Държавата вече не иска да купува ЧЕЗ, само ще контролира

Славчо Върбаков е бил разследван за данъчни измами в организирана престъпна група, но производството срещу него е прекратено

Само преди месец финансовият министър Владислав Горанов и Гинка Върбакова обявиха намерението на държавата да участва в сделката за ЧЕЗ
Само преди месец финансовият министър Владислав Горанов и Гинка Върбакова обявиха намерението на държавата да участва в сделката за ЧЕЗ    ©  Юлия Лазарова
Само преди месец финансовият министър Владислав Горанов и Гинка Върбакова обявиха намерението на държавата да участва в сделката за ЧЕЗ
Само преди месец финансовият министър Владислав Горанов и Гинка Върбакова обявиха намерението на държавата да участва в сделката за ЧЕЗ    ©  Юлия Лазарова

Правителството за пореден път смени позицията си по повод продажбата на българските активи на CEZ. От първоначалното заявление, че това е частна сделка и държавата не може да се меси, се мина през обвинения, че с нея се готви конспирация срещу правителството, стигна се до решение за национализация в началото на март и сега пак се връщаме в изходна позиция. "В последните седмици с премиера Бойко Борисов сме се обединили, че участие на държавата е нецелесъобразно, не бихме участвали в такава сделка", заяви финансовият министър Владислав Горанов пред временната парламентарна комисия, която проучва сделката.

Според Горанов държавата има достатъчно механизми за контрол на законодателното равнище, така че "не е необходимо българската държава да придобива и притежава активи на дружеството по тази сделка". Тоталното обръщане на позицията бе мотивирано с правото на разпореждане с частна собственост и защитата на инвестиционния климат в България. "Дали сделката ще се реализира или не, е извън регулаторните функции на държавата. Нямаме намерение като изпълнителна власт да се намесваме в частноправни отношения", каза още министърът.

Новината очаквано предизвика остра реакция от опозицията. "Как така, тогава беше целесъобразно, а днес вече не е? Какво се промени? Нещо се случва зад гърба на хората. Или тогава ги излъгахте, за да приспите гнева им от задкулисието? Днешното скриване на Борисов от комисията и изявлението на министъра на финансите доказват тезата ни, че правителството стои зад нечии неясни интереси, които ще придобият една трета от доставките на електрическа енергия. Кой взе решение държавата да не участва? Правителството или Борисов еднолично", попита лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Междувременно главният прокурор Сотир Цацаров изнесе данни за преписки и досъдебни производства, в които са замесени имената на Гинка и Славчо Върбакови, но няма открити техни нарушения.

Какво каза Горанов

Финансовият министър припомни, че след като се е появила първата информация за подписването на предварителен договор между CEZ и "Инерком", е имало остра обществената реакция и се е задавал въпросът: Къде е ролята на държавата в една подобна сделка? Това по думите на Горанов е провокирало премиера Борисов и членове на правителството да инициират среща със собственика на "Инерком" Гинка Върбакова, на която са поискали информация за сделката и дали е възможно българската държава да стане част от тази сделка. "Тогава не сме обсъждали конкретни методи или ресурси, които са необходими за включване на държавата", обясни още той.

От думите на финансовия министър се разбра още, че независимо от изразеното съгласие на Гинка Върбакова да допусне държавата в сделката в договора между "Инерком" и CEZ има клауза, която забранява на купувача да променя акционерната си структура за период от 5 години след приключването на сделката. В този смисъл участието на държавата е практически невъзможно без развалянето на предварителния договор. А за това има сериозни неустойки.

По повод няколкото изявления на директори на CEZ, че през последната година многократно са предлагали на държавата да изкупи бизнеса им, Горанов категорично заяви, че такива официални предложения не е имало. "На мен не ми е известно който и да е представител на държавата да е водил такива разговори. Ако чехите твърдят подобно нещо, следва да го докажат. В противен случай мога да предположа, че се опитват да заздравят своята позиция в спора с България, който водят във Вашингтон", обяви той.

С мисъл за инвеститорите

Според Горанов намесата на държавата или дори опитът за блокаж на сделката може да се разглежда като експроприация на частната собственост. "Подобно нещо в една правова държава - членка на ЕС, е неприемливо" заяви той. Министърът на финансите и депутатите от временната комисия се обединиха около мнението, че такава намеса освен всичко друго може да доведе до нови арбитражни дела срещу България.

По всичко личи, че ще секнат и всякакви опити с промяна в законодателството по някакъв начин да се попречи на тази сделка. "Ако с действия или бездействия българските власти попречат на някой да се разпореди със своето имущество, без това да е било предварително ясно, когато е осъществявана инвестицията, това може да се ползва като повод за дело", категоричен е Горанов. Според него политиците трябва да бъдат много внимателни в изказванията си докъде обществения интерес трябва да бъде защитаван в едни частноправни отношения, за да не излезе накрая, че обществото ще пострада повече.

Неактуалната информация за финансирането

По време на заседанието за пръв път публично бе признато, че получената от Чехия информация за финансирането, което ще ползва "Инерком" (участието на ББР, ПИБ, Уникредит Булбанк и две офошорни фирми), не е актуална. Финансовият министър в прав текст заяви, че има разминаване между получения от премиера Борисов документ, който след това бе внесен в секретното деловодство на парламента, и последвалите данни от службите. "Това е работен документ, хвърчащ лист хартия, създаден някъде от някого в хода на преговорите, който по информацията, с която разполагам, отдавна е неактуален - много преди изпращането му в България. Аз не гледам на този лист хартия сериозно", каза Горанов.

"Ферари" и организирана престъпна група

В заседанието на временната комисия за ЧЕЗ участва и главният прокурор Сотир Цацаров, който изнесе данни за проверки, свързани с Гинка и Славчо Върбакови. Оказва се, че към този момент срещу тях не се водят каквито и да е преписки и досъдебни производства. В миналото обаче имената им са били замесени в няколко проверки на прокуратурата.

Най-общо Върбакови се явяват в производства за разследване на мениджмънта на дружеството "Хипо Алпе Адриа лизинг" ООД - дъщерна компания на австрийска компания. Разследването обаче не е било срещу тях, а срещу мениджмънта на българското дружество. Поводът е бил сключване на неизгодни договори. Всички те са прекратени. Имало е и едно разследване срещу неизвестен извършител - по отношение на лек автомобил "Ферари" на стойност 152 хил. лв., за който е имало договор за лизинг на името на Гинка Върбакова. То също е прекратено през 2014 г.

По-интересното е, че Славчо Върбаков, е бил разследван през 2014 г. и като част от организирана престъпна група от 8 души за данъчни измами. Но по отношение на него Цацаров обясни, че наблюдаващият прокурор е прекратил производството. За останалите 7 лица е внесен обвинителен акт от специализираната прокуратура.

"Преценка дали сделката между "Инерком" и CEZ е законна може да се извършва от нас само ако са налице данни за престъпление. В противен случай всичко друго е намеса в търговски отношения между частноправни субекти", заяви още главният прокурор.