Вечерни новини: По-важното от уикенда и какво се очаква през новата седмица

Колко е лесно да влезеш безконтролно на летище София; ЕС среща Ердоган във Варна; компаниите отчитат пред данъчните миналата година

На благовещение вестите почти отсъстваха, което вероятно е добра новина. В България и по света медии се занимаваха с темата кои държави ще изгонят руски дипломати заради отравянето на шпионина Скрипал, като тук се отричаше страната да има подобен план. Световните събития бяха в САЩ, където се събраха огромни протести срещу либералния режим за оръжията, изборите в Египет, където де факто се преизбираше президентът Абдел Фатах ас Сиси, и Китай, където се обсъждат варианти за отговор на американската търговска война.

Идната седмица ще започне с международно събитие от България - срещата на Ердоган с лидерите на ЕС, където обаче революции не се очакват. Иначе прогнозите за времето са, че поне пролетта наистина ще започне.

ПО-ВАЖНИТЕ СЪБИТИЯ ОТ УИКЕНДА

Кои новини от събота и неделя си заслужава да се знаят

Петънцето "без контрол" на летище София

13 са общо служителите, които са отстранени заради случая, в който половината пътници от полет от Париж до София влязоха без задължителната гранична и паспортна проверка. Обясненията на дежурните на смяна граничари за отсъствието им във вторник следобед са, че са яли, пушели или били в тоалетната. По-рано в събота премиерът поиска най-тежки наказания за служителите и в кратки срокове да бъде извършен анализ на работа на граничната служба на аерогара София и да бъдат предприети адекватни мерки за реорганизацията й. "Разпоредена е вътрешна проверка на случая на общо 13 души – на всички по веригата, включително и на ръководител на смяна, ръководител на софийското ГКПП и други. Те ще бъдат отстранени от работа и на тяхно място ще сложим екипи от Бургас и Варна, които са подготвени", заяви вътрешният министър Валентин Радев. И нарече липсата на контрол "петънце".

Случаят показва, че в България е възможно да се влезе лесно без контрол, при това на едно от уж най-охраняваните места, каквото е летището. Инцидентът става в период, в който страната се опитва да влезе в Шенген или поне частично да прилага правилата на летищата. Ако поръчаният анализ отрази реалното състояние, ще се установи и че често работят малко от дежурните на смяна и преминаването през паспортен контрол отнема много време. Има и друг бюрократичен факт, който научихме от случая: седем души са били на смяна, а шестима са техните ръководители.

Протести в САЩ срещу огнестрелните оръжия

Стотици хиляди младежи и техни поддръжници протестираха в редица градове е САЩ и по света, за да искат мерки за засилване на контрола над огнестрелните оръжия. Демонстрацията е под наслов "Поход за моя живот" и бе организирана от тийнейджъри, оцелели при масовата стрелба във Флорида в средата на февруари. Тогава в гимназия "Марджъри Стоунман Дъглас" в Паркланд бяха убити 17 души, а редица други бяха ранени. Междувременно в множество градове в западната част на САЩ бяха организирани контрадемонстрации от привърженици на правото на свободно притежание на оръжие. Като цяло обаче те имаха много по-малък брой участници.

Протестът във Вашингтон беше определен като най-масовия от десетилетия насам. Ако постигне успех, може да се стигне до ревизия на Втората поправка на Конституцията на САЩ, гарантираща свободното притежаване на оръжие, или поне до въвеждането на известни ограничения. Говорителят на Белия дом Линдзи Уолтърс приветства демонстрацията, като определи инициаторите на похода като "млади хора с огромен кураж". Все още обаче няма коментар на американския президент, който по време на протестите е бил в Голф клуб във Флорида. Все пак Тръмп подкани преди дни Конгреса да гласува два закона за контрол над оръжията, а в петък Министерството на правосъдието публикува разпоредба, забраняваща превръщането на полуавтоматичните пушки в незаконни картечници.

Пучдемон е арестуван в Германия

КАКВО СЕ ОЧАКВА ПРЕЗ СЛЕДВАЩАТА СЕДМИЦА

Събитията, които ще следим в следващите дни

ЕС среща Ердоган във Варна

Какво ще се случи? В понеделник Реджеп Тайип Ердоган идва във Варна с цяла делегация от министри, за да се срещне с ръководителите на съюза - Доналд Туск, Жан-Клод Юнкер и Бойко Борисов като председател на Съвета на ЕС. Това ще е първата подобна среща от май 2017 г. насам.

Защо е важно? Срещата надали ще постигне особен резултат, тъй като ситуацията в Турция остава все така драматична, с десетки хиляди в затворите и масово нарушаване на основни човешки права. Турската икономика прегрява заради държавните стимули, а инфлацията се вдига бързо. Ердоган има нужда от предоговаряне на митническото споразумение и поддържане на илюзията, че Турция ще влезе в ЕС. Съюзът обаче надали ще има какво да предложи освен пари за поддържане на мигрантското споразумение и малко общи снимки.

Време за данък печалба

Какво ще се случи? Тази седмица всички над 300 хиляди компании в страната трябва да са готови с финансовите си отчети и да подадат данъчна декларация в Националната агенция за приходите до 31 март. Там те ще отчетат колко са спечелили и ще довнесат годишния си корпоративен данък до края на месеца. Физическите лица и едноличните търговци имат още месец, за да декларират доходите си и да платят дължимия данък.

Защо е важно? Данните ще покажат каква е била 2017 г. за компаниите в България. Миналата година числата показаха, че 322 хил. компании имат общо приходи от 333 млрд. лв., изработили са печалба от 20 млрд. лв., а друга група фирми са били на обща загуба от 6 млрд. лв. Числата ще станат ясни първо през бюджета, където ще се види платеният в края на март данък печалба, а след обработка на декларациите от НАП ще се види и кои сектори растат най-бързо като приходи и финансов резултат.

ГЕРБ прави обществено обсъждане за законовите промени за корупцията в частния сектор

Какво ще се случи? ГЕРБ оттегли миналата седмица от програмата на парламента спорния проект за промени в Наказателния кодекс, с който се въвежда преследване на корупция в частния сектор и търговията с влияние, за да го подложи на обществено обсъждане. То е насрочено за 28 март, сряда, от 14 ч. В зала "Изток" на Народното събрание са поканени всички заинтересовани от проекта, сред които прокуратурата и неправителствените организации.

Защо е важно? Срещу измененията на управляващите реагираха остро юристи и магистрати. Според тях законопроектът е концептуално объркан, недопустимо приравнява корупцията в публичния сектор с тази в частния сектор, които функционират на различни принципи, и на практика криминализира целия търговски и граждански оборот.

OUT-OF-OFFICE

Няколко идеи за свободното време през идната седмица

Кариера

23 - 29.03

По подобие на speed dating за запознанства и тук всеки кандидат има само по 3 минути с всеки работодател. След като изтече времето, преминава към следващата фирма. Това дава възможност за бързи и ефективни срещи между търсещи и предлагащи работа. Фокусът на събитието е върху финансите и френския и немския език.

В бар "Спутник", форма за регистрация: www.karieravbulgaria.com

Концерт

26.03

Част от поредицата "Музиката на Европа", на пианото Константинос Дестунис. Творбите са от Янис Константинидис, Джон Псатас, Теодор Андониу, Костас Цуграс, Андреас Папарусос. В зала "България", вход свободен.

Изложба

27.03 – 22.04

Великата американска фотографка Мери Елън Марк пет десетилетия пътува из различни краища на света, за да заснеме културните и субкултурните явления. Изложба с нейни документални и портретни фотографии ще бъде показана в София. Мери Елън Марк е правила портрети на големи личности, документирала е мисията на Майка Тереза, минава зад завесата на едни от най-големите индийски циркове. Хауърд Грийнбърг от Ню Йорк ще изнесе лекция и за Мери Елън Марк на 28 март от 18:30 ч. В Софийската градска художествена галерия.

Ресторант на годината

29.03

За седемнадесети път "Бакхус" ще обяви класацията на най-добрите ресторанти за изминалата година на официална церемония с галавечеря, придружена за пръв път и от лекторски панел, отворен за по-широка аудитория. Тази година партньор на събитието е престижната кулинарна академия Le Cordon Bleu London заедно с шеф Емил Минев, който ще открие събитието на 29 март с едночасова демонстрация "Златното яйце" и още четирима гост-лектори, пристигнали специално за събитието в София. Цената на лекторския панел е 50 лв., а за регистрация и повече информация може да проверите тук: bacchus.bg/lectors