Как американските ТЕЦ-ве стигнаха до омбудсмана
22 Нови
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Как американските ТЕЦ-ве стигнаха до омбудсмана

Ръководителите на бизнес организациите (четиримата седнали) използват възможността да покажат, че са против новите правомощия на омбудсмана да се меси в спорове между граждани и фирми

Как американските ТЕЦ-ве стигнаха до омбудсмана

Божидар Данев, Васил Велев, Кирил Домусчиев и Цветан Симеонов се жалват пред Мая Манолова

Ивайло Станчев
9136 прочитания

Ръководителите на бизнес организациите (четиримата седнали) използват възможността да покажат, че са против новите правомощия на омбудсмана да се меси в спорове между граждани и фирми

© Юлия Лазарова


Ръководителите на четирите национално представителни работодателски организации – Божидар Данев, Васил Велев, Кирил Домусчиев и Цветан Симеонов, в качеството си обаче на физически лица, подадоха жалба до националния омбудсман Мая Манолова срещу двете т.нар. американски централи - "Ей И Ес Гълъбово" и "КонтурГлобал Марица-изток 3" .

Действието на шефовете на БСК, АИКБ, КРИБ и БТПП е знаково, тъй като формално засяга дългосрочните договори с ТЕЦ-вете, но всъщност разкрива до какво водят приетите през февруари промени в Закона за омбудсмана. Отделно от това действието подсказва, че казусът с американските централи приближава до развръзка.

Защо сега и защо по този начин?

Четиримата жалбоподатели подчертават, че преди всичко повод за жалбата са разширените преди месец правомощия на омбудсмана, според които националният защитник вече има възможност да се намесва не само в спорове между граждани и държавата, а и между граждани и други частни субекти (търговци, граждански организации и отделни граждани). Асоциацията на организациите на българските работодатели, в която членуват четирите бизнес сдружения, беше категорично против това и дори призова президента Румен Радев да наложи вето върху промените в Закона за омбудсмана. Мотивите им бяха, че "се променя цялата философия на закона, в противоречие с европейското право и практика в тази област". И точно затова сега показват нагледно до какво води промяната.

"При възникналата ситуация решихме като български граждани, да се обърнем към омбудсмана с проблем, който смятаме, че представлява обществена несправедливост. Надяваме се Мая Манолова като един много деен обществен защитник да разреши този въпрос, след като другите държавни институции се бавят", каза за "Капитал" Васил Велев, намеквайки, че всъщност целта е да се покаже несъстоятелността на разширените правомощия на омбудсмана.

Впрочем за Европейския омбудсман, създаден с договора от Маастрихт, изрично е записано, че не може да извършва проверки срещу предприятия или физически лица.

Какъв е проблемът?

Работодателите от месеци настояват да се пристъпи към разваляне на дългосрочните договори на американските централи за преференциално изкупуване на произведената електрическа енергия. "Отговорно твърдим, че те в постоянен и непрекъснат режим, с последователност, достойна за по-добри дела, ни ограбват ежедневно, ежечасно и ежеминутно, като ни "измъкват" от джобовете по 14 лева на мегаватчас използвана електроенергия", се казва в жалбата. Призовава се още за незабавно разследване и предприемане на мерки, които "да стреснат извършителите на този узаконен грабеж, както и самите узаконители на същия грабеж".

Фактически двете топлоелектрически централи имат договори за изкупуване на електроенергията с НЕК за още 10 години. Според тях държавата трябва задължително да купува произведения ток на по-висока цена, за да гарантира възстановяването на инвестициите. В случая определената от Комисията за енергийно и водно регулиране цена за"Ей И Ес Гълъбово" е 169.72 лв. за мегаватчас, а за "КонтурГлобал Марица-изток 3" - 107.1 лв. за мегаватчас. За сравнение - борсовата цена на електроенергията през последните дни се движи между 47 и 78 лв., а за регулирания пазар тарифата е 76 лв. за мегаватчас. За американските централи обаче има и клауза, според която се плаща дори мощностите да не работят. Всички тези разходи се калкулират в общата цена на тока, която заплащат крайните потребители - битови и промишлени.

Какво се прави?

Въпросът за предоговарянето на условията в дългосрочните договори на "Ей И Ес Гълъбово" и "КонтурГлобал Марица-изток 3" е бил поставян многократно през годините. Една от основните причини нищо съществено да не се случва са заложените огромни обезщетения за частните инвеститори. Все пак през 2016 г., отново под натиска на бизнеса, правителството успя да убеди ТЕЦ-вете в необходимостта от понижаване на цените - съответно с 14 и 15 процента.

Сега обаче натиск има и от Брюксел, тъй като финансовото облагодетелстване на предприятията може да се разглежда като неправомерна държавна помощ. Официална наказателна процедура за това няма, но по информация на "Капитал", която бе потвърдена и от Васил Велев, още през миналата година от Еврокомисията са препоръчали договорите да бъдат разтрогнати по един или друг начин. Известно е, че преговори за това се водят между държавата и инвеститорите.

Неотдавна енергийният министър Теменужка Петкова заяви, че държавата е предложила модел, по който да се изчисли каква част от инвестицията е вече възстановена, и сега се чакало становището на централите. Неофициално източници от държавното управление посочват, че за "Ей И Ес Гълъбово" остават около 100 млн. евро, а инвестицията на "КонтурГлобал Марица-изток 3" била изцяло възвърната. Дружествата обаче претендирали съответно за още 500 млн. евро и 270 млн. евро.

От "Ей И Ес Гълъбово" твърдят, че вложените пари са 1.3 млрд. евро, а "КонтурГлобал Марица-изток 3" посочва сумата от 700 млн. eвро. Чак когато сметката за невъзстановените все още суми е налице, ще се обсъждат и конкретни варианти за решение на казуса.

Кои са възможните решения?

При всички случаи държавата ще трябва да плати сериозна сума, за да развали договорите.

Едната възможност е остатъкът да се изплати накуп, а централите да излязат на свободния пазар без задължения за изкупуване на електроенергията и без преференциални цени. Това обаче би струвало стотици милиони евро.

Другата опция е да се приложат договори за разлика в цената, така както е планирано да се случи със всички ВЕИ с над 4 МВт инсталирана мощност. Накратко - идеята е американските централи да продават електроенергията си през борсата и в допълнение да получат договор за разлика с фиксирана сума. Така, ако постигнат по-висока продажна цена, ще печелят повече, а ако е по-ниска - по-малко. Рискът е изцяло за тяхна сметка, а държавата намалява значително разходите си спрямо сегашните дългосрочни договори със задължително изкупуване. Тук въпросът е за какъв период от време ще се предоставят въпросните договори за разлика и дали накрая няма да излязат по-скъпи.


9 коментара
 • 1
  kirchevo avatar :-|
  Албен

  Защо не извикат на помощ и Иван Костов, той би трябвало да е най-наясно с тези ТЕЦ-ове, 'щото длаверата стана по негово време.

 • 2
  m_simeonov avatar :-|
  Мирослав Симеонов

  Представяте ли си как инвеститорите са се ритнали в гъ*а, след като са излезли от кабинета, където са подписали договорите. И вътрешно как мазно са се били ухилили.

 • 3
  stradivarius avatar :-@
  Stradivarius

  То за това на тази територия държава няма,няма пари за пенсии,няма пари за улицата до вратата ти в къщи,няма пари за магистрали,няма пари за здравеопазване,няма пари за градинката пред блока,за младите доктори и сестри,за добрия учител и честния човек...абе въобще НЯМА ПАРИ е лозунга на малкия политик и безпринципната политическа помия олицетворяваща безхаберието в опосканата ни действителност.

 • 4
  milenmihailov avatar :-|
  milenmihailov

  До коментар [#1] от "Албен":

  Казваш Иван Костов, ама той не е управлявал от 2001 година. Договорите са със срок за изкупуване на 15 години. Значи ако той ги е подписал, те вече трябва да са изтекли, все пак сме 2018 г. в момента. В статията по-горе се казва, че остават още 10 г. Имате липса на критично мислене.
  Така, много е удобно да се опрадаваме с предишните, ама какво става, ако предишните са всъщност сегашните.

 • 5
  devdimi avatar :-|
  devdimi

  Има начин да се решат нещата - в момента има такса обществена отговорност 5% оборот за всички производители. Просто я вдигнете от 5% на 25% и готово.
  Държавните централи ще се компенсират с по-висока цена, частните ще си понесат бизнес риска. Това сега не е бизнес а хранилка.

  Въпросът, че ако това се въведе може да има и убийства. Зад американските централи седи американската държава и дипломация, която може да оказва натиск на най-високо ниво.
  По-опасни обаче са ВЕИ-та, зад които седят доста мафиоти, които може да разкатаят фамилията на всеки министър, който тръгне да го прави.
  Вие ако сте министър бихте ли рискували живота на семейството си?

  Иначе лицензите за американските централи наистина са подписани от Костов и той го е потвърждавал многократно. Но са и препотвърдени от Румен Овчаров, който естествено също се облажил. И в двата случая говорим за подкуп от под много милион долара, срещу осигурена печалба от милиарди - добра сделка, не мислите ли?

 • 6
  vesko_dechev avatar :-?
  Веселин Дечев

  Те договорите изтекоха преди 1-2 години, но пак бяха подновени.
  ЗАЩО?

 • 7
  znenkov avatar :-|
  Zdrawko Nenkow

  1.Собственици на "американските"централи са офшорни фирми с "тъмен" произход на капитала, май пак руски.
  2. Договорите за преферентни цени са с подписа на Р.Овч.

 • 8
  devdimi avatar :-|
  devdimi

  Собствениците на Мариците са изключително прозрачни публични компании листвани в Англия
  ContourGlobal е листвана на борсата в Лондон и дори е част от индекса FTSE 250.
  AES е листвана на NYSE.

 • 9
  devdimi avatar :-|
  devdimi

  Публичните компании търпят външен одит всяко тримесечие.
  Тъй като в тях се вложени срества на вложители средства включително на банки, пенсионни фондове и т.н. са мега проверени и при нужда получават държавен лобизъм на държавно ниво от Англия и съответно Америка.
  Аргументът е - ние сме инвестирали в супер рискова държава като България - имаме нужда от защита на нашите вложители, които са ваши избиратели. Това е.
  Естествено подкупите на Иван Костов и Румен Овчаров не са ги дали те лично, дадени са от български мутри, които взимат лицензите още много преди да се знае, дали и кой ще се навие да строи централи в България.
  После се продава като разрешително и така се осчетоводява и готово.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK