Софийският градски съд изпрати закона за гражданската конфискация в Съда на ЕС

Преюдициалното запитване до Съда в Люксембург е направено по дело, заведено от комисията на Пламен Георгиев срещу Цветан Василев

Председателят на КПКПОНИ Пламен Георгиев, в синхрон с медиите на Делян Пеевски, атакува Върховния касационен съд заради начина, по който води тълкувателното дело за гражданската конфискация. Най-вероятно Софийският градски съд ще е следващият обект на атаките им
Председателят на КПКПОНИ Пламен Георгиев, в синхрон с медиите на Делян Пеевски, атакува Върховния касационен съд заради начина, по който води тълкувателното дело за гражданската конфискация. Най-вероятно Софийският градски съд ще е следващият обект на атаките им    ©  Велко Ангелов
Председателят на КПКПОНИ Пламен Георгиев, в синхрон с медиите на Делян Пеевски, атакува Върховния касационен съд заради начина, по който води тълкувателното дело за гражданската конфискация. Най-вероятно Софийският градски съд ще е следващият обект на атаките им
Председателят на КПКПОНИ Пламен Георгиев, в синхрон с медиите на Делян Пеевски, атакува Върховния касационен съд заради начина, по който води тълкувателното дело за гражданската конфискация. Най-вероятно Софийският градски съд ще е следващият обект на атаките им    ©  Велко Ангелов

Съдът на Европейския съюз (СЕС) ще трябва да отговори дали българското законодателство за гражданската конфискация отговаря на правото на Европейския съюз. Става въпрос за процедурата по отнемане на незаконно придобито имущество на обвинени, но неосъдени лица, по която има заведени множество дела по иск на Комисията за незаконно придобито имущество (КОНПИ), сега Комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ). Т.нар. гражданска конфискация, която е характерна за някои англосаксонски държави, беше въведена през 2012 г. от ГЕРБ със Закон за отнемане в полза на държавата на незаконно придобитото имущество, който бе отменен с новия антикорупционен закон на ГЕРБ (Закон за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество), но уредбата на тази материя остана идентична.

Съдът в Люксембург е бил сезиран миналия четвъртък от Софийския градски съд (СГС) по повод делото за отнемане на имущество на стойност над 2 млрд. лева, заведено срещу Цветан Василев и още 27 юридически и физически лица. Делото е спряно, а СГС е формулирал шест преюдициални въпроса до СЕС.

Във въпросите съдът съпоставя правото на ЕС (Директива 2014/42/ЕС на Европейския парламент и на Съвета от 3 април 2014 г. за обезпечаване и конфискация на средства и облаги от престъпна дейност в Европейския съюз) с българския закон, който допуска процедурата по конфискация на имущество да започне и да се проведе дори и ако няма влязла в сила присъда за престъпление.

Какво пита Софийският градски съд?

1. Дали европейското законодателство, което казва, че държавите трябва да въведат "минимални правила за обезпечаването на имущество с оглед евентуална последваща конфискация", трябва да се тълкува като даващо право на държавите членки да приемат правила за гражданска конфискация, неоснована на присъда?

2. Дали е в съзвучие с европейското законодателство тълкуването на българския закон, че е достатъчно единствено образуването на наказателно производство срещу едно лице, за да се инициира и проведе процедура по гражданска конфискация срещу него?

3. Допустимо ли е европейското законодателство в тази област да се тълкува разширително?

4. Следва ли правото на ЕС да се тълкува в смисъл, че само въз основа на несъответствие между стойността на имуществото и получените законни доходи на лицето може да се отнеме имуществено право като придобито пряко или косвено от престъпление, без да е налице влязла в сила присъда, установяваща, че лицето е извършило престъплението?

5. Следва ли правото на съюза да се тълкува като уреждащо конфискация на имущества на трети лица като допълнителна или алтернативна мярка на пряката конфискация или като допълнителна мярка на разширена конфискация?

6.Следва ли правото на ЕС да се разбира като гарантиращо и прилагане на презумпцията за невиновност и забраняващо конфискация, неоснована на присъда?

Според досегашната практика на съдилищата в такива случаи до произнасянето на съда в Люксембург трябва да бъде спряно не само делото срещу Цветан Василев, но и всички висящи дела, заведени до момента от КОНПИ, които занапред ще се поддържат от новата комисия КПКОНПИ, чийто председател е същият - Пламен Георгиев.

Въпросите, повдигнати от СГС, са сходни с предмета на тълкувателно дело, което Върховният касационен съд разглежда от няколко месеца. Тълкувателното дело стана причина председателят на КПКОНПИ Пламен Георгиев, в синхрон с медиите на Делян Пеевски, на няколко пъти да атакува ВКС заради начина, по който то се води. Най-вероятно след решението на Софийския градски съд съдията по делото на Цветан Василев ще е следващият обект на атаките им.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


2 коментара
 • 1
  drkskwlkr avatar :-P
  Иван Арнаудов

  Ако правилно си превеждам името на европейския съд като EU Court of Justice, според някакъв доклад за тяхната дейност, който изрових от любопитство, между 2011-2015 г. тези приятели решават малко под 800 дела годишно и имат backlog от около 800 дела. Т.е. преди средата на 2019 г. не вярвам нещо ново да се случи по делото на Цецо Хубавеца (не че някой ще благоволи да го върне от Сърбия дотогава, де).

  Съвсем друга тема защо европейското законодателство ясно казва, че трябва да се вземат мерки за обезпечаване при евентуална конфискация, а нашите лемури питат може ли за по-лесно тези мерки да са си направо конфискация. Според мен няма нормален съдия, който да отговори "може" :D

 • 2
  kdo52372883 avatar :-?
  kdo52372883

  Брей, много интересно взе да се получава. Нещо не му става пасиансът на сламен-пламен напоследък. Само преди две седмици съдът го задължи да предостави информация за съдебните разноски на КОНПИ (което той още не е направил) - а сега и този, да го наречем, шамар. Но нека прегледаме нещата от птичи поглед, за да видим кое, как и защо:

  1) В последните месеци стана модерно КОНПИ да гони "врагове на народа" само и единствено въз основа на прокурорско обвинение. Без значение колко абсурдно и юридически несвързано е то - примерно, контрабанда на люти чушки за Марс. Или нещо от сорта.

  2) Същевременно, въпреки всичките си вопли и стонове, нито Адвокатският Съвет, нито някой друг си направи труда да сезира КС за новия анти- (т.е. про-) корупционен закон. Скатаха се и си затраяха, вследствие на което сега сламен-пламен може, например, да си извади произволно разрешение за слухтене на произволен човек, за произволен период от време - от, да речем, Районен Съд Полски Тръмбеш. И още много други неща може #той, тепърва ще има да гледаме.

  3) Нито пък някой си направи труда да сезира КС за онази противозаконна свинщина, известна като Закон на ДП за Доограбване на КТБ. Отново, въпреки всички вопли и стонове. Но пък от друга страна... и да го бяха сезирали, преди два дни видяхме каква я свършиха тези "най-висши съдии", относно делото за супер-специалния (т.е. супер-цацаровия) съд. Т.е. решиха го "по целесъобразност", разбирай по Волята на Вожда (т.е. на Сотир/ДП).

  4) И в крайна сметка остава какво? Ами, комай само преюдициалните запитвания от СГС и още едно-две съдилища в страната. Където все още работят съдии със съвест и независима мисъл, с граждански и юридически кураж. А не "страхувани", командировани, шуреи, баджанаци, балдъзи и прочее. Или пък такива, които си пият кафето с Вожда, с Цвъко, Сотир, ДП или другите по веригата. На третия етаж в МС. Или в ЦУМ. Или другаде.

  Така че, браво на СГС! Браво, че още има такива съдии. Не бих се учудил, ако скоро последват и други подобни запитвания. Свързани с други безумни закони, приети наскоро. Или предстоящо да бъдат приети. Добре поне, че сме (още) част от Европа. Като си нямаме смислен КС, поне имаме достъп до Съда на ЕС. Поне в някои случаи.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход