Мнения Daily: България се превръща в непълноценен член на ЕС и НАТО

Мнения Daily: България се превръща в непълноценен член на ЕС и НАТО

И още: Какво каза Доган на рождения си ден; Бледо подобрение в местните финанси

8651 прочитания

© Надежда Чипева


България се превръща в непълноценен член на ЕС и НАТО Коментар на Даниел Смилов за портала "Култура"

Българската национал-консервативна запарка се реализира през 2017 г., но Волен Сидеров беше наклал огъня под нея още през 2005 г. Щипка патриотарство, китка ксенофобия, половин килограм антициганско и антитурско говорене, един черпак русофилство, два черпака антиевропеизъм, една подпалена джамия и всичко това обилно поръсено със "защита на интересите на обикновения човек" и антисоросоидни подправки.

Този казан вря десет години на бавен огън, в които "патриотите" като цяло бяха допускани до властта само при крайна необходимост, я като "златен пръст", я като недостигащи няколко гласа в широка коалиция.

През 2017 г. обаче национал-консерватизмът стана официална идеология на коалицията ГЕРБ-ОП, което беше същностно нов елемент в политическия ни живот.

Премиерът Борисов трябваше да бъде и гарант, че капакът на казана няма да хвръкне, та конкокцията да се разплиска из българската политическа кухня.

Капакът на казана обаче изхвърча с Истанбулската конвенция и най-вече – при случая "Скрипал". Това не са просто инциденти и те не могат да се омаловажават. Те всъщност показват, че България се превръща по собствено желание в непълноценен член на ЕС и НАТО:

- И в двата случая България заема позиции, които са обратните на основните ѝ партньори и съвпадат с тези на Русия и нейните клиентелни държави.

- В случая "Скрипал" България ясно заяви, че приема тезата на Русия (т.е. че няма "достатъчно доказателства") и отхвърля мнението не само на Великобритания, но и на останалите си основни съюзници. Това влизане в руския лагер се пакетира безвкусно като "балансиране". Как заемането на позицията на една от страните в спор може да бъде "балансиране"? Само слепи и покорни медии могат да отминат подобна нелепост, без да я направят на аргументативното нищо, която тя и бездруго е.

- Противно на твърдяното от управляващите, българското европредседателство не изисква да застанем на страната на периферното малцинство в ЕС, което възприема руската теза. Търсенето на широк консенсус би изисквало опит от наша страна да се убедят малцината несъгласни, за да променят те мнението си. Вместо това България еднозначно застана точно на тяхна страна.

- 100%-ви доказателства за криминално престъпление се приемат единствено от съд. Това отнема доста време – понякога години. Политическите решения са нещо различно и те се вземат в реално време на базата на съществуващата информация и на доверието в преценката на институции и съюзници. Така както България се довери на НАТО в казуса Косово и си отвори път за членство в тази организация и ЕС, така сега – с обратната позиция – ние си открехнахме вратата към самомаргинализация и дори евентуално излизане и от двете.

Това са фактите. Те могат да имат различна интерпретация. Едно е безспорно обаче: от руска гледна точка един такъв обрат е позитивен и желан. Спорът е дали тази политика е добра за българския национален интерес.

Възможно е да се твърди, че този интерес изисква България да е непълноценен член на ЕС и НАТО – да е винаги с единия крак навън. Това може да мине като "балансиране" между великите сили в международен план и между феновете им у дома. Ако това е новата "консервативно-националистична" доктрина, национал-консерваторите и прилежащите им институти трябва да я формулират ясно и да започнат да я защитават. Защото поне на пръв поглед тя изглежда абсурдно – от два стола, та посредата.

Нещо повече, преизбирането на Путин в Русия идва с ясен мандат да се "тестват" непълноценните членки на ЕС. Някои ще се тестват с пари (т.е. ще се купуват), други ще се провокират – да речем с набези във въздушното им пространство. С позицията си по "Скрипал" ние се записахме първи на опашката за провокации. (В списъка за купуването сме отдавна.)

Ситуацията е драматична геополитически. Под флага на "национализъм", "консерватизъм" и други популярни идеологически запарки всъщност се води политика на постепенна маргинализация или изваждане на България от ЕС и НАТО. Някои водят тази политика открито ("Атака" и БСП), други се нагаждат към нея, за да "балансират" (ГЕРБ и "Воля"), трети вървят с кервана и стрелят напосоки (Валери Симеонов). Този националистически керван обаче си върви на Изток.

Доган: България трябва да се съобразява с Русия

Почетният лидер на ДПС на 64-ия си рожден си ден, цитиран от сайта 24rodopi.com

Почетният лидер на ДПС Ахмед Доган спази традицията си да отправя ключови послания по време на свои празненства в сарая. По време на честването на 64-ия му рожден ден той споделил с гостите си, че България трябвало да се съобразява с Русия, която искала да играе нова роля в световния ред, докато Европа още търсела мястото си, съобщава сайтът 24rodopi.com в събота.

"Аз не съм привърженик на това, което Русия направи в Крим, но не съм безразличен към това, което прави Западът. Русия може да е всякаква, но е сила, фактор, с който ние трябва да се съобразяваме", заявил Доган часове след като правителството взе решение да не гони руски дипломати от България, разграничавайки се по този начин от обединената позиция на западния свят по случая "Скрипал".

В речта си той обърнал сериозно внимание на прегрупирането на световните сили в момента, посочвайки, че нова роля искат да играят Русия, Венецуела, Иран и Китай.

"Европа търси своето място, Европа не е толкова силна", продължил Доган, обобщавайки, че "това нещо, което се случва, ме притеснява, светът не отива на добре, на лошо е".

В тази връзка добавил пред гостите си, че "най-големият купувач на петрол – Китай, настоява разплащането да става с юани, а не с долари", припомняйки, че именно Китай държи по-голямата част от външния дълг на САЩ.

По отношение на Турция почетният лидер на ДПС споделил, че не му харесвала политическата ситуация в южната ни съседка. Колкото до ролята на партията му, за пореден път заявил, че тя е гарант за сигурността в България.

"По природа съм миролюбив човек, но ако някой ми посегне, ще отвърна", добавил Доган - тук неясно в какъв контекст.

Той подробно описва получените подаръци. Най-много се впечатлил от уникален ръкопис на история на Османската империя от 1570 година.

"Днес един бизнесмен ми подари история на Османската империя, издателство на Ватикана, ръкопис. В света има 2-3 такива издания. Много е ценно за мен. Хиляди подаръци съм получавал, никога не съм говорил за тях. Може би имам най-голямата картинна галерия. Някои предмети още не са отворени. Подаръците не са изкушение за мен. Имам и брониран... може да го карате."

Изданието не уточнява дали някой от гостите се е възползвал от предложението "да го кара".

Бледо подобрение в местните финанси

От седмичния бюлетин на ИПИ

Министерството на финансите публикува данните за финансовото състояние на общините през 2017 г., на базата на които се определят и общините с финансови затруднения в страната. Добрата новина е, че вече списъкът се състои само от 13 общини, докато през миналата година бяха 32 общини. От въпросните 32 общини 10 са получили и безлихвени заеми от правителството на обща стойност 26.8 млн. лв. Причините за намаляването на броя общини с финансови затруднения са много разнообразни – при някои се свиват плащанията по общинския дълг или поетите ангажименти за разходи, при други намаляват наличните задължения за разходи или просрочията, а трети просто са подобрили събираемостта на данъците.

Този огромен спад на общините с финансови затруднения изглежда впечатляващ, но в структурно отношение трудно можем да говорим за драматично подобрение в местните финанси. Макроикономическите показателите на общините се подобряват, но основните предизвикателства остават в сила:

- Поетите ангажименти за разходи по общинските бюджети към края на годината спадат от 1.88 млрд. лв. към края на 2016 г. на 1.73 млрд. лв. към края на 2017 г.

- Задълженията за разходи към края на годината спадат от 414 млн. лв. към края на 2016 г. на 369 млн. лв. към края на 2017 г.

- За същия период просрочените задължения на общините спадат от 184 млн. лв. до 146 млн. лв.

Видимо е от данните, че по-сериозното подобрение във финансовите показатели на общините – основно свиването на задълженията за разходи и просрочените задължения към края на годината, е обвързано с отпуснатите от държавата безлихвени заеми. На практика имаме отпуснати заеми за близо 27 млн. лв., които са покрили част от просрочени задължения на 10-те общини, получили заемите. Дългът на същите 10 общини се е увеличил с над 22 млн. лв. за същия период, тоест имаме едно "обръщане" на просрочени задължения в дълг към държавата.

В общ план процедурата за финансово оздравяване на общини има дисциплиниращ характер – както за тези, които получават безлихвени заеми, така и за всички останали. Но остава цената за данъкоплатците и което е по-важно – голямата зависимост на местните власти от правителството.

България се превръща в непълноценен член на ЕС и НАТО Коментар на Даниел Смилов за портала "Култура"

Българската национал-консервативна запарка се реализира през 2017 г., но Волен Сидеров беше наклал огъня под нея още през 2005 г. Щипка патриотарство, китка ксенофобия, половин килограм антициганско и антитурско говорене, един черпак русофилство, два черпака антиевропеизъм, една подпалена джамия и всичко това обилно поръсено със "защита на интересите на обикновения човек" и антисоросоидни подправки.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


16 коментара
 • 1
  dig49558291 avatar :-|
  dig49558291

  Самият Запад третира България като непълноценен член и тя е такъв още със самото ѝ приемане в ЕС с дискриминационните условия за по-ниски субсидии и по-малко пари от еврофондове (сравнете с магистралите в Гърция и Португалия), със затворените трудови пазари, с неприемането ѝ в Шенген при изпълнени условия, с американските визи, с перманентното незачитане на българските интереси и двойни стандарти.

  А ни третират по тоя начин именно защото сме първи послушковци и винаги сме били такива, а не защото се държим като "непълноценен член". Напротив, като по-католици от папата се държим, затова и не ни зачитат. Ние още не сме усвоили важния урок, че в политиката нема благодарност за преданост, нито състрадание. Както и в живота, никой не уважава прекалено отстъпчивите и мекушави, които се отказват от своя интерес за да се харесат на некой. Получаваш само ако имаш козове и си настойчив, никой нема да те покани на трапезата и да ти отстъпи залъка си от благосклонност. От една година Бойко Борисов им говори с тон на обидена мома как сме били най-предани без да получаваме нищо в замяна - ами сега ли го установи, след толкова години? Това е държава, не учебно заведение.

  Де да имахме и 10% от влиянието на "непълноценни членки" като Австрия, Гърция и Португалия - немаше да приличаме на страна от 3-тия свят и да ни третират като второ качество. България требва да взима пример от страна като Австрия, която е от нашия калибър като територия и население, но е развита икономика и демокрация и се възползва от руската дружба и капитали по най-добрия начин. Това са баварци - най-оправните от всички немци и требва да следваме тех, а не Полша, Латвия, Литва и пр.

 • 2
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Датата 1 април наистина е подходяща да се чете г-н Смилов. Благодаря, че предлагате това четиво да се приема като джумбуш. Защото иначе може да се възприеме като сръдня на някой си Смилов към здравия разум на българина.

  Ако пропуснем кухненските залитания в началото и транспортния момент в края, остава едната гола теза: щом България не ратифицира Истанбулската и не клекна като Костов за Косово, значи всички в купом сме маргинали, путинисти, антиевропейци, каквото и да означава това.
  Видимата нервност на г-н Смилов му е попречила да изведе поне една единствена причинно-следствена връзка, откъдето да направи някакъв логичен звод, затова и всичките му заключения увисват в нищото. Защо България да е "непълноценен" член на НАТО? И какво общо има НАТО с Истанбулската? А с пропагандата Скрипал? И защо да е "непълноценен" член на ЕС? Защото министър-председателят помоли за повече информация? Определено това трябва да се тълкува като положителна национална черта, защото българинът не обича прибързаните решения. Има една поговорка: Не казвай хоп, преди да скочиш. А г-н Смилов прегракна да вика: Хоп, хоп, хоп, хоп! И да чака всички ние вкупом да скочим. Къде - няма значение. И после - несъобръзяването на г-н Смилов с особеностите на българската народопсихология и желанието му всички, членуващи в ЕС да сме еднакви като пингвини е много смущаващо за човек с претенциите на г-на.
  Отгоре на всичко е смущаващо неубедителен. И притеснително нелогичен, защото западният цивилизационен модел не е казарма и не би следвало да се смята, че налага някакъв военно-полеви устав, чието престъпване да води до бой с пръчки пред строя. А г-н Смилов вече размахва пръчката и аха да я стовари върху гърбината на кривналата според него Република България.
  България с нератифицирането на Истанбулската и с желанието да получи допълнителна информация по видимо голословните обвинения към Русия за отравянето на Скрипал, които вече цял месец не донесоха нищо различно от това, което няколко часа след инцидента разпространи Борис Джонсън, с нищо не е нарушила нито Договора за Североатлантическия пакт, нито основополагащите правила на ЕС.

  Преди години г-н Иван Костов беше любезен да се ръзсърди на българския народ. Оттогава рухна политическата му кариера и той завличаше в нищото всякаквите партийни формацийки, до които се допреше.
  Много се надявам г-н Смилов също сериозно да се разсърди на българския народ. И да не протака...

 • 4
  beky avatar :-|
  beky

  А може би НАТО и ЕС са непълноценни? Еретично ли е? Но е реално.

 • 5
  borodino avatar :-|
  borodino

  Никъде в чуждите медии не прочетох някой да обвинява българската позиция по Скрипал, че е проруска. Това,че местни Киряк Стефчовци ни намират кусури, просто означава, че сме на прав път.
  Хубаво е да се чете Смилов. За да се избягват зависимостите, които му плащат "експертизите".

 • 6
  antipa avatar :-|
  D-r D


  До коментар [#5] от "
  borodino
  ":

  Прави впечатление нещо много видимо: сериозните световни анализатори ги няма по темата Скрипал. Защо? Ами защото това е злободневнен скандал, запален на принципа "ако мине". Хората си пазят името и не се хвърлят "по вълната". По пяната скачат дребните риби - Цветанов, Смилов, Биков. Еднодневките, които трябва да демонстрират проактивност пред кукловодите си. Същите ще се натискат да ни дават акъл и по-нататък. Но с какво лице?

 • 7
  airdata2 avatar :-|
  airdata2

  Журналиста "Капитал" е написал тази статия...
  Кой всъшност е той?...Иначе казано колко струва една такава статитя...

  За Крипал:
  Който съди така, както са съдили вешитици на клада - без съдя и адвокат да му се върне Х1000.

  За Руснаците съм сигурен, че са те....това обаче не оравдава колячите и зяпачите!

 • 8
  qvb21311044 avatar :-|
  Алф

  Аман от "здравомислещи" русофили.

 • 9
  fio41315648 avatar :-|
  fio41315648

  Дежурните се разписаха. Другари идете в Русия, там ще можете да всеки ден да се къпете в светлината излъчвана от вожда. Стига сте страдали в гадната Гейропа.

 • 10
  fio41315648 avatar :-|
  fio41315648

  До коментар [#7] от "airdata2":

  Степента на неграмотност в коментара ви, издава:
  а) руснак
  б) комунист
  в) спонсориран от Москва, пишман националист
  Не изключвам и комбинация от трите:
  а) "Журналиста "Капитал" е написал тази статия" ? Журналист от "Капитал; Журналистът от "Капитал", възможности бол, вашата обаче, не се вписва в БГ правописа
  б) "вешитици" - на български се пише "вещици"
  в) "Който съди така, както са съдили вешитици на клада" - изречението няма смисъл. Вещиците са били горени на клада, съдили са ги преди това!
  г) "съдя"- пише се "съдия"
  Успехи с правописа!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход