Комисията за защита от дискриминация обяви война на интернет
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Комисията за защита от дискриминация обяви война на интернет

Дискриминиран гражданин

Комисията за защита от дискриминация обяви война на интернет

Регулаторът прие, че отстъпката за подаване на данъчна декларация онлайн е непряка дискриминация

8924 прочитания

Дискриминиран гражданин

© Юлия Лазарова


"В настоящия двадесет и първи век боравенето/неборавенето с глобалната електронна мрежа (интернет) и използването/неизползването на хардуерни и софтуерни продукти за достъп до нея е същностна за личността характеристика и попада в обхвата на защитения признак "лично положение" Това е един от аргументите, с които Комисията за защита от дискриминация приема, че 5% отстъпка, която гражданите ползват, ако си подадат декларация онлайн, е непряка дискриминация.

Решението е преразказано на сайта на комисията (който нагледно показва защо регулаторът е враждебно настроен към интернет). От съобщението разбираме, че комисията е била сезирана с жалба.

КЗД разделя хората на две групи - тези, "използващи интернет и електронни информационни системи (т. нар. персонални компютри, лаптопи, смартфони)", и останалите, които не ползват. Чрез разпоредбата в Закона за данъците върху доходите на физическите лица са дискриминирани: "Физическите лица, които не използват интернет и в по-общ смисъл информационни технологии, са били поставени в по-неблагоприятно положение при декларирането и заплащането на данъчните им задължения в сравнение с лицата, използващи информационни технологии и интернет."

Регулаторът приема, че разпоредбата "въвежда неравно третиране между различни обществени групи, което следва да се квалифицира като непряка дискриминация".

Без да посочва никакви обективни данни, КЗД приема, че "колкото и съществен елемент от битието на значителна част от жителите в страната да са информационните технологии", е "общоизвестно", че "все пак съществува определен (значителен) процент от населението, което не борави с тях", и при приемането на промените "не е намерен баланс между конкуриращите се интереси, като не е отчетено, че за определена група данъкоплатци изобщо е невъзможно да подадат по електронен път своите годишни данъчни декларации".

Въпросната група, казва КЗД, не че не иска, а е в обективна невъзможност да ползва интернет. Регулаторът дава конкретен пример кои са потенциално дискриминирани: "Лицата, които нямат компютърни умения (каквито са голяма част от лицата в напреднала възраст), лицата, които не разполагат със средства за закупуването на електронна компютърна система, лицата, които не могат да си позволят да заплащат за услугата, чрез която се осъществява достъпът до интернет пространството, не разполагат с друга алтернатива, освен да подадат своята годишна данъчна декларация на хартиен носител."

Според комисията "тези лица обаче, както и всички други граждани на Република България, имат правото да получават доходи от различни законосъобразни дейности, като определен процент от своите доходи тези лица предоставят на държавата под формата на данъци".

Освен разпоредбата на закона, която е непряка дискриминация на признак "лично положение", КЗД приема, че и практиката на "Националната агенция по приходите и нейните териториални поделения, която се е основавала на тази разпоредба, също има дискриминационен характер".

КЗД отправя препоръка до министъра на финансите да анализира ефектите от действащите разпоредби и да внесе при необходимост законодателни промени, за да бъде премахната дискриминацията.

Всъщност по-ниските такси и отстъпки за ползване на електронни услуги се дължи на факта, че разходите на държавата са по-малки.

Решението на КЗД на практика казва, че услугите на електронното правителство са дискриминационни. Ако логиката на комисията, в чийто състав има кадри, близки до ГЕРБ, БСП и ДПС (сред тях и бившият зам.-министър на правосъдието и функционер от ДПС Сабрие Сапунджиева), бъде възприета, то би трябвало да отпаднат по-ниските такси, въведени за редица услуги, предоставяни от държавата - свидетелства за съдимост, удостоверения, вписвания в Търговския регистър.

"В настоящия двадесет и първи век боравенето/неборавенето с глобалната електронна мрежа (интернет) и използването/неизползването на хардуерни и софтуерни продукти за достъп до нея е същностна за личността характеристика и попада в обхвата на защитения признак "лично положение" Това е един от аргументите, с които Комисията за защита от дискриминация приема, че 5% отстъпка, която гражданите ползват, ако си подадат декларация онлайн, е непряка дискриминация.

Решението е преразказано на сайта на комисията (който нагледно показва защо регулаторът е враждебно настроен към интернет). От съобщението разбираме, че комисията е била сезирана с жалба.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

12 коментара
 • 1
  nodjinn avatar :-P
  nodjinn

  Не. Това не е достатъчно. Предлагам всички ИТ фирми да бъдат глобени, защото наемат на работа хора с ИТ образование, дискриминирайки безжалостно тези от нас, които го нямат. Така тези лоши, лоши хора ни дискриминират и откъм доходи, освен това.
  Освен това, да се наложи насилствено затъпяване на умни хора, щото не всеки може да е умен, а умните принципно се справят добре в живота. Аз, примерно, съм тъп. Ако това не ме прави дискриминиран, не знам.
  Ох, някои неща могат да се случат само в България ...

 • 2
  mastikata avatar :-|
  mastikata

  ХАХАХА - много ми е любопитно каква е тази категория лице, което няма пари за компютър и Интернет, а му се налага да подава Данъчна декларация?? Свидят му се пари за компютър?

 • 4
  aussie avatar :-|
  aussie


  До коментар [#2] от "
  mastikata
  ":
  Хахаха, опитали са се да защитят бабичките по селата но те пък няма да се възползват по подразбиращи се причини :)

 • 5
  snower avatar :-|
  snower

  В една банка платежна операция в клон е по-скъпа, отколкото същата операция през електронно банкиране. За банката е много по-евтино клиентът сам да си въведе и изпрати платежното през компютъра, вместо да поддържа фронт офиси и служители.
  Сигурно и това е дискриминация за нашите чиновници.

 • 6
  Clint_Eastwood avatar :-|
  Clint_Eastwood

  Портесен съм. А някои хора нямат пари да платят държавни такси - предлагам да премахнат всички такси.

  По-сериозно - ако толкова искаш да се ползваш от 5% отстъпка, иди в компютърен клуб. Доколко е практически смислено, да подаваш декларация, но да нямаш пари за комп, беше вече изтъкнато, че е абсурдно.

 • 7
  drkskwlkr avatar :-P
  Иван Арнаудов

  Тия от КЗД ако научат, че Агенция по Кадастъра дава не 5%, а цели 30% отстъпка за електронно заявени услуги от техния регистър, направо ще се побъркат.

 • 8
  kdo52372883 avatar :-|
  kdo52372883

  Трагедия. С такива "комисари" като Сабрие-ханъм, друга "логика" едва ли би могло да очакваме. Те нали същите тези наскоро обявиха и Емил Кошлуков за "жертва" - щото, видите ли, много хора силно го критикували за средния пръст в национален ефир - и другите му там изцепки. Цирк сте, а не комисия!!!

 • 9
  enu01558153 avatar :-|
  enu01558153

  Хахаха пак двойни "умнокрасиви" стандарти. Ами ако беше обратното - 5% отстъпка при офлайн-декларация, дали немаше целата армия от виртуални агорафоби да ревнат в общ глас че били дискриминирани?

 • 10
  bretschneider avatar :-|
  bretschneider

  Предлагам да се обяви за дискриминация плащането на данъците онлайн по банков път. Трябва всички да си плащат данъците на гише, да висят като каиши на опашкте! Хааай ма ха. Равенство трябва да има ей!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK