Десницата - поредно пренареждане

Година след изборния провал от ДСБ и "Да, България" пак се очаква обединение, а СДС и ДБГ ще търсят конфигурации, в които да влязат след разпада на Реформаторския блок

Въздържайки се от конкретност за разговорите по обединението, лидерите на ДСБ и "Да, България" Атанас Атанасов и Христо Иванов потвърждават общата цел да са алтернатива на политическото статукво
Въздържайки се от конкретност за разговорите по обединението, лидерите на ДСБ и "Да, България" Атанас Атанасов и Христо Иванов потвърждават общата цел да са алтернатива на политическото статукво    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Въздържайки се от конкретност за разговорите по обединението, лидерите на ДСБ и "Да, България" Атанас Атанасов и Христо Иванов потвърждават общата цел да са алтернатива на политическото статукво
Въздържайки се от конкретност за разговорите по обединението, лидерите на ДСБ и "Да, България" Атанас Атанасов и Христо Иванов потвърждават общата цел да са алтернатива на политическото статукво    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА

"Понякога нашите избиратели искат да сме принципни, понякога - да сме в парламента". С тези думи, според членове на разпадналия се Реформаторки блок (РБ), тогавашният зам.-председател на ДСБ Петър Москов убеждавал през 2013 г. скараните помежду си малки десни партии ДСБ, "Движение България на гражданите" (ДБГ) и СДС да се обединят. Година след това блокът влезе в парламента и в управлението на страната - във втория мандат на Бойко Борисов, но по ирония точно принципите на една от партиите и желанието на другите да останат на всяка цена във властта доведе до неговия разпад. ДСБ излязоха в опозиция на управлението на ГЕРБ и останалите от РБ след бламирането на промените в конституцията и на практика напуснаха десния съюз.

Бившият министър на правосъдието Христо Иванов, който си тръгна от кабинета "Борисов 2" по същата причина, създаде своя формация - "Да, България". А РБ компенсира оттеглянето на ДСБ с няколко по-малки формации и партията на солиста на "Хиподил" Светослав Витков "Глас народен". Несъстоялото се обединение между "Да, България" и ДСБ ги остави извън парламента на изборите миналата година. Същото се случи и с второто издание на РБ.

Година след изборния провал от ДСБ и "Да, България" пак се очаква обединение, а Реформаторският блок се разпадна и основните партии в него СДС и ДБГ тепърва ще търсят конфигурации, в които да влязат.

Политически съюз "Демократична България"

Разговорите между ДСБ и "Да, България" са в доста напреднала фаза, но от двете формации засега са пестеливи откъм конкретност, докато всичко не е договорено. Това, което до момента е уточнено, е, че обединението ще е политически съюз от четири партии - ДСБ, "Да, България", "Зелените" и БЗНС. Неофициално се твърди, че ДЕОС, която на парламентарните избори се яви в коалиция с партията на Христо Иванов и "Зелените", ще се закрие, а членовете й ще се влеят в двете формации.

"Целта ни е в този периметър да изградим работещ съюз, който може да отправи убедителна оферта на българските граждани. Убедителна като перспектива да бъдем в следващия парламент и като политическа последователност на алтернатива на сегашния модел на управление. Целта ни е да бъдем фактор за предизвикването на предсрочни парламентарни избори", заяви преди седмица Христо Иванов пред БНР.

Пред партийния видеоканал лидерът на ДСБ Атанас Атанасов също потвърди желанието за "траен политически съюз, който да се позиционира като опозиция на политическото статукво на ГЕРБ и БСП".

Съюзът обаче ще бъде отворен и за други формации. Христо Иванов вижда обединението като "платформа за правене на коалиция за различните видове избори". Според Атанасов след учредяването му може да се присъединят и други опозиционни десни демократични формации. Категоричен е обаче, че към този процес трябва да се подхожда много внимателно, за да не се получи ситуацията с РБ, в който разделителна линия между партиите се оказа отношението към действията на Борисов и ГЕРБ.

На този етап все още няма и окончателно решение как ще се казва политическият съюз. Тествани са различни имена чрез фокус групи и това, което засега събира най-много гласове, е "Демократична България". Обсъжда се и идеята след обявяването на съюза да се създаде правителство в сянка и по този начин обединението да произвежда политически послания. В него освен лидерите на партиите и експерти ще влязат и лицата от "Нова република" - Мартин Димитров, Петър Славов и Трайчо Трайков, които преди това бяха в Гражданския съвет на РБ. Пред "Капитал" идеологът на платформата "Нова република", с която ДСБ участва на парламентарните избори - Радан Кънев, каза, че проектът е замразен.

Спорните теми

Предвижда се съюзът да има двама съпредседатели и политически съвет от лидерите на четирите партии. Все още няма постигнато съгласие за това как ще се вземат решенията. ДСБ настояват лидерите на "Да, България" и ДСБ да имат решаващата дума, но този вариант не устройва "Зелените" и БЗНС. Едно от опасенията на ДСБ е, че, ако при вземането на решения участват повече формации, може да се повтори ситуацията с РБ, когато партиите се противопоставяха една на друга, като се групираха и блокираха, което водеше до невъзможност да се вземат общи решения. Според ДСБ вариантът с двамата съпредседатели е по-изчистен и по-работещ и се доближава до този на "Синята коалиция", която се оглавяваше от тогавашния лидер на ДСБ Иван Костов и бившия председател на СДС Мартин Димитров.

Накъде след разпада

Междувременно в Реформаторския блок настъпи разпад. Партията "Глас народен", с която реформаторите участваха на последните избори, обяви, че го напуска. Членството си в блока замрази и формацията на бившия вицепремиер от второто правителство на Борисов Меглена Кунева - ДБГ. Като условие за оставането си в РБ те поискаха блокът да се заяви като опозиция на управлението на ГЕРБ. Независимо обаче от острите изказвания на новия лидер на ДБГ Димитър Делчев срещу управляващите и заявките му за сформиране на "анти ГЕРБ коалиция", засега не е ясно в каква конфигурация ще влезе партията. От ръководството твърдят, че са правили сондажи за присъединяване към обединението на ДСБ и "Да, България", но и двете партии засега изключват такъв вариант. Другите възможности, които от ДБГ споменават, са доста условни - ако шоуменът Слави Трифонов прави политически проект или ако около президента Румен Радев се създаде някакъв център от политически формации.

Денят Х за СДС

Далеч по-неясна е съдбата на СДС. Лидерът Божидар Лукарски посочи датата 17 април като деня, в който ще стане ясно какъв курс ще поеме партията. За тогава е насрочено заседание на Националния съвет на СДС, на което вътрешната опозиция на Лукарски се кани да поиска оставката му. Намерението беше обявено миналата седмица от областния председател на СДС - Стара Загора Николай Алексанров след среща на партийните структури от Югоизточна България. А единия от заместниците на Лукарски в СДС, бившият лидер на партията и кмет на Карлово Емил Кабаиванов, посочи като причина "недоволството на хората по места от изолацията на СДС от останалите десни формации" и "никаквата политика", която води лидерът.

На страната на опозиционерите е и другият зам.-председател на партията Румен Христов. Малко след тази заявка в защита на Лукарски се обяви третият му заместник Костадин Марков. В профила си във Фейсбук той нарече искането на оставка "селска революция", платена с "пари от софийските среди на ГЕРБ". "Атакуваха в мига, в който Божидар Лукарски обяви пред НИС на СДС курс към създаване на консервативно-патриотична формация", написа още Марков в социалната мрежа. Веднага след това Лукарски обяви пред БНТ, че на предстоящото заседание на националния съвет ще предложи партията да поеме такъв политически курс.

"За" и "против" Лукарски

Според защитниците на Лукарски опитът за намеса на ГЕРБ във вътрешните работи на партията е свързан с местните избори през есента догодина. "Целта е независимо в каква конфигурация ще попадне СДС, да вкара свои общински съветници, които след това да са нещо като троянски кон на ГЕРБ в столичната община", казват те. Защитниците на Лукарски прибавят и още един аргумент - според тях, ако опозицията успее да свали Лукарски, за негов наследник те ще предложат районния кмет на столичния квартал "Витоша" Теодор Петков, който според тях бил известен с близките си отношения с ГЕРБ.

От вътрешната опозиция отричат тези твърдения и казват, че недоволството срещу Лукарски е процес, а не приумица на група хора. Те посочват, че още през януари част от ръководството на СДС са поставяли въпроса за оставката на Лукарски, но до решение не се е стигнало. На последния Национален съвет, който се проведе миналия месец във Варна, опозицията изненада Лукарски, като наложи своя дневен ред за заседанието. По тяхно настояване беше избрана работна група, която трябваше да проучи какви са настроенията на сините активисти към евентуалните бъдещи партньори на СДС.

Показателно беше, че в нея влязоха опозиционно настроените зам.-председатели на партията Кабаиванов и Христов, но Лукарски не беше избран. Според членове на групата проведените допитвания в четири от седемте региона на страната показали, че съотношението на привържениците на партньорство с ДСБ и с "Обединените патриоти" е 9:1 в полза на ДСБ. Заедно с това структурите трябвало да дадат и оценка на Лукарски като лидер и преобладаващата била "слаб". "Лукарски се изхаби като лидер и сега се опитват да изместят дебата на идейната плоскост либерализъм-консерватизъм", смятат от вътрешната опозиция в СДС.

Новите политинженерства

Заявката на Лукарски да поведе СДС по "консервативно-патриотичен" път обаче не е случайна. От доста време в средите на десните извън парламента се говори за евентуално създаване на консервативен съюз. Този процес се продуцира от близкия до ГЕРБ "Институт за дясна политика". Идеята е, от една страна, трите формации от "Обединените патриоти" - ВМРО, НФСБ и "Атака", да се ребрандират от националистически в десноконсервативни. Евентуалното привличане на СДС може да послужи като алиби за трансформацията. Подобно обединение може да се превърне в по-приемлив за Европа и затова по-удобен коалиционен партньор на ГЕРБ при следващи избори. Също така присъствието на СДС в този формат може да се окаже пречка за завой на ВМРО и "Атака" към БСП, ако в следващия парламент социалистите опитат да направят правителство. Напоследък и изключеният от ДСБ Петър Москов прокарва тази идеология. Ако пък СДС не влезе, чрез него може да се правят опити за вбиване на клин в новото обединение между "Да, България" и ДСБ - доколкото интересът на Борисов е извънпарламентарната десница да не е единна и да не влезе в парламента. Не случайно в допитването до активистите на СДС присъства само една от партиите от бъдещия политически съюз - ДСБ.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


22 коментара
 • 1
  dimi_z avatar :-|
  dimi_z

  При положение, че три от четрите партии в евентуалния съюз около ДаБГ изрично повтарят, че не са десни, не знам защо толкова се мъчат медиите да ги наричат "десни". Дори Атанасов напоследък избягва да ползва този термин. Казвам го, защото още едно "дясно обединение" няма да постигне нищо. Трябва нещо свежо с нов подход, а "дясното" в България е точно толкова провалено като "комунизма" и други подобни етикети.

 • 2
  nikolavj avatar :-|
  Никола Йорданов

  До коментар [#1] от "dimi_z":
  Напълно съгласен. Някакви предложения (освен демократична общност/ обединение)?

 • 3
  evpetra avatar :-|
  evpetra

  До коментар [#1] от "dimi_z":

  О, не разбрахте ли, че определението "десни" е твърде условно. Той и Бойко Борисов се определя за десен. Да не говорим пък за "либерала" Ангел Джамбазки. Не се вторачвайте в определенията - гледайте кой какво прави. Факт е, че Христо Иванов се опита да направи промени в съдебната система - не му позволиха и той напусна. Факт е, че Петър Славов и Мартин Димитров като депутати задаваха най-неудобните за властта въпроси и изискваха отговор по силата на Закона за достъп до информацията. Спомнете си какво правиха Миглена Кунева и Лукарски и си помислете за кого ще гласувате независимо от това как се нарича.

 • 4
  dig49558291 avatar :-|
  dig49558291

  На тия всичките изначално им е сбъркан целия подход към политиката, немат усет и разбиране за реалността, затова и се мъчат години наред неуспешно. Първо, в България обединения и коалиции нема как да вървят, практиката е показала, че са нестабилни и на избирателите тия неща са им до болка ясни. С механично събиране на маргинални партийки в поредния съюз нищо не се получава.

  Сливане в една партия с единни структури и един лидер - но силен, само това може да работи тука и само така избирателят ще инвестира гласа си в тях. Ако са с близки възгледи и цели какво има да делят - да организират вътрешни избори за лидер, демократичен механизъм за определяне на политиката, ясна програма и това е.

  После, групичката около Радан и Христо Иванов е обречена на провал и който се хване с тех парламент нема да види. Те са съвкупност от всичко онова, което отблъсква българите - джендърство, русофобия, грантаджийство, ултра-либерализъм, зелен радикализъм, жълтопаветен снобизъм и пр. Имат си там техния файтон софийски избиратели и толкова, те са с фабрично ограничение от макс. 3-4% на избори. Че такива и на Запад биха били маргинали, какво остава за България.

  Ако СДС реши да тръгне по друг, по-консервативен път, с други съюзници, но заеме по-балансирана позиция по международните въпроси, може и да постигне успех. Толкова е просто и ясно какво иска българинът - проевропейска партия, но не и антируска или проамериканска, не и огъваща се пред Брюксел, Берлин и САЩ като ГЕРБ; патриотична и консервативна, но не и истерично-инфантилна като на Валери Симеонов (с най-нисък рейтинг сред министрите). Партия, която ще реши проблемите, с които ГЕРБ не може да се справи, но не и да отрича постигнатото или да обижда избирателите ѝ. Без сатанизиране на времето преди 89-та - мнозинството българи (без значение десни или леви) не са съгласни да се отрича и заклеймява тоя период от историята и да се търсят оправдания за днешното състояние на страната с него, постоянно да се рови в некакви досиета и пр. През прехода да се рови и да се изкара целата истина за него, това иска българинът.

  Просто погледнете рейтинга на политиците и ще ви стане ясно какво се търси на пазара - Румен Радев и Каракачанов са с най-балансирана и принципна позиция и по международните въпроси, и по вътрешните, затова и народът ги харесва, в тех нема и никакъв снобизъм и надменност, вдъхват доверие. Бойко Борисов е с традиционно висок рейтинг, но той е хитър. Когато РБ участваха във властта, всичките им министри беха на дъното по одобрение, защо ли? Не е само поради некадърност, просто са несъвместими с тоя занаят.

 • 5
  sider avatar :-P
  сидер

  ,,....Целта ни е да бъдем фактор за предизвикването на предсрочни парламентарни избори", заяви преди седмица Христо Иванов пред БНР....,,

  И как ша предизвикате предсрочни парламентарни избори?

 • 6
  cinik avatar :-|
  cinik

  До коментар [#4] от "dig49558291":

  Сред образованите българи думата "патриот" отдавна е натоварена с негативна конотация, синонимна на русофил, ограничен човек, промит мозък, нещо такова. Горе-долу Божо Димитров. Ако някой тръгне да прави "патриотично-консервативно" обединение, консервативното ще изгори покрай патриотичното.

 • 8
  www avatar :-|
  www

  Форматът на това обединение е доста странен. Ако ДСБ, ДаБГ и БЗНС имат обща идеология и история, то ми е много странно какво правят Зелените там. Да не се получи в крайна сметка Реформатори 2! Естественият съюзник е СДС, без Лукарски разбира се. Партиите и обединенията трябва да имат идеологически облик, а не да бъдат сбиротак за да се влезе в парламента.

 • 9
  hitrata_svraka avatar :-?
  Хит®ата Св®ака ;)

  До коментар [#3] от "Евгения Петрова":

  Абсолютно! Лукавия си беше очевиден агент на БСП в СДС със задача да не се стигне до обединение с ДСБ и други прогресивни партии, явно беше много преди да си договори министерски пост на 4 очи с Баце Борисов!..


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход