Новият брой:
Образованието: Лунната мисия на България

Прокуратурата ще решава търговски спорове, а дружбата с прокурор става основен социален капитал

Юристи и икономисти за проекта на правителството за промени в Наказателния кодекс

Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Законопроектът за промени в Наказателния кодекс срещу т.нар. корупция в частния сектор, внесен от правителството, предизвика силен отпор, както сред юристите, така и сред бизнеса. Към мнението и на авторитетни университетски преподаватели по наказателно право като например проф. Пламен Панайотов, който пръв повдигна дебата в публичното пространство, се прибавиха и силно критичните становища на Висшия адвокатски съвет, Върховния касационен съд, както и на всички работодателски организации, които излязоха с обща позиция от името на Асоциацията на организациите на българските работодатели. Разглеждането на законопроекта бе оттеглено от дневния ред на Народното събрание за тази седмица с обяснението, че дискусията по него трябва да продължи заради силния обществен отпор.

Процедурно това не може да има отражение върху статута на законопроекта - след като веднъж е бил гласуван във водещата правна комисия за първо четене, той не може да бъде прегласуван и трябва да бъде внесен в пленарна зала с препоръка да бъде приет. Но пък новата (закъсняла) дискусия може да стане аргумент на депутатите да го отхвърлят в пленарна зала и да го върнат на правителството за корекция. Или да го оставят да потъне в забрава.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове