капитал": Темите, които можете да прочетете само тук

Как властта вкара бизнеса в Наказателния кодекс, какво стои зад големия разрив в петролния сектор - "Инса ойл" срещу "Лукойл", какво значи да си инфлуенсър и изкарват ли се пари от това в България и още

24 мар 2018

Увеличават се притесненията за бързо растящата турска икономика

Президентът Ердоган обаче няма да толерира забавяне заради наближаващите избори

21 мар 2018

Почти една четвърт от българския износ е на машини и части

Експортът на изделия от тази група нараства с почти 12% през 2017 г. според данните на НСИ

13 мар 2018

Растежът на икономиката остана под прогнозите на правителството

Икономиката е нараснала с 3.6% през 2017 г., което е забавяне спрямо предходната, когато беше 3.9%

7 мар 2018

Ще има разрешителен режим за износ на дефицитни лекарства

Приетото на първо четене от здравната комисия ограничение за паралелната търговия не е нотифицирано в Европейската комисия

2 фев 2018
Над една четвърт от продажбите навън вече са на машини, апарати и части за сметка на суровините и горивата

В края на март край Пловдив ще започне производството на части за самолетния гигант Airbus. Инвестицията е на френската Latecoere, като по план заводът й трябва да заработи в края на този месец. Това ще е втората компания в България след Woodward, която ще произвежда компоненти за самолетостроителната индустрия. И поредният пример за инвестиция в сектор, който създава работни места, дърпа икономиката напред и чиято продукция е за износ.

Добрите новини от реалния бизнес все по-отчетливо се виждат и в данните за експорта на страната. През миналата година той достигна нов рекорд - продадената зад граница българска продукция надхвърли 52 млрд. лв., което е равно на почти 53% от БВП. Преди десет години този дял е бил около 42%. Продължава да расте и делът на инвестиционните стоки като дял от общия износ: ако преди десет години те са едва 16%, през 2017 г. надхвърлят една четвърт. Това са основно готови изделия, машини, апарати и части за тях на обща стойност 13.5 млрд. лв. С други думи, износът расте, а все по-голяма част от този износ е по-високотехнологичен или на стоки със собствена марка, носи по-голяма добавена стойност и по-бързо развитие.

През миналата година беше отчетен 11% темп на ръст за общия експорт и 20% за инвестиционните стоки. Докога ще продължи това е все по-притеснителен въпрос. Осезаемият недостиг на хора на пазара на труда кара някои компании да замразят инвестиционните си планове, а други вече достигат пълен капацитет на производствените си мощности.

Двигателят на промяната

Инвестиционните стоки растат устойчиво от 2012 г. насам за сметка на дела на суровините и енергийните продукти. Те допринасят с 4.7% към общия ръст на износа през миналата година, по данни на БНБ. Основната група от тях са машини и части, като през миналата година номинално те се увеличават с почти 12%, според националната статистика (виж графиките).Производството в България обикновено е част от веригите за доставки на големите европейски износители. На първо място, както и през 2016 г., е Германия. Най-голямата икономика в ЕС отчете 2.2% ръст на БВП през миналата година, а прогнозите за тази са още по-оптимистични. Което при равни други условия ще се отрази и на българските им партньори. "Под влияние на нарастващото външно търсене очакваме тенденцията към растеж на износа на машини да продължи да се наблюдава и през първата половина на 2018 г.", посочва БНБ в последния си Икономически преглед.

Един от хитовите сегменти в индустрията е производството на автомобилни компоненти и части. В сектора вече работят около 140 компании, а заетите в тях са около 40 хиляди. "Бизнес моделът на заводите за части за коли ми се струва нестабилен в дългосрочен план. Причината е, че някои от тях залагат на ниски разходи за труд, а заплатите ще продължат да растат", предупреждава обаче Десислава Николова от Института за пазарна икономика (ИПИ). Тя допълва, че има проекти, които изобщо не тръгват именно защото компаниите не намират хора.

"Вече няма да идват инвеститори за нископроизводителни, трудоемки производства. Такъв тип предприятия, които работят с много нискоквалифициран ръчен труд и ниски заплати, постепенно ще се изместят от такива, които използват труда по-добре", казва и Лъчезар Богданов от Industry Watch.

Бизнесът обаче е оптимист. В началото на годината "Аутомотив клъстер България" представи проучване, според което около 85% от производителите на автомобилни компоненти в България очакват да продължат да разширяват производството си тук.

Още ръстове

Друг фактор за доброто представяне на българския износ през миналата година са международните цени на борсовите стоки. И доколкото все още голяма част от него е на суровини и материали, колебанията в стойността на металите, храните и петрола се отразяват директно и в числата на българската статистика. Цената на медта например отбеляза ръст от около 20% на годишна база. Така експортът на мед и изделия от мед, които са втората най-голяма стокова група в българския експорт, се увеличи номинално с 50%, а като количество – с 23%. Част от ръста е и заради по-ниска база от предходната година, когато медодобивният гигант "Аурубис" не работеше около 50 дни заради планов ремонт.

Не може да бъде подминат и друг сектор с голям ръст и през миналата година - оръжейният. Данните за изнесената продукция от българските заводи са завоалирано представени в групата "специфични стоки и движения", като за миналата година те достигат 1.8 млрд. лв. продажби, което е увеличение с почти една трета.

"Друг ефект идва от благоприятната международна конюнктура. Глобалната икономика расте - добри макроикономически показатели, добро ниво на заетост, съответно оттам идва и повече потребление", казва Богданов и допълва, че трети фактор са направените през последните години инвестиции - български и чужди - основно в експортно ориентирани производства. Без нови вложения обаче износът ще достигне своя таван, тъй като се достига лимитът на натоварване на изградените мощности и на работната ръка. "Сега не могат да се постигнат бързи темпове на растеж без нови инвестиции, смята икономистът. Извлекли сме максималното от това, което има към момента."
"Мелексис" търсят още хора

Доставките, направени от българското поделение на белгийския производител на чипове и сензори за автомобилната индустрия Melexis, са се увеличили с 13% през 2017 г., казва управителят на "Мелексис България" Силвен Коло. Продажбите на цялата група пък са нараснали с 12% на годишна база, което е двойно повече от средния ръст за пазара.

По-голямата част от продуктите на компанията са за автомобилната индустрия, като във всяка нова кола има средно по 10 чипа на Melexis. Останалите 10% се използват в потребителския сектор, промишлеността, медицинско оборудване и в сферата на автоматизацията. Продуктите на групата на практика се продават по целия свят, а сред клиентите са компании като Bosch, Continental, Denso, Lem, Sensata и др.

"През 2018 г. очакваме продажбите на Melexis да се увеличат с 12 до 15%. Тенденциите в автомобилния сектор за насочване към производството на електрически и автономни коли са много благоприятни за нашия бизнес, тъй като предполагат търсене на сензори, където сме едни от лидерите", коментира Коло. От компанията отбелязват, че в България има проблем с работната ръка, но въпреки това планират да продължат да разширяват екипа си. Наскоро групата обяви, че в следващите пет години ще инвестира 75 млн. евро в София и ще добави още 300 души към работещите в момента над 400, като голяма част от тях са в научно-развойния център.
"АК Магнит" и електромобилите

"Увеличението на цената на труда в "АК Магнит" за последната година е значително над средното за страната, което въпреки ръста в продажбите се отрази пряко в повишена себестойност на продукцията. Изправени сме пред ситуация, в която губим предимството си пред конкуренти в нашия сектор от Централна и Източна Европа, където трудът е по-скъп, но по-квалифициран и с по-висока производителност", казва Иван Стратиев, изпълнителен директор на "АК Магнит" - Годеч. Компанията е част от шведската група AQ и произвежда индуктивни компоненти (трансформатори). Сега усилията им са насочени към внедряване на техники и технологии, които облекчават труда и повишават производителността.

Компанията увеличава продажбите си с 12-13% през всяка от последните две години. Тези резултати на практика показват ръста на износа им, тъй като 99% от продажбите са извън страната. Основните им пазари са в Европа и Азия, а клиенти са всички основни производители на железопътни транспортни средства, компании в медицинската индустрия, предприятия в енергийния сектор, както и някои производители на авиационна техника. През 2018 г. "АК Магнит" отново залага ръст на продажбите. "Още в самото начало на годината отбелязахме ниво на клиентските поръчки, което значително надвишава прогнозите ни, и тази тенденция продължава", казва Стратиев. Според него завишената нужда на пазара на индуктивни компоненти, които дружеството произвежда, е частично продиктувана от стремглавото развитие на железопътната инфраструктура в Азия и Южна Америка, както и интензивното създаване на нови мощности за производство на компоненти за електромобилния сектор.
Рекордите на "М+С хидравлик"

Една българска компания държи значителен дял от световния пазар на хидравлични мотори. Това е казанлъшката "М+С хидравлик", която отбелязва исторически рекорд в производството, продажбите и печалбата си през 2017 г. Компанията работи чрез 40 дистрибутора по цял свят и изнася за над 100 държави. Около 70% от продажбите са в Европа, 14% в Северна Америка, 8% в Азия и по 4% в Австралия и Южна Америка. "През 2017 г. достигнахме до 18% ръст на продажбите спрямо 2016 г., която пък бе предишната най-добра в историята", обяснява прокуристът на дружеството Владимир Спасов. За 2018 г. компанията планира 5% ръст на продажбите, включително на износа.

По думите на Спасов има недостиг най-вече на квалифицирана работна ръка, а усилията на компанията са насочени към създаване на кадри със собствени сили и сътрудничество със средни професионални училища в града и университети в страната. "Възнагражденията се увеличават, но с правилните инвестиции успяваме да балансираме и да поддържаме или дори да подобряваме ефективността на дейността си", добавя той.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

6 ноември 2018г.
София Хотел Балкан

capital.bg/healthforum

Иновации и добри практики в здравния секторАкценти в програмата:


 • Промени в здравноосигурителния модел
 • Тенденции в плащанията за здраве
 • Нови терапевтични хоризонти - бъдещите генни терапии
 • Иновации в здравеопазването в Норвегия
 • Болнична помощ и проблемите в управлението на лечебни заведения

Повече подробности на capital.bg/healthforum

Прочетете и това

Вечерни новини: Квотите за наемане на хора с увреждания остават, саудитският дисидент може да е умрял при разпит Вечерни новини: Квотите за наемане на хора с увреждания остават, саудитският дисидент може да е умрял при разпит

И още: България е първа в ЕС по брой на хората в риск от бедност, Европейските лидери се срещат за Brexit в сряда

16 окт 2018, 645 прочитания

БСК иска от Цецка Цачева да каже причините за срива на Търговския регистър 3 БСК иска от Цецка Цачева да каже причините за срива на Търговския регистър

Опасна е тезата на Агенцията по вписванията, че не е била длъжна да предвиди и управлява риска от технически дефект

16 окт 2018, 668 прочитания

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "България" Затваряне
Изчезна ли контрабандата

Защо ръстът на приходите от тютюневи изделия през 2017 г. е резултат от увеличаването с малко на акциза

Без Спас Русев в InterContinental

Спас Русев е излязъл като собственик в хотел InterContiental и вече контролът е еднолично в "Галакси инвестмънт груп"

Как Литва намали жертвите по пътищата

Известна с едни от "най-смъртоносните" пътища в Европа допреди няколко години, сега Литва е лидер в ЕС по намаляване броя на загиналите при пътни катастрофи

"Агрия груп" купува производител на слънчогледово олио

Базираната в Лясковец "Кехлибар" ще е първата компания за преработка на слънчоглед в портфейла на холдинга

Индексите на борсата започнаха седмицата с ръст

"Стара планина холд" реализира най-голям ръст след съобщението за дивидент

Кино: "Роди се звезда"

Мелодиите на сърцето в талантлива версия на холивудската приказка

Бягай, Затопек, бягай

Писателят Ян Новак за графичния си роман, посветен на рекордьора бегач Емил Затопек

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 41

Капитал

Брой 41 // 13.10.2018 Прочетете
Капитал PRO, Вечерни новини: Квотите за наемане на хора с увреждания остават, саудитският дисидент може да е умрял при разпит

Емисия

DAILY @7PM // 16.10.2018 Прочетете