Преюдициалното запитване не е начин да се бави делото

Съдията от Общия съд на ЕС Александър Корнезов пред "Капитал"

Александър Корнезов, съдия в Общия съд на ЕС
Александър Корнезов, съдия в Общия съд на ЕС    ©  Съд на ЕС
Александър Корнезов, съдия в Общия съд на ЕС
Александър Корнезов, съдия в Общия съд на ЕС    ©  Съд на ЕС
От 19 септември 2016 г. Александър Корнезов е съдия в Общия съд на ЕС. Преди това - от 2007 до 2016 г., е реферандер в Съда на Европейския съюз (СЕС).

Корнезов е роден през 1978 г., завършил е право в Софийския университет през 2002. Получава магистърска степен по европейско право в Колежа на Европа в Брюж през 2004 г., а четири години по-късно става доктор по право, от 2014 г. е доцент. Преподавал е в УНСС и СУ, гост-преподавател в Университета в Кеймбридж и в Льовенския католически университет.

"Капитал" го потърси за коментар по темата за т.нар. преюдициални запитвания, които националните съдилища са длъжни да отправят, когато има неясноти, свързани с правото на ЕС.

Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


4 коментара
 • 1
  citoyen avatar :-|
  citoyen

  Има ли български еквивалент/синоним на думата "преюдициално" ?

 • 2
  kdo52372883 avatar :-?
  kdo52372883

  Мда, съдия Корнезов е много, много прав. За съжаление. Върховните съдилища не отправят преюдициални запитвания, понеже там разсъждават на принципа: "всичко мога, всичко знам - аз вълшебник съм голям!" А има и много съдии, които чисто и просто не им се занимава - т.е. не им пука достатъчно за правото. Било то европейско или българско. Хайде, да речем, че ВКС е пускал едно-две запитвания. Обърнете внимание, обаче, че темите на запитванията (особено напоследък) в никой случай не могат да се нарекат критично важни. Докато ВАС нищо не пускат - и няма и да пуснат. Понеже там е фрашкано с партийни калинки, балдъзи и брат'чеди.

  На гросо модо може да се каже, че върховните съдии образуват доста тълкувателни дела. Които обаче, за да бъдем честни, се влачат не по-малко от делата в СЕС - а понякога и повече. От време на време сезират и КС, разбира се. Но не много често - или поне не толкова често, колкото #Главния#Сотир. Той направо "ври-и-кипи", така да се каже. Но от таз негова "активност" ние хубаво рядко виждаме. Пък и, да си признаем, КС напоследък взе да излиза с доста "целесъобразни" решения. По всичко личи, че там половината съдии си пият кафето с Главния, а другата половина - с Оракула от Банки. И то - преди да си решат делата.

  Така че, многоуважаеми върховни съдии, може би е време да спрете да си губите време с КС. А направо да сезирате СЕС - там поне може да сте 100% сигурни, че никой не пие кафета по време на решаване на делата. Нито със Сотировци, нито с Деляновци. Нито в ЦУМ, нито другаде. Затова и няКОИ хора и обрачи гледат с такъв страх и омраза на преюдициалните запитвания. Защото това остана последният и единствен способ, върху който ТЕ не могат да влияят. Разбирай - да копрумпират и страхуват. Това е.

 • 3
  funcy74 avatar :-|
  МилевГео

  Няколко пъти правя искане за преюдициално запитване пред ВАС. Всичките пъти са ми отказвали, защото "съдът нямал нужда от тълкуване на този текст от закона, бил наясно". Поради тази причина например в България чужди юридически лица водят спорове за нелоялна конкуренция без да са търговски субект на територията на България, т.е дори без да се представени търговски или юридически тук в лично качество, един абсурд, по който "ВАС е наясно, че е законосъобразен" и преюдициално запитване в тази насока не му трябва! Когато нещо не им е ок на БГ съдиите и вече са решили как ще решат делото, няма как някой да им "размахва преюдизиални запитвания". Наясно са хората, с какво.....не е ясно!!!

 • 4
  goshoe avatar :-|
  goshoe

  "Средната продължителност на преюдициалното производство постоянно намалява, като в момента е около 15 месеца."

  То не е просто бавно. То е МНОГО бавно. Другите инстументи за протакане не могат да бъдат толкова ефективни.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход