Всички сте заподозрени

Как властта вкара бизнеса в Наказателния кодекс

Какво още казва проектът

- Променя се дефиницията за "длъжностно лице" по смисъла на чл. 93, т. 1, б. б, като към тази категория се включва и всеки, който изпълнява "друга публична функция", определена като дейност с обществено значение, уредена в закон. Това влага изцяло нов смисъл на понятието за длъжностно лице – че по силата на изричен закон държавата е делегирала на определени лица свои функции. Така неоправдано се разширява кръгът на тези субекти и се създава възможност за субективизъм. Това автоматично прави лекарите, адвокатите, журналистите, дейците на културата, спортистите, учителите, инженерите и редица др. длъжностни лица - тяхната дейност безусловно е обществено полезна, правно регламентирана, но тези лица не изпълняват публични функции.

- В текста за безстопанственост по чл. 219, ал. 2 се заменя терминът "обществено имущество" с "чуждо имущество". Така досегашната отговорност за неупражнен контрол от лице, на което е възложено управление на имущество на предприятието, където работи, се превръща в отговорност за контрол върху неуточнено друго имущество.

- Новият текст на чл. 289, ал. 2 – принуда със сила или заплаха на длъжностно лице от разследващите органи или от прокурорските или съдебните органи да наруши свое служебно задължение във връзка с правораздаването, дублира чл. 143, ал. 3 и няма яснота кой текст трябва да се приложи.

- Криминализира се лъжесвидетелстването пред нотариус, помощник-нотариус, съдебен изпълнител или помощник частен съдебен изпълнител (чл. 290).

Представете си, че кварталният магазин сключи договор с близката кръчма да доставя всеки ден по 20 хляба и 20 кисели млека, но един ден спира да им прави доставките. Примерно защото е решил, че заведението му подбива клиентелата, защото се е скарал с ресторантьора или просто го мързи. По правилата, които действат от римско време насам, конфликтът между двамата търговци ще се реши по граждански път - според уговорените неустойки и обезщетения в договора и в закона. Но ако бъдат приети предложенията на правителството за промени в Наказателния кодекс за т.нар. корупция в частния сектор, кварталният бакалин става престъпник, който умишлено не изпълнява задълженията си и подлежи на затвор до 4 години, както и на лишаване от право да заема определена държавна и обществена длъжност. Същевременно по граждански ред ще си плати и обезщетенията, и неустойките, които дължи.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Още от Капитал