Турски и български компании търсят нови партньорства на форум в Истанбул

Търговията между двете страни продължава да расте, още инвестиции се очакват в производството на автомобилни компоненти

Голяма част от новите турски инвеститори в България са в областта на производството на автомобилни компоненти
Голяма част от новите турски инвеститори в България са в областта на производството на автомобилни компоненти
Голяма част от новите турски инвеститори в България са в областта на производството на автомобилни компоненти
Голяма част от новите турски инвеститори в България са в областта на производството на автомобилни компоненти

Макар че са далеч от лидера Холандия, турските инвестиции в България през последните години видимо нарастват. Нещо повече - южната ни съседка е основен търговски партньор на страната от държавите извън Европейския съюз. Възможности за повече партньорства обаче има и затова за пръв път от десет години в Истанбул ще се проведе двустранен бизнес форум с участието на министерствата на икономиката на двете страни. Интересът към събитието на 2 април е значителен, като вече близо 80 български компании са се регистрирали за участие.

За малки и големи

Събитието се организира от Съвета за външноикономическо сътрудничество на Турция (DEIK) и българската Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП), а в подготовката му са ангажирани също Българската търговско-промишлена палата и Българо-турската търговско-индустриална камара. Освен министрите на икономиката, които за последен път се събраха на такъв форум през 2008 г., от българска страна ще има също представители на Агенцията за инвестиции и на Национална компания "Индустриални зони". Очакванията на организаторите са да се създадат нови бизнес партньорства между турски и български компании.

Форумът практически е насочен към всички сфери на бизнеса - медицински изделия, опаковки, дървообработване и мебели, електроника, машиностроене, производство на автомобилни части, храни, текстил, химически изделия, строителство, информационни технологии и т.н. От ИАНМСП уточниха, че вече има регистрирани за участие 77 български компании от почти всички сектори, но срокът за записване е удължен до сряда заради големия интерес. На форума се очаква да присъстват и водещи български компании като "Аурубис България", ПИМК, "Алкломет" и др. "Много положителен сигнал е, че към събитието интерес проявяват не само големи, но и много малки и средни предприятия", каза Емрах Сазах, главен търговски съветник в турското посолство в София, за "Капитал".

Възможности

Търговските и инвестиционните отношения между Турция и България като цяло следват възходяща тенденция, макар че има и спадове. "Търговският обмен беше 700 млн. долара през 2000 г. и се увеличи до 4 млрд. долара през 2007 г. След кризата от 2008 г. обемът намаля, но през последните три години отново има положителна тенденция и двустранната търговия вече надвишава 5 млрд. долара", посочи Сазах. Статистическите данни показват, че през последните три години износът на България расте, а вносът от Турция се увеличава с изпреварващи темпове. В резултат на това салдото намалява до 335.8 млн. лв., но остава положително за България.

"Партньорството между Турция и България се развива на няколко пласта, тъй като двете икономики се допълват, а подобен форум може да доведе до допълнителен ръст", каза Сазах. Според него възможности за сътрудничество могат да се търсят и във факта, че двете страни представляват коридор една за друга. "Повече от половината износ от Турция е насочен към ЕС и в това отношение като членка на ЕС България се явява транзитен коридор за турския експорт. Същото важи и за българските износители по отношение на достъпа им до Азия и Близкия изток през Турция", обясни той.

Нови инвестиции

С общи инвестиции от 730 млн. евро и нетен поток от 80.8 млн. евро през 2017 г. Турция не се нарежда сред големите инвеститори в страната. Въпреки това през последните няколко години редица турски компании навлязоха в България, особено в областта на производството. Наред с големите и по-отдавна установени инвеститори като Sisecam (която е собственик на стъкларските заводи в Търговище), шуменския производител на алуминиеви изделия "Алкомет" и плевенския завод за метален амбалаж на Sarten предприятия в страната вече имат и редица производители на компоненти за автомобилната индустрия като Teklas, "Нурсан отомотив" (смесено предприятие между Nursan и Koush Group), Standard Profil, Arkomat и Aktas, а скоро се очаква да заработи и заводът за автомобилно осветление на Sa-ba край Димитровград. Самата "Алкомет", и по-точно мажоритарният й собственик Фикрет Индже, пък стои зад привличането на няколко скорошни турски инвестиции в Шумен, където заводи изградиха Sarkuysan (медни кабели), Cambro (кухненско и столово оборудване) и Enpay Endustriyel (изолационни материали за трансформатори).

"България привлича с ниските си производствени разходи и корпоративни данъци, както и с това, че дава достъп на турските компании до ЕС и европейските фондове. Инвеститорите в страната смятат, че въпреки някои бюрократични проблеми правната система на България е хармонизирана с ЕС и има потенциал за привличане на повече инвестиции", коментира Сазах. По думите му интерес за нови турски инвестиции има, а с конкретни планове вече са компании, които произвеждат автомобилни компоненти.

Българските инвестиции в Турция са далеч по-скромни, но също не липсват. Едно от последните по-големи вложения беше придобиването на производителя на препарати за ветеринарна медицина ANC (Animal Nutrition Center) от "Хювефарма" през 2015 г. Сред инвеститорите е и "Приста ойл", която има филиал в Турция.


1 коментар
  • 1
    kui21556245 avatar :-?
    Viktor Ivanov

    "С общи инвестиции от 730 млн. евро и нетен поток от 80.8 млн. евро през 2017 г. Турция не се нарежда сред големите инвеститори в страната"

    Това са много много пари...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход